Cognac til efter ethvert måltid

Cognac - en klassisk digestif 

Der er ingen tvivl om, at cognac er en af verdens mest brugte spiritusser som digestif. En digestif er normalt en alkoholisk drik, som indtages efter et måltid. Man kan sige det bruges til at runde aftenen af med. Cognac er populær i store dele af verden, og det samme gælder for Brandy. Cognac drikkes normalt rent og i små mængder. Derfor anbefales det at gå lidt op i kvalitet frem for kvantitet. Vil du vide mere om denne type alkohol, kan du læse videre her

Indlæser...
Stigende orden
Side
  1. 10%
    SALE
    Alexandre Leopold Cognac XO 70cl 9029132  color Sort
    Alexandre Leopold Cognac XO 70cl
    Tilbudspris 224,10 kr. Normalpris 249,00 kr.
  2. 5%
    SALE
    Renault Carte Noire VSOP Cognac FL 70 50013 by RENAULT color Sort
    Renault Carte Noire VSOP Cognac FL 70
    Tilbudspris 329,00 kr. Normalpris 346,00 kr.
  3. 10%
    SALE
    Metaxa 5 Star FL 70 1009773 by METAXA color Sort
    Metaxa 5 Star FL 70
    Tilbudspris 134,10 kr. Normalpris 149,00 kr.
  4. 10%
    SALE
    Hine VSOP Rare Cognac FL 70 50075 by HINE color Sort
    Hine VSOP Rare Cognac FL 70
    Tilbudspris 431,10 kr. Normalpris 479,00 kr.
  5. 10%
    SALE
    Armagnac Castarède VS FL 70 50142 by CASTAREDE color Sort
    Armagnac Castarède VS FL 70
    Tilbudspris 260,10 kr. Normalpris 289,00 kr.
  6. 10%
    SALE
    Frapin V.I.P. XO Cognac FL 70 50171 by FRAPIN color Sort
    Frapin V.I.P. XO Cognac FL 70
    Tilbudspris 1.098,00 kr. Normalpris 1.220,00 kr.
  7. 10%
    SALE
    Braastad XO Cognac* FL 100 50110 by BRAASTAD color Sort
    Braastad XO Cognac* FL 100
    Tilbudspris 461,70 kr. Normalpris 513,00 kr.
  8. 10%
    SALE
    Remy Martin XO Cognac FL 70 1020403 by REMYMARTIN color Sort
    Remy Martin XO Cognac FL 70
    Tilbudspris 1.373,40 kr. Normalpris 1.526,00 kr.
  9. 10%
    SALE
    Pierre Ferrand Dry Curacao Triple Sec FL 70 63295 by PIERREFERR color Sort
    Pierre Ferrand Dry Curacao Triple Sec FL 70
    Tilbudspris 231,30 kr. Normalpris 257,00 kr.
  10. 10%
    SALE
    Courvoisier VSOP Cognac* FL 100 50114 by COURVOISIE color Sort
    Courvoisier VSOP Cognac* FL 100
    Tilbudspris 422,10 kr. Normalpris 469,00 kr.
  11. 10%
    SALE
    Frapin Chateau Fontpinot XO Cognac FL 70 50086 by FRAPIN color Sort
    Frapin Chateau Fontpinot XO Cognac FL 70
    Tilbudspris 845,10 kr. Normalpris 939,00 kr.
  12. 10%
    SALE
    Frapin Grande Champagne VSOP Cognac FL 70 50157 by FRAPIN color Sort
    Frapin Grande Champagne VSOP Cognac FL 70
    Tilbudspris 413,10 kr. Normalpris 459,00 kr.
  13. 10%
    SALE
    Pierre Ferrand Ambre 1er Cru de Cognac FL 70 50162 by PIERREFERR color Sort
    Pierre Ferrand Ambre 1er Cru de Cognac FL 70
    Tilbudspris 336,60 kr. Normalpris 374,00 kr.
  14. 10%
    SALE
    Hennessy XO Cognac FL 70 50032 by HENNESSY color Sort
    Hennessy XO Cognac FL 70
    Tilbudspris 1.439,10 kr. Normalpris 1.599,00 kr.
  15. 10%
    SALE
    Remy Martin 1738 Accord Royal Cognac FL 70 1020133 by REMYMARTIN color Sort
    Remy Martin 1738 Accord Royal Cognac FL 70
    Tilbudspris 359,10 kr. Normalpris 399,00 kr.
  16. 10%
    SALE
    Gautier XO Cognac 50067 by GAUTIER color Sort
    Gautier XO Cognac
    Tilbudspris 738,00 kr. Normalpris 820,00 kr.
  17. 10%
    SALE
    Armagnac Prince D'arignac XO FL 70 50074 by PRINCEDARI color Sort
    Armagnac Prince D'arignac XO FL 70
    Tilbudspris 260,10 kr. Normalpris 289,00 kr.
    Udsolgt
  18. 10%
    SALE
    Braastad XO Cognac FL 70 50041 by BRAASTAD color Sort
    Braastad XO Cognac FL 70
    Tilbudspris 392,40 kr. Normalpris 436,00 kr.
  19. 10%
    SALE
    Delamain XO "Christmas" Cognac FL 50 50136 by DELAMAIN color Sort
    Delamain XO "Christmas" Cognac FL 50
    Tilbudspris 386,10 kr. Normalpris 429,00 kr.
  20. 10%
    SALE
    Braastad VS Cognac FL 70 50039 by BRAASTAD color Sort
    Braastad VS Cognac FL 70
    Tilbudspris 242,10 kr. Normalpris 269,00 kr.
Stigende orden
Side

Cognac - en fransk stolthed

Cognac er navnet på et område i Frankrig, der ligger en smule nord for Bordeaux. Bordeaux er verdenskendt for sine vine, og området leverer nogle af verdens mest eksklusive af slagsen. I Cognac har de valgt at fokusere på, at lave spiritus ud af vindruer, og det går mange hundrede år tilbage i tid. Til produktionen bruges der, mere eller mindre, den samme teknik som til vinproduktion. Der bruges normalt druesorterne Ugni blanc eller Colombard til produktionen. Når grundvinen er lavet, er det en vigtig detalje, at der ikke må tilsættes sukker eller svovl til blandingen. Ligesom med bobler fra Champagne, så er cognac også område-beskyttet. Det betyder at det kun er spiritus, der er lavet i dette område, som må bruge navnet. Spiritus, der er lavet efter samme fremgangsmåde, men udenfor området, kaldes i stedet ofte for Brandy.

Fra vin til cognac

Når druerne er høstet, presset og lavet til vin i ståltanke, mangler der stadig et par trin, før vinen bliver til spiritus. Grundvinen skal fermenteres, og når det er gjort, er det tid til destilleringen. Destilleringen tager lang tid, og gøres uden brug af høj varmen. Når den er overstået, er der en hel klar væske tilbage. Denne væske kaldes for “eau de vie”. Eau de vie kan oversættes til livets vand, og det fortæller lidt om, hvilken status Cognac har i Frankrig. Bønderne i området kredser ligeså meget om druerne, som de traditionelle vinbønder gør. Nogle mener endda, at det er vigtigere med druer af topkvalitet, når der skal laves cognac i forhold til vin. Det skyldes at produktet af er mere koncentreret, og det er derfor svære at “skjule” uperfektheder. Eau de vie’en bliver hældt på nye egetræsfade, hvor de ligger i minimum to år.

Sådan kender du forskel på cognac

Ligesom med vin, kan det være svært for en nybegynder, at sætte sig ind i de forskellige producenter, navngivelser og smage. Fordelen ved cognac er, at området altid er det samme, og ellers arbejdes der typisk kun med 4 angivelser. Der kan dog være nogle flasker, som falder helt udenfor kategori. Vi starter med den yngste angivelse. Står der VS på flasken, er den ung og har ofte kun lige ligget to år på fad. Her får man et lyst og let produkt. VSOP betyder at flasken har ligget minimum fire år på fad. Den har fået lov til at udvikle lidt større kompleksitet, og er blevet mørkere i farven. Napoleon betyder at blandingen har ligget minimum seks år på fad. Ofte vil man opleve, at Napoleon minder meget om VSOP. Kun gode kendere kan smage forskel. OX er den sidste betegnelse, og det er her, at man virkelig kan finde flasker af høj kvalitet. Loven siger også minimum seks år på fad, men ofte er det langt mere. Helt op imod 30 år på fad.

Cognac er logedrikken

Hvis man er så heldig at være medlem af en loge, så vil man formentligt allerede nu have erfaret, at man får drukket en del cognac. For selvom man sikker til de helt store lejligheder og meget vigtige arrangementer ynder at servere andre mousserende vine så som champagne, så vil det dog altid være en cognac, som man slutter aftenen af med, hvis der skal sluttes af med noget. Den lækre gyldne drink skal naturligvis nydes i glas, som er lavet til formålet, nemlig de gode cognacglas, da det både ser bedst ud og er bedt for den iltning som finder sted. Det er sådan, at det er lidt med cognac, som det er med champagne for man kan ikke kalde en spiritus for cognac med mindre den er lavet under de helt rette omstændigheder. Det er noget med, at den skal have stået i nogle bestemte tønder i lang tid. Desuden skal den være destilleret på en helt bestemt måde. Og til sidst, men nok i virkeligheden allervigtigst så kan man kun kalde en alkohol for en cognac, hvis den er lavet på en helt bestemt drue, og det skal være den drue og kan ikke være nogen anden.

Hvordan skal cognac serveres?

Når du skal nyde en cognac, kan du med fordel gøre dig overvejelser omkring, hvilket glas du vælger at servere den i. Der findes forskellige typer æstetisk smukke cognacglas herunder eksempelvis tulipan- og ballonglas, men fælles for de forskellige smageglas er, at de har en række egenskaber, der gør at cognacens smags- og duftaromaer fremstår bedst muligt. Glassenes udformning øger smagsoplevelsen, da faconen giver cognacen mulighed for langsomt at udvikle og åbne sig op. Jo ældre en cognac, jo længere tid tager det før, at alle nuancer er frigivet og har udviklet sig. Glassets udformning, der typisk indsnævrer mod åbningen, isolerer endvidere de forskellige aromaer, så duftpartiklerne koncentreres mod næsen, hvilket gør at alle nuancer i cognacen opleves.

Hvordan drikkes cognac?

En cognac skal opleves og nydes med flere sanser, så husk at se væskens gyldne farve og nuance, dufte til cognacens aromaer og selvfølgelig smage den. I forhold til temperatur, så lyder en tommelfingerregel blandt kendere, at en god kvalitets cognac typisk serveres ved ca. 18 grader. Et tip dertil er at skænke cognacen køligere, da væsken udvikles og tempereres i glasset. For at fremskynde udviklingen af smagsaromaerne kan du tilføre en enkelt eller et par dråber kildevand. Der er dog også nogle, der foretrækker at nyde cognac afkølet tilført isterninger, hvilket typisk egner sig bedst til en yngre cognac. Derudover findes der også et udvalg af velsmagende cocktails, hvor cognac indgår eksempelvis Sidecar, Chicago og French 75.

Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.8
Copyright © 2015-2022 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna