Cognac

Cogac - en klassisk digestif 

Der er ingen tvivl om, at cognac er en af verdens brugte spiritusser til digestif. En digestif er normalt en alkoholisk drik, som indtages efter et måltid. Det bruges til at runde aftenen af med. Cognac er populær i store dele af verden, og det samme gælder for Brandy. Cognac drikkes normalt rent, og i små mængder. Derfor anbefales det at gå lidt op i kvalitet frem for kvantitet. Vil du vide lidt om denne type alkohol, kan du læse mere her her

Faldende orden
Side
  1. Armagnac Cles des Ducs VSOP FL 70
    Armagnac Cles des Ducs VSOP FL 70
    299,00 kr
    Quickview
  2. Armagnac Prince D'arignac XO FL 70
    Armagnac Prince D'arignac XO FL 70
    319,00 kr
    Quickview
  3. Metaxa 12 Star FL 70
    Metaxa 12 Star FL 70
    389,00 kr
    Quickview
  4. Metaxa 5 Star FL 70
    Metaxa 5 Star FL 70
    209,00 kr
    Quickview
  5. Metaxa 7 Star FL 70
    Metaxa 7 Star FL 70
    229,00 kr
    Quickview
  6. Hennessy Fine de Cognac FL 70
    Hennessy Fine de Cognac FL 70
    499,00 kr
    Quickview
  7. Martell VSOP Cognac FL 70
    Martell VSOP Cognac FL 70
    439,00 kr
    Quickview
  8. Enghaven Rom m. Egetræspind fra Cognacfad FL 50
    Enghaven Rom m. Egetræspind fra Cognacfad FL 50
    349,00 kr
    Quickview
  9. Blossa Glögg - Guld (Cognac) FL 50
    Blossa Glögg - Guld (Cognac) FL 50
    109,00 kr
    Quickview
  10. Gautier XO "Eden" Cognac FL 70
    Gautier XO "Eden" Cognac FL 70
    8.999,00 kr
    Quickview
Faldende orden
Side

Cognac - en fransk stolthed

Cognac er navnet på et område i Frankrig, der ligger en smule nord for Bordeaux. Bordeaux er verdenskendt for sine vine, og området leverer nogle af verdens mest eksklusive af slagsen. I Cognac har de valgt at fokusere på, at lave spiritus ud af vindruer, og det går mange hundrede år tilbage i tid. Til produktion bruges der, mere eller mindre, den samme teknik, som til vinproduktion. Der bruges normalt druesorterne Ugni blanc eller Colombard til produktionen. Når grundvinen er lavet, er det en vigtig detalje, at der ikke må tilsættes sukker eller svovl til blandingen. Ligesom med bobler fra Champagne, så er cognac også område-beskyttet. Det betyder at det kun af spiritus, der er lavet i dette område, som må bruge navnet. Spiritus der er lavet efter samme fremgangsmåde, men udenfor området, kaldes ofte for Brandy. 

Fra vin til cognac

Når druerne er høstet, presset og lavet til vin i ståltanke, mangler der stadig et par trin, før vinen bliven til spiritus. Grundvinen skal fermenteres, og når det er gjort, er det tid til destilleringen. Destilleringen tager lang tid, og gøres uden brug af høj varmen. Når den er overstået, er der en helt klar væske tilbage. Denne væske kaldes for “eau de vie”. Eau de vie kan oversættes til livets vand, og det fortæller lidt om, hvilken status Cognac har i Frankrig. Bønderne i området kredser ligeså meget om druerne, som de traditionelle vinbønder gør. Nogle mener endda, at det er vigtigere med druer af topkvalitet, når der skal laves cognac i forhold til vin. Det skyldes at produktet af er mere koncentreret, og det er derfor svære at “skjule” uperfektheder. Eau de vie’en bliver hældt på nye egetræsfade, hvor de ligger i minimum to år.

Sådan kender du forskel på cognac

Ligesom med vin, kan det være svært for en nybegynder, at sætte sig ind i de forskellige producenter, navngivelser og smage. Fordelen ved cognac er, at området altid er det samme, og ellers arbejdes der typisk kun med 4 angivelser. Der kan dog være nogle flasker, som falder helt udenfor kategori. Vi starter med den yngste angivelse. Står der VS på flasken, er den ung og har ofte kun lige ligget to år på fad. Her får man et lyst og let produkt. VSOP betyder at flasken har ligget minimum fire år på fad. Den har fået lov til at udvikle lidt større kompleksitet, og er blevet mørkere i farven. Napoleon betyder at blandingen har ligget minimum seks år på fad. Ofte vil man opleve, at Napoleon minder meget om VSOP. Kun gode kendere kan smage forskel. OX er den sidste betegnelse, og det er her, at man virkelig kan finde flasker af høj kvalitet. Loven siger også minimum seks år på fad, men ofte er det langt mere. Helt op imod 30 år på fad.

Cognac er logedrikken

Hvis man er så heldig at være medlem af en loge, så vil man formentligt allerede nu have erfaret, at man får drukket en del cognac. For selvom man sikker til de helt store lejligheder og meget vigtige arrangementer ynder at servere andre mousserende vine så som champagne, så vil det dog altid være en cognac, som man slutter aftenen af med, hvis der skal sluttes af med noget. Den lækre gyldne drink skal naturligvis nydes i glas, som er lavet til formålet, nemlig de gode cognacglas, da det både ser bedst ud og er bedt for den iltning som finder sted. Det er sådan, at det er lidt med cognac, som det er med champagne for man kan ikke kalde en spiritus for cognac med mindre den er lavet under de helt rette omstændigheder. Det er noget med, at den skal have stået i nogle bestemte tønder i lang tid. Desuden skal den være destilleret på en helt bestemt måde. Og til sidst, men nok i virkeligheden allervigtigst så kan man kun kalde en alkohol for en cognac, hvis den er lavet på en helt bestemt drue, og det skal være den drue og kan ikke være nogen anden. 

Copyright © 2019 Barlife Aps