Brandy

Brandy nydes over hele verden,

hvilket også gør sig gældende for selve fremstillingen af denne spiritus. 

Her på siden kan du finde et bredt udvalg af diverse flasker, men er du helt ny i denne type alkohol, så kommer vi nedenfor ind på, hvad brandy rent faktisk er. Du kan læse mere her

Indlæser...
Stigende orden
 1. Laird's Applejack Brandy FL 70 50065 by LAIRDS color Sort
  Laird's Applejack Brandy FL 70
  289,00 kr.
 2. Carlos I Imperial XO Brandy FL 70 50019 by CARLOSI color Sort
  Carlos I Imperial XO Brandy FL 70
  499,00 kr.
 3. Cardenal Mendoza Gran Reserva Brandy FL 70 50020 by CARDINALME color Sort
  Cardenal Mendoza Gran Reserva Brandy FL 70
  319,00 kr.
 4. Soberano Solera Brandy FL 70 50021 by SOBERANO color Sort
  Soberano Solera Brandy FL 70
  139,00 kr.
 5. Carlos I Solera Gran Reserva Brandy FL 70 50018 by CARLOSI color Sort
  Carlos I Solera Gran Reserva Brandy FL 70
  279,00 kr.
 6. Asbach Uralt Original 3 YO Brandy FL 70 50030 by ASBACH color Sort
  Asbach Uralt Original 3 YO Brandy FL 70
  209,00 kr.
 7. Torres 10 Gran Reserva Imperial Brandy FL 70 50022 by TORRES color Sort
  Torres 10 Gran Reserva Imperial Brandy FL 70
  169,00 kr.
 8. Bols Liqueur Apricot Brandy FL 50 63124 by BOLS color Sort
  Bols Liqueur Apricot Brandy FL 50
  97,00 kr.
 9. Torres 20 Hors d'Age Brandy FL 70 50071 by TORRES color Sort
  Torres 20 Hors d'Age Brandy FL 70
  379,00 kr.
 10. Grandial XO Brandy FL 70 50089 by GRANDIAL color Sort
  Grandial XO Brandy FL 70
  149,00 kr.
 11. Vecchia Romagna Etichetta Nera Brandy FL 70 50023 by VECCHIAROM color Sort
  Vecchia Romagna Etichetta Nera Brandy FL 70
  199,00 kr.
 12. De Kuyper Liqueur Apricot Brandy FL 70 63256 by DEKUYPER color Sort
  De Kuyper Liqueur Apricot Brandy FL 70
  129,00 kr.
 13. Giffard Liqueur Apricot Brandy / Abrikos FL 70 63282 by GIFFARD color Sort
  Giffard Liqueur Apricot Brandy / Abrikos FL 70
  219,00 kr.
 14. Monin Liqueur Apricot Brandy / Abrikos FL 70 63018 by MONIN color Sort
  Monin Liqueur Apricot Brandy / Abrikos FL 70
  179,00 kr.
 15. Fundador Brandy FL 100 50047 by FUNDADOR color Sort
  Fundador Brandy FL 100
  209,00 kr.
 16. Napoleon Chatelle VSOP Brandy 100 cl 50178 by NAPOLEON color Sort
  Napoleon Chatelle VSOP Brandy 100 cl
  219,00 kr.
Stigende orden

Det er et produkt, som overordnet er destilleret vin, som efterfølgende er lagret, og du kan godt betragte Brandy som en form for brændevin.

Mange foretrækker at nyde en brandy efter en god middag eller som et supplement til kaffen, og det er da også en digestif som findes på de fleste menukort hos danske restauranter.

Dog er kendskabet til brandy ikke så stort herhjemme, hvilket er en skam, for der gemmer sig mange gode oplevelser i den frugtige spiritus.

Hvad er Brandy?

Skal vi skære det i meget grove skiver, så er brandy på dansk lig med brændevin eller snaps. Selve ordet Brandy stammer fra hollandske ”brandewijn”, som meget nærtliggende betyder brændt vin.

Typisk er brandy destilleret fra vin, men det kan også sagtens være lavet på andre gærede frugter såsom æbler, abrikoser, kirsebær osv.

Derfor finder du en del forskellige smagsvarianter af Brandy på markedet, som Apricot Brandy, Apple Brandy eller Brandy Sour.

Disse Brandytyper går også ind under kategorien ”Eau-De-Vie”.

På trods af diverse fremstillingsmetoder og ingredienser så er der nogle grundlæggende procedurer, som skal gennemføres, for at Brandy kan blive til.

Frugten skal gæres, så den bliver til vin hvorefter den destilleres til alkohol. Efter destilleringen skal den lagres, og til sidst bliver den smagsmæssigt tilpasset samt klargjort til den rette aftapningsstyrke.

Den typiske alkohol procent for brandy er 40%.

Desuden er der forskellige betegnelser på etiketten, som kan give dig en idé om, hvilken form for brandy du står med i hænderne. Står der f.eks. XO på din brandy, så er det en indikation på, at denne er ekstra gammel, og altså har ligget på fad i mindst 4-6 år.

Hvor stammer Brandy fra?

Brandy har ikke en decideret oprindelse, og der er ikke som sådan en direkte nedstamning i forhold til, hvem der har opfundet Brandy, da den mere skal ses som en betegnelse for at lave brændevin, hvilket der er blevet gjort overalt på kloden.

Du finder altså både spansk Brandy, krydret græsk Brandy, sydafrikansk Brandy og sågar armensk Brandy, De forskellige regioner og lande har deres måder at lave Brandy på, og derfor vil du også opleve at smagen varierer meget fra område til område.

Som eksempel kan vi nævne Grappa, der er en italiensk brandy, produceret på de resterende efterladenskaber når de fremstiller vin.

Som du kan se, har Brandy mange rødder, som alle har deres egen fortolkning af, hvordan brændevin skal fremstilles, hvilket gør denne spiritus til en meget åbensindet drik, hvor hver kultur har sat deres aftryk.

STORE VARIATIONER I BRANDY

I og med at brandy ikke er beskyttet af ret mange regler, bruges betegnelsen over hele verden. Det er en fælles betegnelse for alt, der er destilleret vin, og som har lagret på træfade. Det har ofte en brunlig farve, men kan i sjældne tilfælde være helt klar og farveløs.

Stort set alle steder i verden, hvor der produceres vin, produceres der også brandy. Der er ingen regler for, hvad der må bruges af druesorter, og når der heller ikke er et specifikt område, kan man opleve store smagsforskelle.

I nogle lande kaldes brændevinen for lokale navne, men for at skabe en universel betegnelse er brandy den term, som du typisk vil støde på. Det er vigtigt at forstå, at du ikke skal forveksle denne type brændevin med likør.

Likører er som oftest sødlige, og kan være lavet på frugt såsom kirsebær, abrikos eller citrusfrugter.

SÅDAN LAVES BRANDY

Som udgangspunkt laves alle brandy på samme måde. Hovedingrediensen er vindruer, og processen fra vin til brandy er lig processen med cognac.

Når det skal laves, starter man med at presse druerne, og lave en vin-lignende blanding. Denne blanding destilleres herefter og hældes på fade.

I Cognac er der et regelsæt, som skal overholdes. Det skal blandt andet lagres i minimum 6 måneder. Der bruges hovedsageligt de samme slags druer, og derfor kan de for mange smage meget ens. Her er det anderledes med brandy.

Det er en fælles betegnelse, som hele verden må bruge om destilleret vin. Druesorter, fade, liggetid og område kan variere meget. Det samme gør sig gældende for alcohol procenten, der dog typisk ligger på omkring de 40%.

På den måde er der store chancer for at finde en udgave, der passer dine smagsløg.

KENDT BRANDY

Armagnac er nok mest kendte af slagsen. Den er kendt som den store udfordrer til cognac, og i manges øjne, er kvaliteten sammenlignelig. Armagnac produceres på 3 forskellige druesorter, hvor Bas-Armagnac er den der bruges i de mest aromatiske.

Ligesom med cognac, findes der i Armagnac også forskellige klasser, som inddeles efter, hvor mange år den har ligget på fade. Armagnac har faktisk en historie, der går længere tilbage end cognac, men området som helhed, har ikke været gode til at brande sig selv. Det var de i Cognac, og derfor mener man, at de løb med prisen som “det bedste område” for brandy.

Både Spanien og Italien leverer også fine brandyer, som vi stærkt anbefaler, at du prøver. Det er let at gå ud at købe en cognac, men priserne kan være en smule dyre i forhold til kvaliteten.

Går man udenom det område, er der gode muligheder for at få en ekstraordinær smagsoplevelse.

Vi kan også varmt anbefale dig at gå i retning af et Brandy brand som Hennessy. Dog er det Cognac de fremstiller, hvilket er i den finere ende af Brandy skalaen, men ikke desto mindre et godt bud på en god flaske spiritus.

Brandy vs Cognac

Hvad er så egentlig forskellen på Brandy og Cognac? Om du siger Brandy eller Cognac kan i princippet komme ud på et, da det er to sider af samme sag, forstået på den måde at cognac er en brandytype.

Men det er dog ikke helt rigtigt at påstå, at Brandy og Cognac er det samme, for hvor brandyen mere dækker som en parasol over hele der skare af produkter, som kalder sig selv for brændevin, så er Cognac en meget specifik kategori under Brandy.

Dermed er den helt store forskel på cognac og brandy, at brandy blot er den fælles betegnelse for de mange brændevine, som findes verden over, hvorimod cognac er en helt særlig form for brændevin, som følger nogle meget strenge regler.

Hvordan drikker man Brandy?

Du kan drikke brændevin mere eller mindre, som du har lyst til. Igen er der ikke så mange specifikke regler for, hvad du kan og ikke kan gøre.

Nogle nyder den, som de vil nyde en snaps, mens andre skænker brandy, som de ville skænke et godt glas rom eller whisky.

Andre igen kan godt lide at eksperimentere med brandy i deres drink, og der er skabt deciderede drinks med brandy, som ville du bruge gin eller vodka.

Tøjlerne er derfor temmelig løse, når det omhandler brandy, og hvordan du indtager denne spændende spiritus.

Drinks med brandy

Som nævnt, så kan brandy nydes for sig, men der findes også utallige skønne drinks med brandy. Derfor har vi nedenfor sammensat et par drinksopskrifter med inspiration til, hvilke drinks du kan lave, hvori brandy eller cognac spiller en rolle.

Brandy Alexander

Brandy Alexander er en populær brandydrink. Drinken er yderst velsmagende, hvor den repræsenterer brandyens fylde, muskatnøddens krydrede noter, kakaolikørens sødme og flødens cremede konsistens. Med andre ord, så er det en blød og afbalanceret cocktail. Grundet drinkens søde smag, så er den ideel som afslutning på middagen, hvor den kan agere dessertcocktail.

For at lave en Brandy Alexander skal du bruge:

 • 2 cl brandy eller cognac
 • 2 cl kakao likør eller creme de cacao
 • 2 cl piskefløde
 • Isterninger
 • Glas
 • Shaker
 • Muskatnød og mørk chokolade til pynt

Fremgangsmåde lyder:

 1. Tilfør dine ingredienser til shakeren og ryst den
 2. Si væsken over i et glas
 3. Afslut eventuelt drinken med en smule revet muskatnød og mørk chokolade som pynt
 4. Server og nyd!

Lumumba

Hvis du er vild med varm kakao, så er Lumumba lige noget for dig. Lumumba er en voksen udgave af varm kakao, og blandingen af kakao og cognac skuffer ikke. Væsken serveres lun, hvorfor den er perfekt at nyde i de kølige måneder. Drinken smager himmelsk samtidig med, at den er nem at lave. Der kræves ikke mange ingredienser og fremgangsmåden er overkommelig.

Du skal bruge følgende:

 • 3 cl brandy eller cognac
 • 15 cl kakaomælk
 • Glas
 • Flødeskum til pynt

Sådan gør du:

 1. Varm din kakao gerne i en tykbundet gryde
 2. Fyld kakaoen i dit glas og tilfør brandy dertil
 3. Pynt eventuelt med letpisket fløde på toppen
 4. Server og nyd straks den lune drink

Her hos BarLife finder du altid brandy til en god pris, og du kan derfor gøre nogle gode køb hos os. Køb eventuelt din brandy, når den er på tilbud, så du samtidig spare lidt kroner og øre.

Hold løbende øje med siden her, så du altid er opdateret på gode tilbud samt nye produkttilføjelser.

Rigtig god fornøjelse!

Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.8
Copyright © 2015-2022 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna