Mousserende vin

Mousserende vin

Skal du drikke noget noget forfriskende og luksuriøst, så er mousserende vin et oplagt valg. Champagne er en mousserende vin, men der findes mange andre mousserende vine, af høj kvalitet. Blandt de mest kendte er cava, asti og prosecco. Mange tror, fejlagtigt, at den eneste mousserende vin af høj kvalitet er champagne, og derfor går de uden om eksempelvis asti og cava. Der findes mange gode flasker fra disse områder, og de kan give en overraskende smagsoplevelse. Læs om de andre bobler her

Faldende orden
Side
 1. Luc Belaire Rare Brut FL 75
  Luc Belaire Rare Brut FL 75
  339,00 kr
  Quickview
 2. Luc Belaire Rare Rosé FL 75
  Luc Belaire Rare Rosé FL 75
  339,00 kr
  Quickview
 3. Bosca Verdi Spumante FL 75
  Bosca Verdi Spumante FL 75
  69,00 kr
  Quickview
 4. Epsilon Gold FL 75
  Epsilon Gold FL 75
  179,00 kr
  Quickview
 5. Ghisolfi, Spumante Metodo Classico Brut 2012 FL 75
  Ghisolfi, Spumante Metodo Classico Brut 2012 FL 75
  229,00 kr
  Quickview
 6. Lamborghini, SdM Pinot Nero Chardonnay (MG) FL 150
  Lamborghini, SdM Pinot Nero Chardonnay (MG) FL 150
  899,00 kr
  Quickview
 7. Rigoni, Prosecco DOC FL 75
  Rigoni, Prosecco DOC FL 75
  159,00 kr
  Quickview
 8. Rigoni, Prosecco Creativo Brut FL 75
  Rigoni, Prosecco Creativo Brut FL 75
  159,00 kr
  Quickview
 9. Rigoni, Spumante Pinot Nero Brut FL 75
  Rigoni, Spumante Pinot Nero Brut FL 75
  159,00 kr
  Quickview
 10. Rigoni, Prosecco Creativo Brut 2014 (MG) FL 150
  Rigoni, Prosecco Creativo Brut 2014 (MG) FL 150
  249,00 kr
  Quickview
Faldende orden
Side

Mousserende vin og champagne

Mange blander ovenstående ord sammen, og gør det til en fælles betegnelse for alt med bobler. Mousserende vin og champagne er ikke det samme, men de har en lang række ligheder. Det kan være en af årsagerne til, at de to ofte rodes sammen. Champagne og andre mousserende vine har en store lighed, at det begge er vin tilsat kulsyre - deraf boblerne. Der kan være stor forskel på, hvordan de produceres, hvor længe de ligger og en masse andre ting. I bund og grund er det dog vin tilsat kulsyre. Den eneste grund til at champagne hedder champagne er, at denne type vin kommer fra Champagne i Frankrig. Derudover overholder ægte champagne en lang række regler om produktion. Der findes mange andre typer af cava, asti og prosecco, hvis kvalitet let når mange af flaskerne fra champagne.

 

Sådan produceres mousserende vin

Indenfor mousserende vin er der to forskellige hvorpå det produceres. Der er “Den traditionelle metode” og den “billige metode”. Den traditionelle metode er blevet brugt i over 300 år, og har sit udspring fra Champagne. Når basisvinen har ligget på fade længe nok, blandes det hele sammen i store kar. Her kan der blandes vin fra forskellige druesorter, så man opnår en bestemt smag. Når vinen er blandet ordentligt sammen, hældes det på flasker hvor der også tilsættes lidt gær og sukker. Den videre gæring udskiller kulsyre, som giver boblerne. Gærcellerne dør langsom i den proces, og det efterlader bundfald. Flaskerne opbevares med bunden op af, så bundfaldet vil samle sig i flaskehalsen. Når bundfaldet skal ud, fryses halsen og proppen fjernes. Herefter skydes alt bundfaldet ud som en isklump, der tilsættes lidt sirup “Le Dosage”, og så lukkes flasken igen.

 

Kvalitet på mousserende vin

De fleste vælger at købe en champagne, når de skal have bobler. Asti, cava og prosecco har fået en lavere status. Det “sikre valg” bliver derfor hurtigt champagne. Asti, cava og prosecco har dog også en lang række regler og love, der skal overholdes, før vin fra disse områder må bruge betegnelsen. Den spanske cava må eksempelvis kun produceres i 8 regioner, og det skal laves efter den traditionelle metode. Der er dog ingen krav til druesort eller liggetid. Italien er mere liberal med sin lovgivning. Her er der krav til område, men ellers er der ingen krav. Derfor oplever man typisk lave priser på de mousserende vine fra Italien. Tro dog ikke at der kun masseproduceres billige produkter. Der findes en lang række af top flasker fra Italien - eksempelvis Lamborgghini, SDM Pinot Nero.

Copyright © 2019 Barlife Aps