Ølskum og ølglas – få mere ud af din øl

Indlæser...
Ølskum og ølglas – få mere ud af din øl

Nu skal det handle om skum. Eller for at være helt præcis, så skal det handle om ølskum. Det har nemlig en ganske vigtig betydning for den oplevelse, du sidder tilbage med, når du drikker en øl. Vi har før skrevet om, hvilke ølglas du skal have til ølsmagningen, men endnu har vi ikke rigtig berørt ølskummets påvirkning på øl.

Nogle øltyper producerer naturligt mere skum end andre. Samtidig er visse ølglas også bedre til at holde på skummet end andre ølglas.

I dette indlæg kan du blive en hel del klogere på, hvad ølskum i grunden er for en størrelse, og hvorfor den er så essentiel en del af den samlede øloplevelse.  

 

 

Hvad er ølskum – den videnskabelige forklaring

Ølskum kan bedst forklares som millioner af mikroskopiske bobler, der er omgivet af en smule væske, som ligger ovenpå din øl.

Bobler er gas, som er suspenderet i væske, men som ikke er opløst endnu.

Ølskum består dermed af to forskellige ting, der ikke rigtig vil opløse sig i hinanden, men som alligevel ser ud til at gøre det i noget tid.

Grunden til at der overhovedet skabes skum, er fordi de gasmolekyler boblerne består af, i højere grad vil binde sig til hinanden, end til den væske som de er omgivet af.

For at sætte et fagligt begreb på denne situation, så vil det sige at gasmolekylerne er hydrofobiske, hvilket på almindeligt dansk betyder, at de hader vand.

Men som du nok har bemærket, så forsvinder skummet efter lidt tid. Dette skyldes to modarbejdende faktorer, der består af boblernes indre tryk og så den overfladespænding der sker, når gas og væske frastøder hinanden, som det er tilfældet her.

De to kræfter går konstant efter at blive minimerede, hvilket betyder, at de mindre bobler slår sig sammen til større bobler.

Denne proces foregår lige indtil det stadie, hvor overfladearealet på boblerne bliver så stort, at forholdet mellem overfladespændingen på ydersiden af boblerne og gassen inde i boblerne, får boblen til at briste.

 

Hvordan kan skummet i øllen bevares?

Nu forholder det sig sådan med øl, at vi gerne vil bevare en flot skumkrone så længe som muligt, og der skal gerne være skum i øllet, så længe vi drikker den.

Her kommer proteinerne fra det korn, som øllet er brygget på, i spil. Disse proteiner har nemlig en hydrofobisk – altså en vandhadende – del, som interagerer med gassen inde i boblerne.

Samtidig har proteinerne også en hydrofil del, som interagerer med den væske, som er udenfor boblerne. Proteinerne i øllet er altså med til at holde gasmolekylerne og væsken fra hinanden. På den måde reduceres overfladespændingen også omkring boblens overflade, hvilket medfører at boblerne bevares i længere tid.

Proteinerne sammen med en række andre stoffer i øllet er altså med til at binde gasmolekylerne inde i boblerne bedre sammen med væsken udenfor boblerne. Og dette samspil bevarer skummet i ca. så lang tid, som du tager om at drikke øllen.

 

Hvilken effekt har afspændingsmiddel på øl?

For at tale lige ud af posen, så har afspændingsmiddel en negativ virkning på øl. Det får nemlig skummet til at forsvinde meget hurtigere. Afspændingsmiddel er normalvis at finde i opvaskemaskiner, da det hjælper med at tørre tingene hurtigere.

Hvis nu der er blevet anvendt afspændingsmiddel til at opvaske dit ølglas, så kan der være rester tilbage i glasset. Stoffer i afspændingsmidlet vil gøre sådan at overfladespændingen sænkes.

Og da de millioner af mikroskopiske bobler, som ølskummet består af, er afhængige af overfladespændingen for at blive bevaret, så vil rester af afspændingsmiddel på glassets overflade gøre det til en lettere tam øloplevelse.   

Derfor er det en god idé at skylle dit ølglas i varmt vand, inden du anvender det. På den måde minimerer du i hvert fald sandsynligheden for, at der skulle sidde en smule afspændingsmiddel tilbage i dit glas.

 

Skænk din øl korrekt – ellers giver det mavepine  

Det kan måske lyde en anelse voldsomt, men har du nogensinde selv oplevet at få mavepine, når du drikker øl? I så fald er der stor sandsynlighed for, at den har været skænket forkert.

Først og fremmest så bør du altid drikke øl af et ølglas. Dette er der flere forskellige årsager, men en af dem er, at du virkelig kan smage forskel, når du bruger de rette ølglas.

En anden meget vigtig grund, til at du skal bruge et ølglas, er, at øl indeholder kulsyre. Og denne kulsyre vil vi gerne frigøre i ølglasset.

Hvis nu du skænker en øl fra flaske til glas, og du hælder den meget forsigtigt langs kanten for at undgå at aktivere for meget skum. I dette tilfælde vil kulsyren ikke være frigivet, så den er stadig til stede i øllet.

Beslutter du dig nu for at spise nachos eller en tilsvarende snack, så vil dette aktivere kulsyren og få øllen til at skumme. Problemet er blot, at denne reaktion sker nede i din mave, og derfor kan du risikere at få ondt i maven, hvis ikke du skænker din øl korrekt.

Går du derimod en anelse mere kraftfuldt til værks, hvor øllen stadig hældes langs siden men med en højere kraft, så bliver kulsyren frigivet allerede i glasset, og dermed undgår du at processen sker i din mave.

 

Hvad kan skummet fortælle os om øllen vi drikker?

En helt anden grund til, at det er vigtigt at aktivere skummet i glasset, er, fordi vi allerede ved skummets tilstedeværelse for en klar fornemmelse af hvilke kvaliteter øllen byder på.

Det er i skummet vi kan smage maltens sødme og humlens bitterhed. Desuden fungerer skumhovedet også som en slags beskyttelse, som er med til at bevarer øllens aromaer i glasset. På den måde får du mest muligt ud af øllen, får hver eneste tår du tager.

 

Hermed er du vel sagtens ekspert på skumområdet indenfor øl. Husk at du er mere end velkommen til at gå på opdagelse i vores store udvalg af mange forskellige ølglas, for at finde lige netop det glas der passer til dig.

Vi håber, at du er blevet en smule klogere på både skummets og ølglassets indflydelse på den gode øloplevelse, og at du nu har lyst til at udvide din ølhorisont.

Rigtig god fornøjelse!  

 Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.7
Copyright © 2015-2021 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna