Champagnesabel

Du finder ikke en mere ekstravagant måde at åbne en flaske champagne på, end ved at gøre det med en champagnesabel.

Så kunne du tænke dig at skyde, eller rettere sagt, sable festen i gang på en måde, som ville imponere selveste Napoleons officerer, bør du læse med her.

Indlæser...
Stigende orden
 1. 30%
  Laguiole champagnesabel m/gaveæske 40268086 by Laguiole color Sort
  Laguiole champagnesabel m/gaveæske
  Tilbudspris 349,00 kr. Normalpris 499,00 kr.
 2. Laguiole champagnesabel - træskaft 30907427 by Laguiole color Sort
  Laguiole champagnesabel - træskaft
  389,00 kr.
 3. Champagne sabel - Pulltex 5213 by PRIME BAR color Sort
  Champagne sabel - Pulltex
  1.409,00 kr.
Stigende orden

Champagnesablens historie

Men hvordan er champagne og sabel blevet hinandens tro følgesvende?

Der fortælles mange myter om hvordan champagnesabling er opstået. Måske har du hørt, at det var Napoleon Boneparte, som under den franske revolution, tog sin sabel mod champagneflasken og åbnede denne på majestætisk vis.

Andre mener, at det var officererne fra Napoleons kavaleri, som åbnede champagneflaskerne på bombastisk vis, mens de stadig sad på hesteryggen, for at fejre deres store sejre på slagmarken.

Som et lidt mere romantisk tvist til fortællingen om Napoleons officerer hører også historien om Madame Clicqout-Ponsardin - bedre kendt som Den Gule Enke.

Allerede som 27-årig overtog hun familiens champagneforretning og hun blev især kendt for at holde store champagnefester for Napoleons officerer, i håbet om at de så ville skåne hendes vinmarker under Napoleonskrigene. Når festerne nåede deres afslutning, gav hun hver især af officererne en flaske champagne, som dog var en anelse besværlig at åbne på hesteryg og for at løse denne lille uoverensstemmelse brugte officererne deres sabler, for at få adgang til de gyldne bobler.

Nogen mener faktisk at champagnesabling kommer sig af, at efter et grusomt nederlag, kløvede en noget nedtrykt og bitter soldat af ren arrigskab champagneproppen af en flaske med sin sabel, for at drikke sorgerne væk.

Hvilken fortællingen der er den sande historie om hvordan champagnesabling opstod vides ikke. Men ens for dem alle er, at de tager udgangspunkt i Napoleonskrigene og Den Franske Revolution. Så på den måde kan man sige at champagne sabel og Napoleon hænger uløseligt sammen og det er også Napoleon som skulle have sagt:

”Champagne! In victory one deserves it; in defaet one needs it.”

Og med en empatisk tanke til den bitre soldat, som desværre måtte se sit nederlag i øjnene og derfor drikke sorgerne væk, rammer Napoleon hovedet på sømmet med dette citat. Champagne omfavner alle med de tryllebindende bobler og sagnomspundne mysterier.

Om det var Napoleons officerer eller den bitre soldat, som skal have æren for at have opfundet champagnesablingen, vil vi lade være op til dig.

Måske kender du endda en helt tredje fortælling om hvordan traditionen er opstået?

Uanset hvad, er det myter som disse, der danner grundstenen for champagnen og er med til at gøre den så ekstravagant, som den er.


Sådan bruger du en champagnesabel

At sable champagne er en hel kunstform i sig selv. Der er en masse procedurer og ritualer som må følges, for at det hele kan gå op i en højere enhed. Selvom det kan lyde som en disciplin, som kan tage mange år at mestre, så er det faktisk ikke så svært. Med de rette indstillinger på plads, kan du hurtigt få helt styr på, hvordan du bruger en champagnesabel.

Vi har samlet en komplet guide til dig, med alle detaljer du skal være opmærksom på, når du gerne vil sable champagne, så du altid når flot og sikkert i mål.

 1. Først og fremmest er det utroligt vigtigt at den flaske du har valgt, er en farvet flaske. Glasset i en gennemsigtig flaske er meget hårdt og gør det dermed meget sværere at sable flot. Jo mere pigment der er i flasken, jo svagere er glasset, dermed også lettere for dig at sable.
  Husk at du kun kan sable mousserende vin og champagne da trykket i disse flasker er højt nok. Forsøger du dig på øl, vil du ikke opleve nogen særlig succes, da trykket i flasken er for lavt.
 2. Når du sabler champagne, skal flasken være køleskabskold. Du kan evt. lægge flasken på hovedet i en spand med is 15 minutter før, da det især handler om at få flaskehalsen så kold som mulig. Hvis flasken er for varm, stiger trykket, og du kan risikere at proppen springer af før tid eller at flasken simpelthen eksploderer.
 3. Fjern først ståltråden fra flaskens top lige inden du sabler. Hvis ståltråden fjernes for tidligt, kan proppen i værste fald poppe af i utide og risikere at ramme nogen i nærheden. Der er desuden heller ikke meget sjov og ekstravagance i at sable en flaske champagne uden prop.

De ovennævnte punkter er utroligt vigtige at følge for at selve champagnesablingen kan blive en succes. Og med disse justeringer på plads er du nu klædt fuldstændig på, til at tage din champagnesabel og champagneflaske i hænderne og sable gang i festen. Her er hvad du skal gøre:

 1. Når du har fjernet ståltråden, ståltrådskurven og al folien, placerer du din tommelfinger oppe i den forhøjning, som findes i bunden af flasken og lader de 4 resterende fingre holde under flasken. Du risikerer at skære dig selv på det barberbladsskarpe glas, hvis du holder flasken omkring maven og noget går galt.
 2. Nu finder du flaskens limning og lægger din sabel til rette herpå, så klingen flugter med flasken.
 3. Hold kroppen og armene i ro, så du står helt afslappet med god tyngde i fødderne. Placer albuen på den arm hvori du holder flasken, ind i siden af kroppen således at flasken holdes stabilt og din arm får en naturlig vinkel på 30 grader, der er den bedste og sikreste måde holde på.
 4. Peg flasken væk fra mennesker og dyr i nærheden.
 5. Træk sablen tilbage (omkring en håndsbredde fra spidsen) og lad klingen glide langs limningen mod flaskehalsen i én let og kontrolleret bevægelse.
  Det er vigtigt at du ikke bruger for mange kræfter da flasken ellers risikerer at springe.
 6. Inden du serverer champagnes for dig selv og dine gæster, bør du tjekke dit snit for glasskår. Jo rundere et snit desto bedre.

Med denne 9-trins guide er du fuldstændig klar til at åbne champagne med sabel, så dit næste skridt er at finde den helt rette champagnesabel.


Er det farligt at sable champagne?

Selvom det som udgangspunkt kan virke en smule dramatisk og til dels også en anelse risikabelt at sable champagne, så vil vi dog holde fast i, at champagnesabling ikke er farligt. Når det er sagt, så kræver det naturligvis, at du tager dine forholdsregler og bruger din sunde fornuft.

En champagnesabel i moderne tid er ikke synderlig skarp, og den betragtes egentlig mere som et husholdningsredskab, så champagnesablen i sig selv er ikke mere farlig end så meget andet køkkenudstyr.

Der hvor der kan være tale om en reel fare, har lige så meget at gøre med måden champagneflasken reagerer på. Det er jo trods alt glas, som indeholder et ret stort tryk. Af og til sker det, at en flaske nærmest eksplodere, når champagnesablen skærer proppen af.

Ofte vil kanten på flaskehalsen også være noget skarpere, der hvor sablen har gjort sit arbejde. Dermed skal du naturligvis være lidt ekstra forsigtig og holde øje med eventuelle glasskår.

Hvis du på nogen måder er i tvivl, om det var en vellykket sabling, så er det bedre at lade flasken gå til spilde.

Det er trods alt bedre, end hvis du kom til at skære dig på noget glas.


Hvilken champagnesabel skal du vælge?

I filmen ”The Social Network” skulle Justin Timberlake angiveligt have citeret følgende:

”A bottle of perfectly chilled Champagne isn't cool. You know what's cool? Slicing off the top of a bottle of perfectly chilled Champagne with a French champagne saber."

Vi kan kun give Timberlake medhold i denne replik og før du for alvor kan gøre en perfekt afkølet flaske champagne ”cool”, kræver det, at du har det helt rette tilbehør til din champagne – nemlig en fransk champagnesabel og en lækker champagnekøler.

Og den helt rigtige champagnesabel finder du i en Lion Sabatier fra Chateau Laguiole. Måske har du allerede hørt om dette mærke og den franske knivproducent udstråler en ganske særlig elegance og kvalitet som i den grad er champagnesabling værdigt.

Ønsker du dermed at eje en champagnesabel som udstråler fransk klasse og elegance til en overkommelig pris, vil vi anbefale dig at se nærmere på netop en sabel fra Laguiole.

Hos BarLife forhandler vi champagnesabler fra Chateau Laguiole og du vil ofte kunne finde super stærke tilbud fra vores eksklusive udvalg af knive og tilbehør fra Laguiole.

Med en champagnesabel fra Laguiole har du, udover en sabel i højeste kvalitet, også et smukt og utrolig elegant stykke håndlavet fransk udsmykning, som pakker hele oplevelsen af champagnesabling ind i det fineste silkepapir og skaber en ganske særlig oplevelse.


Hvornår kan du sable champagne?

Hvis du sidder og tænker over, hvornår det vil være en passende anledning at hive sablen frem og sable champagneflasken, så vil vores bedste svar være når som helst.

Vi ved naturligvis godt, at de færreste vælger at drikke champagne til hverdag, hvilket også betyder, at det sjældent er i hverdagen, at du kommer til at benytte din champagnesabel.

Men der er mange forskellige situationer og lejligheder, hvor champagne og dermed også champagnesabling vil være på sin plads. Det kunne være til vejfesten eller byfesten, hvor omgivelserne er lidt større og derfor tillader mere.

Måske skal du fejre et jubilæum af en slags, hvor det at sable en flaske champagne kunne statuere den specifikke bedrift, som du har opnået.

I forlængelse af jubilæet kunne det også være i andre festlige anledninger. F.eks. en større fødselsdagsfest, et bryllup eller at du lige har fået dit drømmejob.

Pointen er blot, at det i princippet blot er fantasien, og i visse tilfælde omgivelserne, som sætter grænserne for, hvornår det giver mening at sable champagne.

Med den helt rette champagnesabel er du godt kørende, og så vil du garanteret også begynde at se flere anledninger som værende passende for champagesabling. Om ikke andet så bare lige for at blære dig lidt med din fede champagnesabel.


Hvorfor åbner man champagne med en champagnesabel?

Det er et meget godt spørgsmål, og heldigvis findes der et hav af gode grunde til, hvorfor en flaske champagne skal sables åben.

En indlysende grund til, at man bør åbne sin champagne med en champagnesabel er, at det er et utrolig imponerende og smukt øjeblik når flaskens hoved deles fra flasken og champagneflasken dermed åbnes.

I forlængelse heraf, så skaber champagnesablen en helt fantastisk stemning. Det er en iøjnefaldende manøvre, der er helt perfekt at have som en fast del af programmet når der inviteres til festlige anledninger. Herunder eksempelvis bryllup, hvor det er en stemningsfyldt måde at starte festligheder på.

En tredje grund er, at det med den rette teknik er en utrolig simpel manøvre. Du kan eksempelvis læse ovenfor, hvor vi har opsat en række steps du let kan følge for at sikre succes når champagneflasken skal åbnes.

Kort fortalt, så kræver det blot en let og elegant bevægelse når du fører din sabel frem mod champagneflaskens prop og lader de gyldne bobler flyde på mest stilfulde manér.

Vi kan faktisk ikke opridse en eneste dårlig grund til, hvorfor man ikke skulle vælge at bruge en champagnesabel når champagnen skal åbnes.


Champagnesabel som gave

Champagnesablen udstråler elegance og eksklusivitet. Det er et imponerende stykke barudstyr, hvorfor det også er ideelt som en gaveide. Der findes adskillige anledninger og festlige begivenheder, hvor champagnesablen vil være en god gave. Det kan være alt fra fødselsdag, bryllup, jubilæum, studentergilde og meget andet.

Ud fra førnævnte anledninger kan du også fornemme, at det er en gave, der aldersmæssigt spænder bredt. Modtageren kan både være champagneentusiast, men det kan også være ejeren af en imponerende hjemme bar, vinkøleskab eller bare overordnet gadget interesseret.

Udover at champagnesablen i sig selv er utrolig æstetisk og opsigtsvækkende, så kan du også vælge at forkæle gavemodtageren lidt ekstra. Det kan eventuelt være i form af at vælge en af de champagnesabler i vores sortiment, hvortil der medfølger en smart gaveæske, der oveni også kan agere opbevaringskasse til når champagnesablen ikke er i brug.

En anden måde hvorpå du kan skrue lidt ekstra op for forkælelsen, er ved at købe en skøn flaske champagne til. Det giver endvidere anledning til, at den heldige modtager kan tage champagnesablen i brug med det samme og du har mulighed for at overvære synet.

Modtageren kan derfor allerede ved modtagelsen prøve kræfter med den æstetiske opgave, det er når champagneflasken sables åben. Få helt styr på teknikken når der skal sables champagne ved at undgå disse 5 fejl.


Sådan er lovgivningen for champagnesabling

Hvis du sidder og er i tvivl om, hvorvidt det er lovligt at eje en champagnesabel uden våbentilladelse eller ej, så har vi lavet en kort opridsning af lovgivningen her:

 • Ifølge politiet så har du lov til at eje samt opbevare en champagnesabel i dit hjem uden våbentilladelse, hvis den vel og mærke bruges til sit formål, altså at sable champagne. Så betragtes den nemlig som et køkkenredskab, som jo givetvis er ganske lovligt at eje.
  Dog kræver det en blankvåbentilladelse, hvis du ønsker at bruge sablen til et dekorativt formål, som f.eks. at hænge den op på væggen.
 • Hvis du ønsker at transportere din champagnesabel hen til en fest eller fødselsdag, hvor du skal bruge den til sit formål, er dette også lovligt. Men du må ikke tage sablen med videre på en bar eller lignende.
  Du må kun transportere den fra A til B.


Der er med andre ord ikke nogen undskyldning for, at du ikke anskaffer dig en fransk håndlavet champagnesabel lige med det samme.

Så er du garanteret altid at kunne sable en flaske perfekt afkølet champagne på den mest ekstravagante måde.

Rigtig god fornøjelse!

Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.8
Copyright © 2015-2022 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna