Dessertvin

Mange forskellige slags dessertvin
Der findes ikke kun én type dessertvin, som du altid serverer. Dessertvin er en slags betegnelse for mange forskellige slags vin, som alle har det til fælles, at de er søde. En af dem, som du kan købe er for eksempel sherry, som er en klassisk dessertvin. En sherry kan betegnes som værende en hedvin, og oprindelsesstedet er den sydlige del af Spanien. Det der betegner hedvin er, at man stopper gæringen, når man tilsætter alkohol til vinen. Det betyder, at man lader vinen gære, og når gæringen ønskes stoppet, så tilsættes der rent alkohol. Den lange gæring er med til at give sherry sin sødme og bløde krop. Samtidigt betyder tilføjelsen af alkohol, at sherry opnår en højere alkoholprocent end almindelig vin. Sødme og højere alkoholprocent, er det der kendetegner denne type vin.
Madeira dessertvin
En anden og meget populær udgave er Madeira. Madeira er blevet produceret i mange århundreder - faktisk helt tilbage siden 1600-tallet. Siden da, har man altid brugt den samme fremstillingsmetode. Under fremstilling af denne type dessertvin, gennemgår vinen et specielt stadie, der hedder ‘Estufagem’’. Estufagem er en varmepåvirkning af vinen. I gamle dage skete varmepåvirkningen i flere måneder under transporten af vinen. Transporten skete i det sene forår og tidlig sommer, så solen havde en stor indvirkning. Nu foregår Estufagem i kældre, som opvarmes sommerluften, og let kan overstige 30-35 grader. Vælger man en billige udgave Madeira, er Estufagem helt sikkert foregået i store ståltanke. Det giver ikke den samme flotte og komplekse smagsoplevelse. Udover den helt specielle varmepåvirkning, så fyldes fadene aldrig helt op. Der tillades meget luft, og dermed også ilt, i fadene. Det giver en speciel oxideret duft, farve og smag.
Den rette dessertvin til desserten
Når du skal vælge en dessertvin til din dessert, er der et par gode råd, som kan følges. Først handler det om at have styr på desserten. Ingredienserne er afgørende for, hvilken vin du skal bruge. Portvin er god til desserter med frugter og cremede desserter ala Creme Brulee. Den føromtalte Madeira er det rette valg, hvis du serverer ost. Måske et ostebord med forskellige nødder og kraftige marmelader til. Sherry serveres også ofte, når der serveres ostebord. Det går godt til kraftige oste samt tørrede og syltede nødder. Da der sjældent drikkes meget af vinen til en dessert, anbefales det, at man går lidt op i pris og kvalitet. Hellere en kvalitetsflaske end to billigere udgaver. Serveringstemperaturen er omkring 12-14 grader ved de fleste dessertvine.