Portvinsguiden

Indlæser...
Portvinsguiden

Portvin er meget mere end blot en typisk dessertvin. For selvom portvin passer utrolig godt sammen netop desserten, så kan den også sagtens udfolde sin karakter i mange andre sammenhænge.

Der findes et hav af forskellige portvinstyper, som alle bliver fremstillet på forskellige måder, og derfor kan det også være svært at finde hoved eller hale i, hvad der er hvad.

Derfor har vi samlet de mest elementære typer portvin i dette indlæg, hvor vi tager dig med et smut igennem portvinens vidunderlige verden. Det skulle gerne være med til at sikre dig, når du står på den anden side og skal til at udvælge din næste flaske portvin.

 

Tawny portvin

Den første kategori indenfor portvin vi vil beskrive for dig, er den såkaldte Tawny Port, som har fået sit navn fra den engelske term ”Tawny”, der er beskrivelsen af den gyldenbrune farve, som netop Tawny-portvinen er karakteriseret med.

Tawny lagres på egetræsfade i minimum 3 år, hvilket er længere tid end mange andre typer portvin. Det betyder bl.a. at en Tawny kan holde sig i længere tid efter flasken er blevet åbnet, hvor tommelfingerreglen lyder på 4 uger i køleskabet efter åbning.

Når det kommer sig til selve smagen på denne type portvin, vil du notere at den er knap så sød, som mange af de andre typer. Men med noterne af karamel, vanilje samt et fantastisk samspil af tørret frugt, så er der stadig meget sødme at hente i denne portvin.

Du vil ofte støde på en høj aldersbetegnelse, når du ser på etiketten for en Tawny Port, hvilket blot fortæller om gennemsnitsalderen på de vine, som er brugt hertil. Tawny er nemlig ikke en årgangsvin men en sammensætning af forskellige årgange, som mange af portvinstyperne er.

Den bør nydes lettere afkølet – gerne omkring de 16 grader, og så serveres den rigtig godt i samspil med udvalgte oste eller naturligvis risalamande.   

 

Colheita portvin

Stærkt beslægtet med Tawny portvinen finder du Colheita Port, som er den portugisiske term for ’høst’. Den er også lagret på egetræsfade fra det år den bliver høstet, men her har vi at gøre med en årgangsvin, hvilket betyder at den alder, som du finder på etiketten, er alderen på den årgang som vinen er fremstillet fra.

Den skal have lov til at lagre i flasken i mange år for at udvikle sit fulde potentiale, hvor de dybe noter af tørrede frugter og nødder for alvor vil komme frem.

En klassisk Colheita portvin serveres typisk sammen med udvalgte oste som Pecorino eller Manchego – og naturligvis i samspil med risalamande.

 

Ruby Port

Ruby Port ligger generelt i den billigste prisklasse, når det kommer sig til portvin.

Måden den bedst kan betegnes på er ungdommelig og frisk, hvilket bl.a. kommer til udtryk ved den kortere lagringsperiode, som ligger på omkring de 2 år.

En Ruby portvin har karismatiske smagsnoter af røde frugter, mørke bær og så en anelse tannin.

Desuden er den klar til at blive drukket, når den kommer på flasken og skal også gerne nydes, mens den stadig er ung. Gerne lettere afkølet og i samspil med en god stærk ost eller en lækker sød dessert.

 

Hvid portvin

Den hvide portvin fremstilles meget lig med ruby portvinen, bortset fra at der her bruges grønne druer i stedet for blå.

Lagringsprocessen på fadene varer i omkring 3 år, og iltningen gør at farven ikke på samme måde er hvid, som du kender det fra hvidvin, men måske mere over i det gyldne.

Smagsmæssigt har den hvide portvin kraftige noter af friske frugter som bl.a. fersken og mandarin, samt de klassiske noter af nødder.

Du kan nyde denne portvin afkølet på terrassen en varm sommeraften, som du garanteret af og til gør det med et glas hvidvin, eller i samspil med en lækker dessert.

 

Vintage portvin

Nu er vi nået til creme de la creme, når vi taler portvin, hvilket også afspejler sig på prisniveauet for flaskerne på Vintage portvin.

Her har vi at gøre med en årgangsportvin, som kun fremstilles nøje udvalgte druer i de bedste høstår. Kvaliteten er dermed tårnhøj, når du beskæftiger dig med Vintage portvin.

Selve lagringsperioden på egetræsfade varer i 2-3 år, men den efterfølgende modningsproces skal gerne tage et sted mellem 15-30 år fra selve høståret. Portvinen udvikler sig altså, mens den ligger på flasken og når den har nået sit fulde potentiale, vil den byde dig på en fyldig smagsoplevelse. Her vil især noterne fra mørke bær træde i karakter, krydret med chokolade, figner, kaffe og tørrede frugter.

Du kan med fordel dekantere en vintageportvin, da årgangsportvine altid er ufiltrerede og dermed danner en vis mængde bundfald. Ellers bør du nyde den afkølet til lækre cremede stærke oste, hvor smagskombinationerne mellem ostene og portvinen, vil sende dig i himlen.

 

LBV portvin (Late Bottled Vintage)

Sidst men ikke mindst finder du LBV portvinen, som med sin længere fadlagring kommer senere på flasken, hvoraf navnet ’Late Bottled Vintage’ nedstammer fra. Selve portvinen er en Ruby portvin, som er fra et godt høstår, og så skal den ellers lagres i op mod 6 år på egetræsfade, hvilket giver denne type portvin meget mere fylde og kompleksitet, end det f.eks. er tilfældet med en almindelig Ruby Port.

Især de tørrede frugtnoter skinner tydeligt igennem ved LBV-portvine, som er karakteriseret ved rosiner, abrikoser, svesker og nødder. En anelse tannin kan også sagtens forekomme hos denne type portvin.

Du bør nyde den afkølet i samspil med udvalgte oste eller en lækker chokoladedessert.

 

Og hermed er vi nået igennem de mest gængse genre indenfor portvinstyper, hvilket forhåbentligt har gjort dig en anelse klogere på, hvilken type portvin du skal anskaffe dig næste gang.

Står du mangler nogle flotte portvinsglas, så kan du finde vores udvalg lige her og blive inspireret.

Rigtig god fornøjelse!      Trustpilot ratings 4.6 Google ratings 4.6
Copyright © 2020 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna