Vodka

Vodka – en uundværlig del af baren

Vodka er en af de grundingredienser du bare SKAL have i barskabet. Uanset hvilken drinksmenu du kigger i, vil der altid indgå drinks med vodka. Også når der skal freestyles udenfor menukortet, vil valget ofte falde på drinks hvori vodka indgår.

Nogle bruger vodka som en del af en cocktail, mens andre mener det er en nydelsesdrik i sig selv og derfor foretrækker at drikke den rent, som du garanteret kender det fra rom, whisky eller cognac.

Her hos BarLife finder du et stort udvalg af premium vodkaer, som du bør nyde rent, og er du interesseret i at dykke dybere ned i, hvad vodka egentlig er for en størrelse, så kan du læse mere her.

Indlæser...
Stigende orden
Side
 1. Smirnoff Vodka Red 5cl 52014
  Smirnoff Vodka Red 5cl
  20,00 kr
 2. Red Army Kalashnikov Vodka m/våbenkasse STK 120 52149
  Red Army Kalashnikov Vodka m/våbenkasse STK 120
  1.499,00 kr
 3. Ciroc Vodka Mango FL 70 52203
  Ciroc Vodka Mango FL 70
  315,00 kr
 4. Crystal Head Vodka "Rainbow" Limited Edt. 52248
  Crystal Head Vodka "Rainbow" Limited Edt.
  548,00 kr
 5. 10%
  SALE
  Crystal Head Vodka "Onyx" - Limited Edt. 52222
  Crystal Head Vodka "Onyx" - Limited Edt.
  Tilbudspris 449,00 kr Normalpris 499,00 kr
 6. Absolut Vodka FL 70 52052
  Absolut Vodka FL 70
  150,00 kr
 7. Ciroc Vodka Pineapple FL 70 52186
  Ciroc Vodka Pineapple FL 70
  315,00 kr
 8. Ciroc Vodka Black Raspberry FL 70 52263
  Ciroc Vodka Black Raspberry FL 70
  349,00 kr
 9. Smirnoff Vodka Black FL 70 52018
  Smirnoff Vodka Black FL 70
  174,00 kr
 10. Ciroc Vodka Peach FL 70 52185
  Ciroc Vodka Peach FL 70
  315,00 kr
 11. Russian Standard Vodka Platinum* FL 100 52167
  Russian Standard Vodka Platinum* FL 100
  259,00 kr
 12. Ciroc Vodka Apple FL 70 52165
  Ciroc Vodka Apple FL 70
  315,00 kr
 13. Absolut Vodka (Jeroboam) FL 450 52076
  Absolut Vodka (Jeroboam) FL 450
  979,00 kr
 14. Firestarter Vodka FL 70 52135
  Firestarter Vodka FL 70
  199,00 kr
 15. Pepesza Tommy Gun Vodka m/taske FL 100 52148
  Pepesza Tommy Gun Vodka m/taske FL 100
  592,00 kr
 16. Belvedere Vodka Pure FL 70 52049
  Belvedere Vodka Pure FL 70
  368,00 kr
 17. Outer Space Vodka FL 70 52237
  Outer Space Vodka FL 70
  275,00 kr
 18. Purity Vodka No.17, ØKO FL 70 52270
  Purity Vodka No.17, ØKO FL 70
  206,00 kr
 19. Smirnoff Vodka Green Apple FL 70 52106
  Smirnoff Vodka Green Apple FL 70
  163,00 kr
 20. Grasovka Bisongrass Vodka FL 50 52155
  Grasovka Bisongrass Vodka FL 50
  116,00 kr
Stigende orden
Side

Hvor stammer vodka fra?

Måske siger din første indskydelse dig at vodka stammer fra Rusland. Men faktisk kommer den første litterære dokumentation på vodkaens oprindelse fra Polen tilbage i år 1405. Hvem der kan tage æren for at have opfundet vodkaen er dog uklart, og lande som Rusland, Ukraine og Polen fastholder stædigt den dag i dag, at vodkaen kommer fra dem.

Selve ordet vodka stammer fra det slaviske sprog og betyder vand. Klarhedsmæssigt er der da også visse ligheder mellem vodka og vand, men når det kommer til alkoholprocenten, vinder vodkaen med mange banelængder. Alkoholprocenten i vodka spænder mellem 30-60% og indenfor EU lyder minimumskravet på 37,5%.

Vodkaproduktionen varierer meget fra land til land, og hvert enkelt land tilføjer sit eget unikke præg på vodkaen.

Oprindeligt er vodka destilleret på kartofler eller korn, hvilket til stadighed er kendetegnende ved den måde mange ”slavevodkaer” destilleres på i dag.

I dag laves vodka på rigtig mange forskellige måder, men grundbasen er ufravigelig og skal indeholde sukker og stivelse.

Verdens forhold til vodka

Salget af vodka udgør omkring 29% af det samlede spiritusmarked og første gang en kommercialiseret vodkaflaske blev set af verdens øjne var i 1782. Dengang gik vodkaflasken under navnet ”Monopolowa”, som på dansk betyder monopol. Navnet kommer sig af, at Polen dengang havde monopol på vodkaproduktionen. Kun nogle få udvalgte destillerier fik licens til at producere samt sælge vodka, og Monopolowa forblev monopoliseret helt frem til år 1990, hvor rettighederne blev videresolgt til østrigske hænder.

Foruden mærket Monopolowa er det værd at nævne vodkamærket Wyborowa Vodka. Dette destilleri var blot det andet i Polen til at få en vodkaproduktionslicens.

Wyborowa forbedrede og forfinede op gennem det 20. århundrede produktionen bag vodka, hvilket resulterede i et renere og bedre produkt og som efterfølgende har haft en afgørende betydning for deres globale succes.

Befolkningens forhold til vodka

I Østeuropa hænger den store glæde ved vodka sammen med flere hundrede års traditioner forbundet med den klare drik. Det er bl.a. også en af grundende til at russiske og polske vodkadestillerier placerer sig øverst på podiet over de bedste vodkaer i verden år efter år.

Men hvordan vodkaen har fået så stort et tilhørsforhold til den vestlige del af verden, kan nogle gange virke som et mysterium.

Vodka betragtes nemlig ikke på samme måde som en god smagsoplevelse i denne del af verden. Men svaret er nok forbundet, med den opdagelse der er gjort i, at vodka er et ideelt produkt at bygge cocktails op omkring. Derfor er det i dag umuligt at kigge i en drinksmenu hvori en drink med vodka ikke indgår.

Danmark & vodka

I Danmark er er vi faktisk også ved at komme med op på den helt store scene hvad angår vodka fremstilling. Her hos BarLife kan du også finde flere danske vodkamærker herunder Den Klodsede Bjørn Vodka eller DANZKA VODKA, som begge er super velegnede til at nyde rent eller til en lækker cocktail. Dansk vodka produktion er dermed i rivende udvikling og eksporteres rundt om til hele verden.  

Hvad er god vodka?

Begynder du at blive lidt nysgerrig på hvordan en god og prisbelønnet vodka egentlig kunne se ud? Her hos BarLife finder du et stort udvalg af eksklusive vodkaer, som eksemplificerer den forfinede udvikling, vodkaproduktionen har gennemgået over de seneste 100 år.

Og du vil uden tvivl kunne smage forskel på god kvalitets vodka og billig "slave" vodka. Ikke at vi vil fraråde dig aldrig at købe billig vodka, det kan bare ikke hamle op med den smagsoplevelse, du får ved at drikke god vodka. Især hvis du kunne tænke dig at nyde vodka rent, som du kender det fra rom eller whisky, kan det varmt anbefales at investere i en god flaske vodka.  

Magasiner verden over tester jævnligt verdens vodkadestillerier for at finde frem til verdens bedste vodka. Resultatet varierer dog fra test til test, da smagen for vodka varierer fra person til person. Ligesom så mange andre ting i verden er det smag og behag, og derfor er der ikke én enkelt vodka, som kan karakteriseres som verdens bedste vodka.

Dog er der nogle vodka mærker som altid går igen på de mange lister over bedste vodka, og her vil vi gerne dele tre af de vodka mærker, vi synes du skal holde særligt øje med.     

Den første anbefalelsesværdige vodka er polske Belvedere. Her får du hele essensen af højkvalitets vodka. Du kan nyde den som den er eller bruge den til at lave dine yndlingscocktails. Uanset hvordan du nyder denne vodka, er du garanteret en utrolig høj kvalitet og med undertonerne af vanilje, får du i denne vodka en rigtig god smag.

Den anden vodka på listen over gode anbefalelsesværdige vodkaer er franske Grey Goose. Også denne vodka kan nydes rent, ellers kan du lave en udsøgt Vodka Martini med Grey Goose vodkaen. Med et citrusagtigt efterspil vil du nok opleve, at denne vodka er nemmere at drikke end så mange andre varianter. Selvom den ligger i en dyrere prisklasse, så er Grey Goose vodkaen placeret i toppen over de bedste let-drikkelige vodkaer, og fortjener uden tvivl sin ret som en topklasse vodka.

Den tredje vodka vi fra BarLife vil anbefale dig at prøve kræfter med, er den britiske vodka Chase Vodka.

Denne vodka har vundet priser foran de to ovennævnte vodkaer og ligger helt øverst placeret blandt de bedste vodkaer på markedet. Den er udelukkende destilleret på kartofler og er samtidig glutenfri, hvilket har vundet stor succes.

Vi anbefaler dig, at du nyder denne vodka fuldstændig afkølet fra fryseren eller bruger den til at blande en lækker Vodka Martini med.

Populære drinks med vodka 

Som du har kunne læse dig frem til, er vodkaen en af de vigtigste grundingredienser i barskabet. Og den bruges i et hav af forskellige drinks og cocktails, der varierer fra den helt enkle "vodka og juice" til de mere avancerede farverige pompøse luksusdrinks. Du kan finde et stort udvalg af forskellige velkomstdrinks med vodka og skal du bare have det hurtigt overstået, er udvalget af shots med vodka tilsvarende lige så stort.     

Blandt nogle af de gode drinks med vodka som du kan lave, finder du både en Bloody Mary og en White Russian.  

For at lave en White Russian skal du bruge følgende:  

3 cl Kahlua likør

2 cl vodka

6 cl sødmælk

Isterninger

En shaker

Evt. en flødebolle, som du kan bruge til pynt

 

Sådan gør du:

 1. Start med at hælde Kahlua op i glasset
 2. Herefter kommer du vodka, mælk og isterningerne i shakeren. Ryst den godt!
 3. Kom isterningerne i glasset med Kahlua
 4. Si indholdet fra shakeren over i glasset
 5. Pynt med flødebollen og server den lækre drink.

 

Hvis du kunne tænke dig at prøve kræfter med en Bloody Mary skal du bruge følgende:

3 cl vodka

6 cl tomatjuice

4 cl friskpresset citronsaft

1 knivspids salt

1 knivspids peber

1 knivspids cayennepeber

2-4 tsk Worcestershire Sauce

Isterninger

Lime til pynt

Din shaker

 

Her er hvad du skal gøre:

 1. Fyld et glas med isterninger
 2. Kom isterninger ned i en shaker sammen med resten af ingredienserne
 3. Ryst den hårdt og hurtigt
 4. Si indholdet fra shakeren over i glasset med isterninger
 5. Pynt med skiver af lime og server

Her hos BarLife finder du altid super stærke vodka tilbud, så du har altid muligheden for at gøre en god handel her hos os.

Rigtig god fornøjelse!

Trustpilot ratings 4.6 Google ratings 4.6
Copyright © 2020 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna