Portvinsglas

Når der skal serveres portvin, er det vigtigt, at det gøres i et rigtigt portvinsglas. Portvin er en eksklusiv og kompleks drik. For at understøtte duftene og hele nydelsen optimalt, skal der bruges korrekte glas.

I sortimentet har vi glas i forskellige udformninger og portvinsglas i den rette størrelse, som alle er beregnet til netop portvin. Vi er ikke gået på kompromis med vores sortiment, og derfor finder du kun glas af høj kvalitet. Læs mere her

Indlæser...
Stigende orden
 1. Brandy Pipes 2 pk Vinology BS/BP2 by Vinology color Sort
  Brandy Pipes 2 pk Vinology
  95,00 kr.
 2. Portvins Sipers Glas 2pk Vinology BS/PS2 by Vinology color Sort
  Portvins Sipers Glas 2pk Vinology
  93,00 kr.
 3. Brandy Pipes med stativ 2pk Vinology BS/BP2S by Vinology color Sort
  Brandy Pipes med stativ 2pk Vinology
  162,00 kr.
 4. Stölzle vinglas - blind tasting sort - 32 cl 2036 by Stölzle color Sort
  Stölzle vinglas - blind tasting sort - 32 cl
  126,00 kr.
 5. Vin sippo glas 2 stk. BS/SIP2 by Vinology color Sort
  Vin sippo glas 2 stk.
  145,00 kr.
 6. Port Decanter & Sipper Set Vinology BS/PS5 by Vinology color Sort
  Port Decanter & Sipper Set Vinology
  319,00 kr.
Stigende orden

Hvad er portvin?

Portvin er en helt særlig genre indenfor vin, som laves på portugisiske druer med højborg i den portugisiske Duoro-region. Kendetegnet for portvin er den høje alkoholprocent samt den høje koncentration af restsukker, end hvad du kender det fra ”almindelig” vin.

Oprindelsen kan dokumenteres tilbage til år 1095, hvor Greve Henry af Bourgogne introducerede den franske Pinot Noir vin til det portugisiske folk, som i dag menes at være forgængeren for de portvine der produceres i dag.

Måden portvin produceres på foregår langt hen ad vejen på samme måde, som måden vin produceres på. Men når vinen når en alkoholkoncentration på mellem 6-7% stoppes gæringsprocessen, hvilket gør at mosten bibeholder en væsentlig mængde sukker, som bidrager til en sødere vin.

Afslutningsvis lagres vinen på fade imellem 2-3 år, alt efter hvilken type portvin der ønskes.

Portvin forbindes ofte til traditioner som knytter sig til den ældre generation, i forbindelse med middagsselskaber, hvor portvin var noget som blev serveret efter kaffen og desserten. Nogle bruger også portvin til at skåle i nytårsaften eller ved andre særlige lejligheder.

Men faktisk har portvin fået et en moderne genrejsning og nydes både af den unge samt ældre generation. Deciderede portvinsklubber – loger om man vil – er begyndt at blomstre op rundt omkring, og giver portvinsentusiaster, ung som gammel, muligheden for at mødes og dele deres begejstring for portvin med hinanden.


DESSERTVINGLAS

Det sker ofte, at betegnelsen dessertvinglas bliver brugt om portvinsglas. Det er meget naturligt, da der som sådan ikke er forskel mellem de to typer glas. Dessertvinglas forbinder de fleste dog med stilkede glas, som har en tulipform, man kender fra klassiske vin -eller champagneglas. Denne form sværger mange også til, når de skal vælge glas til portvin.

Til andre dessertvine, såsom Sherry, anvendes mere åbne og retvæggede glas. Den store åbning gør, at farten på duftene fra sherryen nedsættes. Alkoholen vil miste lidt styrke i næsen, så man bedre kan dufte sherry.

Dette er nødvendigvis ikke noget man lægger mærke til, hvis man kun nyder dessertvin en gang imellem. Af samme grund kan man vælge mange forskellige glas til at servere i, men dessertvin præsenteres bedst i rigtige glas til dessertvin. De fleste har en lille volumen, da dessertvin nydes i små mængder kontra almindelig vin.


DET BEDSTE PORTVINSGLAS

Det er svært at svare entydigt på hvilket glas, der er det bedste portvinsglas. Der er stor debat om, hvilken udformning glasset skal have, for at give den bedste oplevelse af portvin.

De fleste vil ikke kunne smage forskel på portvinen, om der blev serveret i et meget åbent glas, eller et glas med en omvendt tulip form.

Den omvendte tulip form er meget brugt indenfor rom og whiskey, men flere begynder at servere portvin i dem. Glasset er stilket med en bred bund. Herefter går glasset ind på midten, inden det igen bliver bredt i åbningen.

Luigi Bormiloli laver netop dette portvinsglas. Et af de bedste portvinsglas, målt ud fra hvor mange der anvender denne type, er glas der minder om et hvidvinsglas. Det er traditionelt lidt lavere i stilken, har har næsten en flute form, som kendes fra champagneglas.

Der er også andre typer, der har form som en pibe. Især hvis godt kan lide portvinsglas med antik udstråling, kunne de pibeformede portvinsglas være noget for dig. De er meget dekorative og bærer den gamle portvinsglas stil til punkt og prikke.


VÆLG DIT FAVORITGLAS

Som du kan læse ud fra ovenstående, er der ikke nogen regler for, hvordan rigtige portvinsglas skal se ud. Det er også svært at sige, hvilket glas der er det bedste portvinsglas. Du kan finde portvinsglas i alle prisklasser, lige fra de helt billige portvinsglas til de dyrere glas.

I vores sortiment har vi glas fra både kendte og mindre kendte producenter. Vælger du et af glassene fra denne kategori, kan det i hvert fald bruges til portvin eller dessertvin. De fleste af glassene kan gå i opvaskemaskinen. Det gør at de sagtens kan anvendes i restauranter, cafeer og lignende. Portvinsglas eller dessertvinglas er med til at give dine gæster den bedste oplevelse med portvin.


Disse kriterier skal dit portvinsglas opfylde

Helt generelt er portvinsglas ofte en del mindre end andre typer vinglas. Dette er der flere årsager til, men en af dem er, at mængden af portvin som skænkes op i glasset, er mindre, end når du skænker rødvin eller hvidvin. Portvin har nemlig en meget intens sødme, hvor det mindre vinglas intensiverer duftene og smagene. Du får altså en mere koncentreret oplevelse, hvis du bruger portvinsglas, som er skabt decideret til formålet.

I princippet kan du nyde portvin af et hvilket som helst vinglas, men for at få det fulde udbytte ud af portvinen, vil vi til hver en tid anbefale dig at ty til rigtige portvinsglas.

Et andet kriterie, som det gode portvinsglas også opfylder, er klarhed. Forstået på den måde at selve bowlen er af klart glas. Hvis der er krystalmønstre eller andre former for dekorationer på glasset, så kan det være svært at få det fulde indtryk af portvinens farve og udstråling. Og ligesom med andre gode vinoplevelser, er udseendet på portvinen en vigtig del af helhedsoplevelsen.

Billige portvinsglas, der opfylder disse kriterier, kan i princippet være lige så gode som de dyre portvinsglas. Her er det et spørgsmål om personlige præferencer, og med mindre at du er portvinsekspert, vil du sikkert ikke kunne smage den store forskel.


Sådan skal portvin serveres

Portvin skal nydes og opleves på flere måder. Der er forskellige sanser, der skal i spil for at opleve helheden i portvinen.

Derfor er vores anbefaling, at du både ser nærmere på portvinens smukke nuance i glasset, dufter til væsken for at opleve de skønne aromaer og ikke mindst smager på den, hvor du både skal ligge mærke til de smagsnuancer, der kommer til udtryk indledningsvist, men husk også at sætte pris på noterne, der udfolder sig i eftersmagen.

Når du serverer portvin, bør du ikke fylde glasset helt op. Først og fremmest fordi det er en vin med en forholdsvis høj alkoholprocent, men selvfølgelig også fordi, at der skal være plads til, at du kan dufte til portvinen.

Ved ikke at hælde op til glassets kant, har portvinen ydermere mulighed for at udvikle sig, så du får den fulde smagsoplevelse. For at fornemme alle duft- og smagsnoter skal du gerne slynge væsken let rundt i glasset ligesom man eksempelvis kender det fra rød og hvidvin.

I forhold til, hvilken temperatur portvin skal serveres ved, kan det afhænge lidt af, hvilken type portvin, der er tale om. Som hovedregel serveres lyse portvin ved lavere temperaturer end rød portvin.

Nogle foretrækker, at temperaturen er omkring 10 grader ved hvid portvin, hvorimod en rød portvin typisk serveres ved omkring 15-18 grader.

Vores vigtigste anbefaling i den sammenhæng er dog, at man skal prøve sig frem for at finde ud af, hvilken betydning temperaturen har for smagsindtrykket, men også for at finde ud af, hvilken temperatur, der er din foretrukne.

Portvinsglas fra Vinology

Er du på udkig efter de ideelle portvinsglas, så har vinentusiasten Vinology kommet med deres bud på det perfekte portvinsglas.

Generelt er Vinology i førersædet, når det gælder innovation, kreativitet og nytænkning af tilbehør til vinprodukter, og deres portvinsglas er bestemt ingen undtagelse. De formår at gøre en oplevelse ud af deres produkter og ser du nærmere på dette Port Decanter & Sipper Set, som indeholder 2 enormt dekorative portvinsglas samt en portvinsdekanter, så vil du med det samme se, hvad vi mener.

Med dette sæt giver du uden tvivl dine gæster en portvinsoplevelse, som de med stor sandsynlighed aldrig har prøvet før.

Er du større fan af de retro inspirerede portvinsglas, så er portvinsglas i krystalglas altid et besøg værd. Krystalglasmaterialet giver et pompøst og eksklusivt udseende til dine glas i al almindelighed, og det gør sig også gældende for portvinsglas.

Føler du dig inspireret af konceptet med et samlet sæt, så har Vinology også lavet dette fantastiske pibeformede portvinsglas med tilhørende stativ.

Som nævnt tidligere er de pibeformede glas meget atypiske, men ikke desto mindre enormt udtryksfulde og unikke. Du kan også sagtens bruge glassene til servering af andre drinks, hvis du ønsker det.

Uanset hvad, så er det aftenens underholdningsindslag i sig selv, når piberne sættes på bordet og portvinsflasken åbnes.


Forskellen på hvid og rød portvin

For at du får bedre indblik i, hvad du skal servere i dine portvinsglas, så vil vi lige opridse forskellen på de forskellige typer portvin. Derfor vil vi lære dig om de væsentligste forskelle mellem hvid og rød portvin.

Uagtet af, hvilken portvinstype, der er tale om, så fremstilles den primært af vindruer. Størstedelen er hidtil baseret på blå vindruer. Modsat produceres hvid portvin på grønne druer.

Det er nemt at kende forskel på de to varianter. En indlysende forskel er væskens farve. Den hvide portvin er lys, grønlig eller gylden i farven. Hvorimod rød portvin som navnet antyder er rødlig i farven. Nogle har en dyb rød farve, hvor andre kan bevæge sig lidt over i en lilla eller brunlig nuance.

Derudover adskiller de to typer sig også i smagsudtrykket. Man vil typisk opleve, at hvid portvin har mere friskhed i smagsnuancerne. Modsat kan den røde portvin karakteriseres ved at være mere intens og sødmefuld.


Portvin til maden?

Selvom portvin er en vin, og man derfor kan tænke, at den måske kan serveres til mad på lige fod med eksempelvis hvid- eller rødvin. Det er dog ikke helt tilfældet.

Hvid- og rødvin er oplagt at servere til måltidet, og det samme gør sig faktisk også gældende for portvin, men det er vigtigt at være opmærksom på, hvornår hvilken type vin skal i spil.

Når vi taler portvin, så er et glas portvin særligt skønt at servere til desserter, hvad end der er tale om sødmefulde varianter eller et klassisk ostebord.

Portvinens smagsnuancer skaber dog også et fantastisk modspil til eksempelvis kødretter.


Her hos BarLife er du altid velkommen til at søge inspiration til portvinsglas og dessertvinsglas, og vi har ofte portvinsglas på tilbud, så du kan roligt holde øje med siden.

Rigtig god fornøjelse!

Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.8
Copyright © 2015-2022 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna