Snaps: Hvor godt kender du egentlig den lille skarpe?

Indlæser...
Snaps: Hvor godt kender du egentlig den lille skarpe?

Snaps er en velkendt drik som vi alle kender, de fleste af os har smagt og som for mange er forbundet med en lang række festlige minder og traditioner. Men hvor meget ved vi egentlig om den lille skarpe?

Snaps er en fællesbetegnelse, der både dækker over snaps og akvavit. Snapsen hører typisk til ved festlige højtider, men den skiller ofte vandende. Nogle nyder og holder af den skarpe spiritus, mens at den for andre er noget, der skal overstås, og derfor skylles hurtigt ned i én mundfuld.

Derfor er dette blogindlæg lavet, så du kan blive klogere på den velkendte spiritus, og samtidig finde ud af, hvor meget du egentlig ved om snaps.

 

Snapsens melodi

Du kender måske ”Haps, haps, haps … Nu skal vi have snaps”, men vidste du, at det blot er en blandt mange snapseviser? Den lille skarpe skylles ofte ned efter, at der er sunget en festlig skålesang. Snapseviserne højner stemningen og humøret, og indleder oftest til endnu en flere snaps. Melodierne er ofte stavnsbundet, og nogle forsamlingerne har endda opfundet deres egne festlige melodier.

 

Utallige smagsvarianter

Snapsen sætter gang i festlighederne, men er desuden også god til at afbalancere de gode smage, der er i maden på påske- og julefrokostbordet. Den findes i mange forskellige smagsvarianter, hvorfor det kan være svært at vælge deriblandt. Der er de velkendte og klassiske snapse eksempelvis Aalborg Taffel Akvavit også kaldet Rød Aalborg. Derudover er traditionen, at der hvert år kommer specielle juleversioner af den klassiske spiritus eksempelvis Linie Christmas Edition 2021 og Aalborg Jule Akvavit 2021.

Men var du klar over, at snapsen findes i et utal af forskellige smage udover de klassiske, der typisk findes som klar eller gylden. Snapsen findes nemlig i utallige smagsvarianter, og det kan være af alt fra: ølsnaps, valnødsnaps eller hindbær, ingefær & granatæble snaps. Ønsker du at prøve lidt forskellige smagsvarianter, så har Snaps Bornholm sammensat en gaveæske bestående af 8 spændende smage eksempelvis Vanilje, Blåbær & Citron og Lakrids. Smagsvarianterne spænder bredt, og det samme gør prisniveauerne, så der er noget for enhver smag og til enhver anledning.

 

 

Imponer med hjemmelavet snaps

Vidste du, at du sagtens kan give dig i kast med en hjemmelavet snaps? Du kan nemlig sammensætte lige netop de smage og smagsnuancer som du holder af. Hvis du ønsker at prøve at lave en hjemmelavet snaps, så er første step at finde ud af, hvilke smage den skal bestå af. Her har du nærmest frit spil, og den kan blandt andet bestå af ingefær, chili, bacon, bolcher, bær, citrus, kanel, lakrids eller urter. Det er altså kun fantasien, der sætter grænser. Dernæst skal du købe en klar snaps eller en basissnaps, hvortil de ønskede smage skal tilsættes. Trækningstiden på snapsen afhænger af, hvilke ingredienser du vælger, men prøv dig frem, og ellers kan en huskeregel være, at jo længere du lader snapsen trække jo mere kraftfuld er smagen. De hårdere ingredienser skal som hovedregel trække i længere tid end de blødere. Derfor kan en hjemmelavet snaps med bær være klar på alt fra få døgn til en uges tid, hvorimod en snaps lavet på ingefær kan have en trækketid på flere måneder.

 

Servering af snaps

Snapsen skal selvfølgelig serveres i snapseglas. Udtryksmæssigt er der forskel på udseendet ved de forskellige typer snapseglas, men var du klar også, at snapseglasset også kan have betydning for smagen? En god snaps bør derfor nydes i det helt rigtige snapseglas således, at den fremstår bedst muligt. Derudover hører snapsen ofte til ved højtiderne, hvor bordet typisk er dækket pænt. Derfor er det oplagt, at snapseglasset udseendemæssigt komplimentere borddækningen.

Snapseglasset findes både med og uden stilk, hvor snapseglasset med stilk er det mere klassiske smageglas. Valget er ud fra æstetik, og hvordan glasset passer til den øvrige borddækning. Snapseglasset findes også i en plastikudgave, hvis oprydningen og rengøringen skal være mere overskuelig.

Hvis du gerne vil blive endnu klogere på, hvordan du kan servere din snaps, kan du læse vores blogindlæg Sådan drikker du snaps med stil.

 

Kold eller ej?

Et veldiskuteret emne, der knytter sig til snaps, er spørgsmålet, om hvorvidt den skal serveres iskold, afkølet eller ved stuetemperatur? Overordnet er det en smagssag, men vidste du, at temperaturen påvirker smagsnoterne og smagsoplevelsen af snapsen? Temperaturen har en stor betydning for smagen, så hvis du ønsker det fulde smagsindtryk, skal du have temperaturen for øje.

Som hovedregel skal den klassiske gyldne snaps serveres ved stuetemperatur for at opleve de forskellige smagsnuancer. Hvorimod den klare snaps godt kan serveres iskold eller afkølet, men den kan også sagtens nydes ved stuetemperatur.  

 

 

Nu skulle du gerne være blevet endnu klogere på snapsen, snapseviser, hjemmelavet snaps, hvordan snapsen skal serveres, de mange smagsvariationer og hvilken temperatur snapsen skal serveres ved.

Hvis du har brug for lidt ekstra vejledning i, hvilken snaps du skal prøve næste gang, så kan du med fordel læse vores snapseguide, så du får valgt den eller de helt rigtige snaps.

Så er der vist bare tilbage at ønske dig rigtig god fornøjelse med den lille skarpe.Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.7
Copyright © 2015-2021 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna