15 interessante facts du sikkert ikke vidste om champagne

Indlæser...
15 interessante facts du sikkert ikke vidste om champagne

Selvom vi ofte slynger om os med termen ”Champagne”, så er det nok egentlig sjældent, at det rent faktisk er champagne, vi beskriver. Det har bl.a. noget at gøre med forståelsen af, at champagne hurtigt bliver synonymet for alle mousserende vine. I princippet er det lige omvendt, og der hviler en tyk fransk arrogance over den eksklusive luksuriøse drik.

En ting, vi dog hurtigt kan blive enige om, er at champagne altid bør serveres i smukke champagneglas. Både i forhold til at æstetikken men også i forhold til den overordnede smagsoplevelse, spiller champagneglasset en stor rolle. Men det kan du læse meget mere om i dette blogindlæg.

Nu vil vi nemlig rette blikket på de mange interessante facts, der knytter sig til selve champagnen.   

 

 

1.   Champagne er en mousserende vin

Vi kom kort omkring det i indledningen. For hvor champagne ofte bliver betegnelsen for alle mousserende vine, så er virkeligheden sådan set lige modsat. Champagne er en mousserende vin, som kommer fra det franske Champagnedistrikt.

 

2.   Fra havbund til Champagne

Rent faktisk var Champagne-regionen bunden af et forhistorisk hav. Det betyder altså, at det er de kalkede rester af forhistoriske havdyr, der er næringen for de famøse Champagne-druer. I dag råder Champagne-regionen over et frodigt og særdeles perfekt klima til dyrkningen af vindruer.

 

3.   49 millioner bobler

En flaske champagne indeholder intet mindre end 49 mio. bobler. De karakteristiske champagnebobler dannes gennem en dobbelt fermenteringsproces som følge af tilsætningen af sukker og gær. Derved dannes der en høj koncentration af kulsyre, som er indespærret i en flaske.  

 

4.   De forskellige kategorier

Indenfor mousserende vin og champagne findes der forskellige kategorier, der er med til at definere hvilken type, der er med at gøre.

I bund og grund er det for at beskrive, hvor sød den er, hvilket gøres med skalaen fra ”dry” til ”sweet”.   

 

5.   Hvorfor ”popper” champagne?

De 49 mio. bobler, som vi fortalte dig om, skaber et højt tryk inde i flasken. Hvis vi skal forsøge os med en letforståelig sammenligning, så er trykket omkring 3 gange så højt i en champagneflaske, som det er i et bildæk.

 

6.   Verdens længste champagnepop

Et højt tryk kan også virkelig sende sådan en champagneprop afsted. Faktisk er verdensrekorden på intet mindre end 54 meter. Og den blev målt til en hastighed på 64 km/t. Så det er alligevel nogle seriøse kræfter der hærger inde i champagneflasken.

 

7.   Den dyreste flaske

Champagne er luksuriøst og til tider en lidt dyr fornøjelse. Den dyreste flaske champagne der findes, står til 2,1 mio. dollars.

 

8.   ”Colerette”

Dette er betegnelsen for nogle særlige graveringer, der findes på indersiden af bestemte champagneglas, og som skaber stråler af bobler i glasset.

 

9.   Winston Churchills champagneforbrug

Hver eneste dag klokken 11.00 om formiddagen fik Winston Churchill serveret champagne. Champagnefabrikanten Poul Roger lavede i den forbindelse en særlig flaske kun til Churchill.  

 

10. Rappere vil have bling-bling og champagne

Okay, rent faktisk er det publikummet, der er mere villige til at drikke champagne. Undersøgelser har vist, at folk der går til rap, hiphop, R & B osv. er meget mere champagneorienterede end den gennemsnitlige person.

 

11. Derfor skal du ikke bunde champagne

Der er mange gode grunde til, hvorfor du skal nyde din champagne og ikke bare kaste den bagerst i nakken. Men rent fysiologisk så kan boblerne få alkoholen til at gå i dine blodbaner så hurtigt, at det kan forårsage hovedpine.

 

12. Det ikoniske coupeglas

Coupeglasset, som især var populært i den første halvdel af 1900-tallet, skal efter sigende være formet efter Marie Antoinettes bryst.

 

13. Glasformens indflydelse på boblerne

Og selvom det lyder temmelig eksotisk med historien om coupeglasset, så er det i moderne tid fluteglasset samt tulipanglasset, der er at fortrække hos champagneeksperterne. Champagnens bobler holder sig nemlig bedre og længere i et fluteglas sammenlignet med coupeglasset.

 

14. Champagne hjælper på hukommelsen

Hvordan forskningen er forløbet, ved vi endnu ikke, og umiddelbart plejer alkohol ikke direkte at hjælpe med hukommelsen. I hvert fald ikke hvis det er for meget alkohol. Alligevel peger forskere på en interessant opdagelse, der viser, at 1-3 glas champagne om ugen, kan modvirke hukommelsestab i takt med alderdommen skrider ind.  

 

15. Høj koncentration af kulsyre

Selvom der også er en hel del brus i øl, så er koncentrationen alligevel 3 gange så stor i champagne.

 

Som du kan læse dig frem til, findes der mange spændende samt underholdende fakta omkring champagne. Og der bliver foretaget en del forskning på området, da der er en generel nysgerrighed efter, hvordan man kan få mest muligt ud af champagneoplevelsen.

 

Vi håber, at du har nydt at læse med. Du er altid mere end velkommen til at tjekke vores store sortiment af både champagneglas og champagne ud, så du altid har nogle lækre bobler til at ligge på køl.

 

Rigtig god fornøjelse!  

 Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.7
Copyright © 2015-2021 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna