Portvinsglas

Når der skal serveres portvin, er det vigtigt, at det gøres i et rigtigt portvinsglas. Portvin er en eksklusiv og kompleks drik. For at understøtte duftene og hele nydelsen optimalt, skal der bruges korrekte glas.

I sortimentet har vi glas i forskellige udformninger og portvinsglas i den rette størrelse, som alle er beregnet til netop portvin. Vi er ikke gået på kompromis med vores sortiment, og derfor finder du kun glas af høj kvalitet. Læs mere her

Indlæser...
Filtrer
Filtrer efter

Hvad er portvin?

Portvin er en helt særlig genre indenfor vin, som laves på portugisiske druer med højborg i den portugisiske Duoro-region. Kendetegnet for portvin er den høje alkoholprocent samt den høje koncentration af restsukker, end hvad du kender det fra ”almindelig” vin.

Oprindelsen kan dokumenteres tilbage til år 1095, hvor Greve Henry af Bourgogne introducerede den franske Pinot Noir vin til det portugisiske folk, som i dag menes at være forgængeren for de portvine der produceres i dag.

Måden portvin produceres på foregår langt hen ad vejen på samme måde, som måden vin produceres på. Men når vinen når en alkoholkoncentration på mellem 6-7% stoppes gæringsprocessen, hvilket gør at mosten bibeholder en væsentlig mængde sukker, som bidrager til en sødere vin.

Afslutningsvis lagres vinen på fade imellem 2-3 år, alt efter hvilken type portvin der ønskes.

Portvin forbindes ofte til traditioner som knytter sig til den ældre generation, i forbindelse med middagsselskaber, hvor portvin var noget som blev serveret efter kaffen og desserten. Nogle bruger også portvin til at skåle i nytårsaften eller ved andre særlige lejligheder.

Men faktisk har portvin fået et en moderne genrejsning og nydes både af den unge samt ældre generation. Deciderede portvinsklubber – loger om man vil – er begyndt at blomstre op rundt omkring, og giver portvinsentusiaster, ung som gammel, muligheden for at mødes og dele deres begejstring for portvin med hinanden.

 

DESSERTVINGLAS

Det sker ofte, at betegnelsen dessertvinglas bliver brugt om portvinsglas. Det er meget naturligt, da der som sådan ikke er forskel mellem de to typer glas. Dessertvinglas forbinder de fleste dog med stilkede glas, som har en tulipform, man kender fra klassiske vin -eller champagneglas. Denne form sværger mange også til, når de skal vælge glas til portvin.

Til andre dessertvine, såsom Sherry, anvendes mere åbne og retvæggede glas. Den store åbning gør, at farten på duftene fra sherryen nedsættes. Alkoholen vil miste lidt styrke i næsen, så man bedre kan dufte sherry.

Dette er nødvendigvis ikke noget man lægger mærke til, hvis man kun nyder dessertvin en gang imellem. Af samme grund kan man vælge mange forskellige glas til at servere i, men dessertvin præsenteres bedst i rigtige glas til dessertvin. De fleste har en lille volumen, da dessertvin nydes i små mængder kontra almindelig vin.

 

DET BEDSTE PORTVINSGLAS

Det er svært at svare entydigt på hvilket glas, der er det bedste portvinsglas. Der er stor debat om, hvilken udformning glasset skal have, for at give den bedste oplevelse af portvin.

De fleste vil ikke kunne smage forskel på portvinen, om der blev serveret i et meget åbent glas, eller et glas med en omvendt tulip form.

Den omvendte tulip form er meget brugt indenfor rom og whiskey, men flere begynder at servere portvin i dem. Glasset er stilket med en bred bund. Herefter går glasset ind på midten, inden det igen bliver bredt i åbningen.

Luigi Bormiloli laver netop dette portvinsglas. Et af de bedste portvinsglas, målt ud fra hvor mange der anvender denne type, er glas der minder om et hvidvinsglas. Det er traditionelt lidt lavere i stilken, har har næsten en flute form, som kendes fra champagneglas.

Der er også andre typer, der har form som en pibe. Især hvis godt kan lide portvinsglas med antik udstråling, kunne de pibeformede portvinsglas være noget for dig. De er meget dekorative og bærer den gamle portvinsglas stil til punkt og prikke.

 

VÆLG DIT FAVORITGLAS 

Som du kan læse ud fra ovenstående, er der ikke nogen regler for, hvordan rigtige portvinsglas skal se ud. Det er også svært at sige, hvilket glas der er det bedste portvinsglas. Du kan finde portvinsglas i alle prisklasser, lige fra de helt billige portvinsglas til de dyrere glas.

I vores sortiment har vi glas fra både kendte og mindre kendte producenter. Vælger du et af glassene fra denne kategori, kan det i hvert fald bruges til portvin eller dessertvin. De fleste af glassene kan gå i opvaskemaskinen. Det gør at de sagtens kan anvendes i restauranter, cafeer og lignende. Portvinsglas eller dessertvinglas er med til at give dine gæster den bedste oplevelse med portvin.

 

Portvinsglas fra Vinology

Er du på udkig efter de ideelle portvinsglas, så har vinentusiasten Vinology kommet med deres bud på det perfekte portvinsglas.

Generelt er Vinology i førersædet, når det gælder innovation, kreativitet og nytænkning af tilbehør til vinprodukter, og deres portvinsglas er bestemt ingen undtagelse. De formår at gøre en oplevelse ud af deres produkter og ser du nærmere på dette Port Decanter & Sipper Set, som indeholder 2 enormt dekorative portvinsglas samt en portvinsdekanter, så vil du med det samme se, hvad vi mener.

Med dette sæt giver du uden tvivl dine gæster en portvinsoplevelse, som de med stor sandsynlighed aldrig har prøvet før.

Er du større fan af de retro inspirerede portvinsglas, så er portvinsglas i krystalglas altid et besøg værd. Krystalglasmaterialet giver et pompøst og eksklusivt udseende til dine glas i al almindelighed, og det gør sig også gældende for portvinsglas.

Føler du dig inspireret af konceptet med et samlet sæt, så har Vinology også lavet dette fantastiske pibeformede portvinsglas med tilhørende stativ.

Som nævnt tidligere er de pibeformede glas meget atypiske, men ikke desto mindre enormt udtryksfulde og unikke. Du kan også sagtens bruge glassene til servering af andre drinks, hvis du ønsker det.

Uanset hvad, så er det aftenens underholdningsindslag i sig selv, når piberne sættes på bordet og portvinsflasken åbnes.

 

Her hos BarLife er du altid velkommen til at søge inspiration til portvinsglas og dessertvinsglas, og vi har ofte portvinsglas på tilbud, så du kan roligt holde øje med siden.

Rigtig god fornøjelse!       

 

Trustpilot ratings 4.6 Google ratings 4.6
Copyright © 2015-2021 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna