Smag forskellen med de rette ølglas!

Indlæser...
Smag forskellen med de rette ølglas!

Hver ølentusiast – rutineret som rookie - har sin smag, når det kommer sig til  ølglas. Nogle foretrækker at have et bredt udvalg af forskellige glas, som er dedikeret til en bestemt type øl, mens andre bruger et specifikt ølglas til alle slags øl. Og intet er rigtigt eller forkert, når det drejer sig om, hvordan du bedst nyder din øl. Men der er dog glas, som har specifikke egenskaber i sammensætningen med udvalgte øltyper.

Udseendet på glasset er én ting, for der er ingen tvivl om at en øl skænket i et smukt ølglas, vil gøre helhedsoplevelsen bedre, men der er også nogle tekniske beviser for, at bestemte ølglas rent faktisk påvirker den øl som skænkes i glasset.

Vi vil gennemgå nogle af de mest klassiske ølglas herunder, så du har bedre overblik over, hvilke elementer du skal overveje, når du skal finde det perfekte ølglas.

 

Pintglasset

Du kender helt sikkert pintglasset fra dine ture nede på pubben, hvor det cylinderformede glas i den grad kommer til sin ret. Glasset kaldes også for halvliterglasset og har dermed den fantastiske egenskab, at der kan være en god mængde øl heri.

Men bredden på glasset samt den brede åbning giver øllet fri passage til både den forreste og bagerste del af tungen, hvilket fremhæver bitterheden og sødmen i øllet.

Dermed er pintglasset et fornuftigt allroundglas, som du sagtens kan bruge til øltyper som porter, IPA og pilsner.  

 

Pokalglasset

Dette pompøse ølglas er kendetegnet ved dets store kraftige stilk, hvorpå der er placeret en stor skål, som de fleste nok vil forbinde til de belgiske klosterøl.

Ligesom med pintglasset har pokalglasset en bred åbning, som leder de mange aromaer hurtigt og sikkert hen til næsen, mens det tillader øllet at løbe gennem hele munden. Du får dermed en rigtig god smagsoplevelse, hvor alle øllets smagsindtryk bliver vækket til live.

Typisk bliver pokalglasset brugt til de belgiske øl som blonde, double eller triple.

 

Pilsnerglasset

Findes der noget bedre end en iskold pilsner skænket i et smukt pilsnerglas – nej vel?

Pilsnerglasset er smalt og langt, og giver i sandhed de gyldne nuancer mulighed for at shine. Der er plads til at lade kulsyren sive mod toppen og forme et delikat skumhoved, som hæver sig op over glasset.

Den visuelle identitet er én ting, men glasset lader også øllet ramme bagerst i munden som det første, hvilket fremhæver de bitre nuancer i øllet, hvilket er karismatisk for pilsnerøllen.

Det slanke glas gør sig dermed velegnet til øl, som er både læskende og kan slukke tørsten. Det vil sige pilsnerøl eller andre lyse øl, som er lige at gå til.

Tulipanglasset

Et vaskeægte allround – sådan karakteriseres tulipanglasset bedst. Glasset kan både bruges til lette forfriskende ales samt til de tungere og mørkere strong ales.

Glasset har form som en tulipanblomst, hvor selve glasskålen altså er bredest, mens det mod åbningen bliver smallere. Men i stedet for blot at fortsætte med at snævre ind, åbner glasset sig op igen ved mundingen, hvilket giver plads til at skummet kan folde sig ud, som du kender det fra pilsnerglasset. Samtidig bevares aromaerne i glasset på samme måde som et snifterglas.

Tulipanglasset appellerer altså virkelig til alle dine sanser, hvilket afspejles i den duft- og smagsoplevelse, som glasset tilfører den øl, som serveres heri, hvilket er din garanti for en rigtig god helhedsoplevelse.

Ølkruset

Vi elsker de tyske ølkrus, som til den årlige Oktoberfest giver genklang verden over, når der i ølteltene bliver råbt: ”Prost!”.

Ølkrusene bruges hyppigst til lager eller pilsner og du kan finde dem i mange forskellige slags. Skal du have et ølkrus i den rette Oktoberfestånd, så skal kruset kunne rumme en liter øl.

Så står du og skal holde en fed temafest eller har du bare et godt øje til den tyske klassiker, så er ølkruset lige et glas for dig. 

 

Snifterglasset

Dette fantastiske glas er formet efter et cognacglas, hvilket betyder at det er bredest på midten af skålen, mens det i åbningen bliver en anelse smallere. Skummet og de mange spændende aromaer bliver dermed indfanget glasset, hvilket giver god anledning til at sætte snuden ned i glasset og ”snifte” alle de gode indtryk ind.

Snifterglasset gør sig virkelig til, når du skænker en god kraftig IPA eller stærk Ale, hvor du virkelig gerne vil smage de mange nuancer i øllet.

Derfor er det også vigtigt at du ikke fylder glasset helt op, da der skal være rum til at kunne cirkulere øllet rundt i glasset, så øllets aromaer bliver frigjorte og du får forkælet dine smagsløg.   

Hvedeglasset

Et godt hvedeølsglas har plads til en masse skum, som netop ved hvedeøl er en essentiel del af helhedsoplevelsen.

Selve glasset er højt og smalt som et pilsnerglas, men runder dog mere ud i toppen, som skaber pladsen til et fantastisk krydret og velduftende skumhoved.

Hvedeglasset lader med sin lange smalle facon øllet ramme bagerst på tungen, hvilket er ideelt i forhold til at fremme øllets bitterhed.

 

Hermed har du fået et mere generelt overblik over forskellige typer ølglas, som med garanti kan få dig til at smage forskellen på den øl du drikker.

Er du interesseret i at se vores store glasunivers og mangler inspiration til hvilke glas du skal anskaffe dig, så finder du vores bredde sortiment af alle slags glas lige her.

Rigtig god fornøjelse!      Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.8
Copyright © 2015-2022 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna