Find dit næste vinglas!

Indlæser...
Find dit næste vinglas!

I princippet kan du drikke vin i hvilket som helst glas. Om du så drikker af et vandglas, et papkrus eller en kaffekop, så er der ikke nogen regler, som fortæller, hvad du må og ikke må gøre. Den eneste du snyder, er sådan set dig selv, og det du snyder dig selv fra, er at få mest muligt ud af den vin du drikker. I hvert fald hvis du drikker vin af andet end et vinglas.

Glasset har nemlig afgørende betydning for hvilke smagsindtryk og aromaer, som kommer til udtryk i vinen, og derfor er det ikke helt lige meget, hvilket glas du vælger, når du vil opnå den bedste vinoplevelse.    

 

Er du mest til rødvin eller hvidvin?

Den helt store forskel på de traditionelle hvidvinsglas og de traditionelle rødvinsglas er størrelsen.

Hvidvinsglas er generelt en smule mindre end rødvinsglasset, og der kan være en generel tendens til at skænke hvidvin til toppen af glasset, hvilket er synd.

For ligesom med rødvin så har hvidvin godt af at blive iltet og slynget rundt i glasset, hvilket er nærmest umuligt, når vinen står helt op til vinglassets hals. Sørg derfor først og fremmest for, at du ikke hælder for meget vin i glasset, så der er plads til at den kan vise sine bedste kvaliteter frem.

Og faktisk kan hvidvin have godt af at blive serveret i det lidt større rødvinsglas. Heri får vinen mere plads til at udtrykke sine forskellige nuancer. Du kan jo prøve et lille eksperiment for dig selv, hvor du smagstester forskellen på hvidvinsglasset og rødvinsglasset. Herefter finder du ud af, hvilket glas som passer bedst til dig.

 

        

Hvor meget vin skal der i glasset?

Bare fordi vinglas kan indeholde store mængder vin, så er det ikke fordi de bør blive fyldt med store mængder vin. Nogle glas kan sågar indeholde en hel flaske vin, og det er jo perfekt, for så kan du jo med god samvittighed fortælle dig selv, at du ”kun” har fået et enkelt glas.

Men i virkeligheden er det ikke meningen, at du skal hælde mere end 10-15 cl op ad gangen. De store glas er blot med til at give vinen en bredere overflade, som ilter vinen mere og dermed frembringer alle de gode duftnoter og smagsnuancer.

Som tommelfingerregel skal du aldrig hælde mere vin op, end ved vinglassets bredeste punkt, da vinen så kan slynges rundt i glasset og du virkelig kan få lov til at stikke næsen ned og dufte de mange vidunderlige aromaer.  

 

Her kan læse mere om, hvordan du finder den perfekte vinkøler

 

Hvorfor krystalglas?

Der er flere gode grunde til, at du bør investere i et par gode krystalvinglas. Først og fremmest har de en klarhed, som almindelige glas ikke har, så rent æstetisk vil et flot krystalglas vise alle de bedste sider frem i den vin du servere.

Rent teknisk gør krystalglassets overflade også, at vinen frigiver en masse gode aromaer, som du så glædeligt kan nyde godt af.

Ofte er holdbarheden på krystalglas også en del bedre end almindelige glas, hvad angår både glaspest og robusthed.

Måske tænker du på de majestætiske mønstrede glas, når du først hører termen krystalglas. Men der bliver også fremstillet fuldstændig klare glas i krystalinmatrialet, og det er især denne type glas, som vi vil anbefale dig at kigge nærmere på.

Et brand som vi her hos BarLife er særligt begejstrede for, er den italienske glaspuster Luigi Bormioli, som igennem 25 generationer har specialiseret sig i netop fremstillingen af de perfekte krystalglas.

Du kan selv tjekke deres glas ud her.     

 

Et glas til hver drue?

Lytter du til nogle af de største vinkendere i branchen, vil de højst sandsynligt fortælle dig, at hver drue bør have sit glas. Og det er fordi, at glasset ofte er tilpasset en enkelt drue, så det rammer de rigtige punkter i munden på de rigtige tidspunkter, samt får de bedste noter frem i vinen.

Når det er sagt, så kan det være en både dyr, uoverskuelig og temmelig pladsdominerende beskæftigelse, at skulle anskaffe vinglas til de specifikke druer – og det er bestemt ikke noget, du behøver at gøre.

Har du en drue, som du er særligt begejstret for, kan du jo altid starte der. Men ellers så vil et godt vinglas, kunne frembringe de bedste sider i langt de fleste vine, så medmindre du har et vitrineskab, som står tomt, så vil det være vores klare anbefaling at starte med et eller to forskellige vinglas i god kvalitet.

 

3 gode bud på dit næste vinglas

Og med den note, kunne vi gerne her til slut komme med 3 forslag til, hvordan dit næste vinglas kunne se ud.

 

Stem Zero Nude Rødvinsglas – 550 ml

Her får du virkelig et godt allround vinglas, som er med til at give vinen karakter. Glasset taler for sig selv, med sin lette og elegante stilk, som næsten får det til at lige, at skålen på glasset svæver hen over bordet.

Til trods for den tynde stilk, så er glasset robust og resistent, så du har her et rigtig godt vinglas i mange år.

Prismæssigt ligger vi også i en lidt højere ende af skalaen, hvor du kan købe et sæt med 2 glas for 699,-. Du kan finde de flotte vinglas lige her.

 

Bourgogne vinglas fra Zalto

Ja – et billede siger mere end 1000 ord, så derfor vil vi ikke bruge oceaner af tid på at beskrive dette smukke glas.

Glasset er særligt fremstillet til vine fra Bourgogne, og vil derfor favorisere disse i en høj grad. Men dette glas vil få stort set alle vine til at vise sig fra deres bedste side, og dine gæster vil bestemt ikke klage over at få serveret god vin i det vidunderlige glas.

Du får 2 glas for 580,- og så har du igen et utrolig velskabt vinglas til mange år frem.

Du finder glassene her.

 

Vinea Rødvinsglas Amarone fra Luigi Bormioli

Vi har allerede talt godt om italienske Luigi Bormioli, så derfor falder vores sidste forslag i denne omgang naturligvis på et vinglas herfra.

Den klassiske amarone-vin er elsket af mange og med god grund.

Derfor kan vi varmt anbefale dig at anskaffe et flot amaroneglas som dette fra Luigi Bormioli.

Glasset tillader en fremragende iltning af vinen, og selvom det er lavet til amarone-vintypen, så vil langt de fleste vine have godt af at blive serveret i dette glas.

Prismæssigt ligger glasset på de 99,- og så er du sikret et godt glas i mange år frem.

Du finder glasset her.

 

Og dermed slutter vores lille vinglasguide for denne gang.

Vi håber du har fået lidt mere indsigt i, hvilket vinglas du skal anskaffe dig næste gang, og at du føler dig godt klædt på til mange gode vinoplevelser i fremtiden.

Rigtig god fornøjelse!Trustpilot ratings 4.6 Google ratings 4.6
Copyright © 2020 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna