Cognac

Cognac - en klassisk digestif 

Der er ingen tvivl om, at cognac er en af verdens mest brugte spiritusser som digestif. En digestif er normalt en alkoholisk drik, som indtages efter et måltid. Man kan sige det bruges til at runde aftenen af med. Cognac er populær i store dele af verden, og det samme gælder for Brandy. Cognac drikkes normalt rent og i små mængder. Derfor anbefales det at gå lidt op i kvalitet frem for kvantitet. Vil du vide mere om denne type alkohol, kan du læse videre her

Indlæser...
Stigende orden
Side
  1. Hennessy VS Cognac FL 5 50168 by 6021 color Sort
    Hennessy VS Cognac FL 5
    38,00 kr
  2. Blossa Glögg - Guld (Cognac) FL 50 40901 by 6679 color Guld
    Blossa Glögg - Guld (Cognac) FL 50
    85,00 kr
  3. Grönstedts "Monopole" VSOP Cognac FL 70 50098 by 6686 color Sort
    Grönstedts "Monopole" VSOP Cognac FL 70
    290,00 kr
  4. Frapin Chateau Fontpinot XO Cognac FL 70 50086 by 6020 color Sort
    Frapin Chateau Fontpinot XO Cognac FL 70
    797,00 kr
  5. Bache-Gabrielsen XO Cognac* FL 100 50124 by 6687 color Sort
    Bache-Gabrielsen XO Cognac* FL 100
    488,00 kr
  6. Hennessy VS Cognac FL 70 50059 by 6021 color Sort
    Hennessy VS Cognac FL 70
    359,00 kr
  7. Braastad XO Cognac* FL 100 50110 by 6336 color Sort
    Braastad XO Cognac* FL 100
    487,00 kr
  8. Metaxa Grande Fine Collector's Edition FL 70 63201 by 6226 color Sort
    Metaxa Grande Fine Collector's Edition FL 70
    481,00 kr
  9. Delamain XO "Christmas" Cognac FL 50 50136 by 6340 color Sort
    Delamain XO "Christmas" Cognac FL 50
    419,00 kr
  10. Armagnac Prince D'arignac XO FL 70 50074 by 6225 color Sort
    Armagnac Prince D'arignac XO FL 70
    299,00 kr
  11. Remy Martin XO Cognac FL 70 50058 by 6347 color Sort
    Remy Martin XO Cognac FL 70
    1.292,00 kr
  12. Martell Cordon Bleu Cognac FL 70 50037 by 5951 color Sort
    Martell Cordon Bleu Cognac FL 70
    1.108,00 kr
  13. Delamain XO "Vesper" Cognac FL 70 50080 by 6340 color Sort
    Delamain XO "Vesper" Cognac FL 70
    1.069,00 kr
  14. Metaxa 5 Star FL 70 63048 by 6226 color Sort
    Metaxa 5 Star FL 70
    153,00 kr
  15. Metaxa 12 Stars FL 70 63171 by 6226 color Sort
    Metaxa 12 Stars FL 70
    299,00 kr
  16. Braastad Creme Liqueur au Cognac FL 70 63436 by 6336 color Sort
    Braastad Creme Liqueur au Cognac FL 70
    167,00 kr
  17. Remy Martin VSOP Cognac FL 70 50012 by 6347 color Sort
    Remy Martin VSOP Cognac FL 70
    399,00 kr
  18. Remy Martin VSOP Cognac* FL 100 50112 by 6347 color Sort
    Remy Martin VSOP Cognac* FL 100
    464,00 kr
  19. Pierre Ferrand Ambre 1er Cru de Cognac FL 70 50162 by 7016 color Sort
    Pierre Ferrand Ambre 1er Cru de Cognac FL 70
    399,00 kr
  20. Metaxa Private Reserve FL 70 63385 by 6226 color Sort
    Metaxa Private Reserve FL 70
    619,00 kr
Stigende orden
Side

Cognac - en fransk stolthed

Cognac er navnet på et område i Frankrig, der ligger en smule nord for Bordeaux. Bordeaux er verdenskendt for sine vine, og området leverer nogle af verdens mest eksklusive af slagsen. I Cognac har de valgt at fokusere på, at lave spiritus ud af vindruer, og det går mange hundrede år tilbage i tid. Til produktionen bruges der, mere eller mindre, den samme teknik som til vinproduktion. Der bruges normalt druesorterne Ugni blanc eller Colombard til produktionen. Når grundvinen er lavet, er det en vigtig detalje, at der ikke må tilsættes sukker eller svovl til blandingen. Ligesom med bobler fra Champagne, så er cognac også område-beskyttet. Det betyder at det kun er spiritus, der er lavet i dette område, som må bruge navnet. Spiritus, der er lavet efter samme fremgangsmåde, men udenfor området, kaldes i stedet ofte for Brandy. 

Fra vin til cognac

Når druerne er høstet, presset og lavet til vin i ståltanke, mangler der stadig et par trin, før vinen bliver til spiritus. Grundvinen skal fermenteres, og når det er gjort, er det tid til destilleringen. Destilleringen tager lang tid, og gøres uden brug af høj varmen. Når den er overstået, er der en hel klar væske tilbage. Denne væske kaldes for “eau de vie”. Eau de vie kan oversættes til livets vand, og det fortæller lidt om, hvilken status Cognac har i Frankrig. Bønderne i området kredser ligeså meget om druerne, som de traditionelle vinbønder gør. Nogle mener endda, at det er vigtigere med druer af topkvalitet, når der skal laves cognac i forhold til vin. Det skyldes at produktet af er mere koncentreret, og det er derfor svære at “skjule” uperfektheder. Eau de vie’en bliver hældt på nye egetræsfade, hvor de ligger i minimum to år.

Sådan kender du forskel på cognac

Ligesom med vin, kan det være svært for en nybegynder, at sætte sig ind i de forskellige producenter, navngivelser og smage. Fordelen ved cognac er, at området altid er det samme, og ellers arbejdes der typisk kun med 4 angivelser. Der kan dog være nogle flasker, som falder helt udenfor kategori. Vi starter med den yngste angivelse. Står der VS på flasken, er den ung og har ofte kun lige ligget to år på fad. Her får man et lyst og let produkt. VSOP betyder at flasken har ligget minimum fire år på fad. Den har fået lov til at udvikle lidt større kompleksitet, og er blevet mørkere i farven. Napoleon betyder at blandingen har ligget minimum seks år på fad. Ofte vil man opleve, at Napoleon minder meget om VSOP. Kun gode kendere kan smage forskel. OX er den sidste betegnelse, og det er her, at man virkelig kan finde flasker af høj kvalitet. Loven siger også minimum seks år på fad, men ofte er det langt mere. Helt op imod 30 år på fad.

Cognac er logedrikken

Hvis man er så heldig at være medlem af en loge, så vil man formentligt allerede nu have erfaret, at man får drukket en del cognac. For selvom man sikker til de helt store lejligheder og meget vigtige arrangementer ynder at servere andre mousserende vine så som champagne, så vil det dog altid være en cognac, som man slutter aftenen af med, hvis der skal sluttes af med noget. Den lækre gyldne drink skal naturligvis nydes i glas, som er lavet til formålet, nemlig de gode cognacglas, da det både ser bedst ud og er bedt for den iltning som finder sted. Det er sådan, at det er lidt med cognac, som det er med champagne for man kan ikke kalde en spiritus for cognac med mindre den er lavet under de helt rette omstændigheder. Det er noget med, at den skal have stået i nogle bestemte tønder i lang tid. Desuden skal den være destilleret på en helt bestemt måde. Og til sidst, men nok i virkeligheden allervigtigst så kan man kun kalde en alkohol for en cognac, hvis den er lavet på en helt bestemt drue, og det skal være den drue og kan ikke være nogen anden. 

Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.7
Copyright © 2015-2021 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna