Portvin

Hos BarLife har vi noget af den bedste portvin på markedet, da vi er af den overbevisning at god portvin bør være tilgængelig for alle.

Så føl dig mere end velkommen til at gå på eventyr blandt vores store udvalg af portvine her på siden. Læs mere her

Indlæser...
Stigende orden
Side
 1. Warre's Otima 10 Tawny Port FL 50 40009 by WARRES color Sort
  Warre's Otima 10 Tawny Port FL 50
  169,00 kr.
 2. Linie Double Cask Port FL 70 62120 by LINIEAQUAV color Sort
  Linie Double Cask Port FL 70
  259,00 kr.
 3. Taylor's 10 YO Tawny Port FL 75 40080 by TAYLORS color Sort
  Taylor's 10 YO Tawny Port FL 75
  209,00 kr.
 4. VPP , Vinology Preservintage Wine VPP by Final Touc color Sort
  VPP , Vinology Preservintage Wine
  119,00 kr.
 5. Ferreira 10 YO Tawny Port FL 75 40042 by FERREIRA color Sort
  Ferreira 10 YO Tawny Port FL 75
  239,00 kr.
 6. Taylor's Fine Tawny Port FL 75 40086 by TAYLORS color Sort
  Taylor's Fine Tawny Port FL 75
  109,00 kr.
 7. Ferreira 10 YO Branco Port FL 37,5 40035 by FERREIRA color Sort
  Ferreira 10 YO Branco Port FL 37,5
  149,00 kr.
 8. Warre's Fine White Port FL 75 40078 by WARRES color Sort
  Warre's Fine White Port FL 75
  149,00 kr.
 9. Fonseca Tawny Port FL 75 40063 by FONSECA color Sort
  Fonseca Tawny Port FL 75
  199,00 kr.
 10. D. BY DUORUM PORTO TAWNY 4045163 by DUORUM color Sort
  D. BY DUORUM PORTO TAWNY
 11. Warre's Otima 20 Tawny Port FL 50 40010 by WARRES color Sort
  Warre's Otima 20 Tawny Port FL 50
  329,00 kr.
 12. Warre's "Den Kongelige Livgarde" Port FL 75 40087 by WARRES color Sort
  Warre's "Den Kongelige Livgarde" Port FL 75
  189,00 kr.
 13. Taylor's Fine Ruby Port FL 75 40074 by TAYLORS color Sort
  Taylor's Fine Ruby Port FL 75
  99,00 kr.
 14. DUORUM LATE BOTTLE VINTAGE 2017 4045153 by DUORUM color Sort
  DUORUM LATE BOTTLE VINTAGE 2017
  179,00 kr.
 15. Abuelo XV Tawny Port Cask Finish FL 70 54356 by ABUELO color Sort
  Abuelo XV Tawny Port Cask Finish FL 70
  659,00 kr.
 16. Croft Pink Port FL 75 40091 by CROFT color Sort
  Croft Pink Port FL 75
  129,00 kr.
 17. Warre's Cavadinha Vintage 2001 Port FL 75 40006 by WARRES color Sort
  Warre's Cavadinha Vintage 2001 Port FL 75
  419,00 kr.
 18. Warre's Vintage 1985 Port FL 75 40005 by WARRES color Sort
  Warre's Vintage 1985 Port FL 75
  1.229,00 kr.
 19. Blossa Glögg (Alkoholfri) FL 75 40909 by BLOSSA color Sort
  Blossa Glögg (Alkoholfri) FL 75
  49,00 kr.
 20. Blossa Glögg 10% FL 75 40904 by BLOSSA color Sort
  Blossa Glögg 10% FL 75
  89,00 kr.
Stigende orden
Side

Du drikker måske allerede portvin til risalamanden og har måske svært ved at koble den alkoholrige portugisiske drik sammen med andet end dessertvin. Men faktisk kan portvin anvendes til meget andet blot desserten, og alene af den grund holder vi her hos BarLife utrolig meget af portvin.

Drik portvin som en aperitif eller nyd et glas i en stille stund sent ud på aftenen. Du kan også sagtens sammensætte en større menu omkring portvin, hvor portvinen altså bliver aftenens hovedsagelige vin.

Dog kan denne oplevelse blive en anelse tung, da portvin har en højere alkoholprocent end almindelig vin, og derfor bliver denne ofte fravalgt.

Hvad er portvin?

Kort fortalt så er portvin en helt særlig vintype, som produceres på portugisiske druer, og som har en højere alkoholprocent end du oplever med de mere traditionelle vine.

Selve fremstillingen af portvin er ikke så kompleks igen, og minder langt hen ad vejen om den proces der sker, når der laves traditionelt vin. Den store forskel opstår ved at standse druemostens gæringsproces i fremstillingen af portvin.

Dette sker ved at der tilsættes druesprit, når mosten har en alkoholprocent på mellem 6-7%. Ved at stoppe gæringsprocessen tidligere, får mosten lov til at bevare en vis portion restsukker, som så er med til at gøre vinen sødere.

Som en sidste del af portvinens tilblivelse skal det lagre på fade imellem 2-3 år, alt afhængig af hvilken type portvin som er tiltænkt.

De forskellige portvinstyper

Alt portvin fremstilles i Douro regionen, som ligger i det nordlige Portugal. Alligevel er der en kæmpe variation i udvalget af, hvilke typer portvin som du kan finde på markedet.

Det forholder sig sådan, at portvin kan inddeles i forskellige slags kategorier, alt efter hvordan det er blevet fremstillet, og denne inddeling kan være god at have i mente, når du skal udvælge din næste portvin.

Langt de fleste kender til den røde portvin, som også er den mest udbredte. Men der findes også hvid portvin og pink portvin – også kaldet rose portvin – på markedet, så du har altså et bredt felt at bevæge dig indenfor.

Vi vil nedenfor gennemgå nogle af de mest væsentlige genre som findes, så du lettere kan navigere mellem, hvilke forskelle du skal være opmærksom på.

Hvid portvin

Denne portvinstype fremstilles af grønne druer, som det gør sig gældende for ganske traditionel hvidvin og den lagres typisk på fade imellem to og tre år.

Den hvide portvin er sådan set ganske alsidig. Du kan både bruge den til fisk og skaldyr samt til alle former for tapasanretninger.

Desuden kan den også sagtens gøre kur på desserten, men pas dog på med at du ikke vælger en hvid portvin med for meget sødme, da det i så fald kan gå hen og blive meget sødt i sødt.

Ruby portvin

Principielt bliver Ruby portvin fremstillet på samme vis, som hvid portvin gør, bare at der her bruges blå druer i stedet for grønne. Denne portvin har den korteste lagringsperiode på fad, som maksimalt er på to år, hvorefter resten af lagringen foregår i flasken.

Ruby portvin filtreres inden det hældes på flasken og typisk vil smagen bære præg af en frisk sødme, som afkom fra modne bær og frugter.

Da denne type portvin byder på den mere frugtige og taninrige smage, så kan du sagtens servere en Ruby Portvin til en rød bøf eller som valg af vin til en andesteg.

Samtidig kan du også sagtens servere Ruby-portvin til en smagstung dessert, som i højere grad domineres af mørke frugter, bær og chokolade.

Vintage portvin

Her har vi med en portvin at gøre, som udelukkende er fokuseret på årgange. Det betyder helt præcist at vintage portvin årgange, er bestemt ud fra særligt udvalgte druer, som skal sikre at kvaliteten på denne type portvin er høj. Det er altså kun i de bedste høstår der fremstilles vintage portvin.

Ligesom med de ovenstående vine, skal vintage portvin lagre på fade i mellem 2 til 3 år, hvorefter modningsprocessen fortsætter i en længere periode -gerne mellem 15 – 30 år.

Den er ufiltreret, i modsætning til Ruby portvin, hvilket betyder at den danner et kraftigt lag bundfald.

Vintage portvin er noget af den ypperste kvalitet indenfor portvin, og du vil ofte møde en meget fyldig og sød smagsoplevelse, som i den grad karakteriseres af de mørke frugter og krydderier. Så hvis du gerne vil kvalitetssikre dig selv, er vintage portvin et utroligt godt bud.

LBV – Late Bottled Vintage

Som en lillebror til den før beskrevne vintage portvin finder du typen lbv portvin. Late Bottled Vintage portvin fremstilles meget i samme stil, som du kender det fra Ruby portvin, blot at vinen er fra en specifik årgang.

LBV-portvin adskiller sig fra vintage portvin ved at have en meget længere lagringsproces på fade, som gerne tager et sted mellem 4-6 år, hvor af navnet ”late bottled” stammer fra.

Den vil give dig en kompleks og intenst sødmefyldig smagsoplevelse, hvor de mørkere frugter, bær og nødder atter vil danne baggrunden for smagstemaet.

Tawny portvin

I modsætning til LBV-portvinen som typisk består af én specifik årgang, så vil Tawny portvin ofte være sammensat af flere forskellige årgange.

Denne type lagres i minimum 3 år på fade, hvilket gør at de kraftige røde farvepigmenter aftager, og efterlader portvinen med et gyldenbrunt udtryk i forhold til andre kraftige mørkerøde portvine.

Smagen er dog knap så sød, som ved andre typer portvin, og noter som chokolade, kaffe, vanilje og karamel kommer ofte til sin ret ved en typisk Tawny-portvin.

F.eks. vil en Tawny-portvin gå perfekt til diverse oste eller til desserter, som indeholder nødder, karamel eller tørrede frugter.

En gammeldags æblekage kan også sagtens serveres i samspil med et godt glas Tawny portvin, eller du kan nyde den helt alene, som den er.

Colheita portvin

Denne portvin minder utroligt meget om den før beskrevne Tawny, på den måde at den er lagret på fade siden dens høstår. Dog er en Colheita portvin en årgangsvin, så du kan på flaskens etikette se præcis hvor gammel portvinen er, som det også er gældende for vintagetyperne.

Den skal gerne have lov til at lagre i en del år, så den kan have tid til at udvikle sig til den bedste version af sig selv.

Ligesom med Vintage-portvin så anses Colheita som værende noget af den bedste kvalitet på markedet, så vil du gerne have fingrene i en kvalitetsportvin der er ekstra lagret, vil Colheita-portvin ikke være et dårligt valg.

Sådan serverer du din portvin

Skal du servere portvin for dine gæster, er det først og fremmest ekstra stilet at servere i rigtige portvinsglas. Når du har fået styr på disse, skal din portvin have en serveringstemperatur på omkring 16 grader. Dette er i hvert fald den klassiske tommelfingerregel, men temperatur på portvin kan variere fra flaske til flaske.

Desuden bør du være opmærksom på den holdbarhed en portvin har, efter den er blevet åbnet. Vandene deles i den grad når diskussionen går på, hvor lang en holdbarhed portvin har. Som udgangspunkt findes der ikke en definition på hvor længe en portvin kan holde sig.

Er du interesseret i at følge en portvins smagsmæssige udvikling, så vil du højst sandsynlig ikke mene at en portvin bliver for gammel, men at den blot udvikler sig over tid.

Dog skal det nævnes at de fleste portvine er drikkeklare, når de er kommet på flaske og bør også nydes mens de er friske. Ved at have en flaske portvin åbent i for lang en periode, vil den miste saft og kraft.

Her hos BarLife finder du regelmæssigt forskellige tilbud på portvin, så du har muligheden for at gøre en god handel. Ellers er du meget velkommen til at udforske vores sortiment, for at finde den portvin som passer perfekt til dine ønsker.

Vi vil komme med tre anbefalinger her på falderebet, som du passende kunne kigge nærmere på. Den første er en Taylors LBV portvin, som er perfekt velafbalanceret i duft og smag.

Den anden vi vil anbefale dig, er denne hvide Sandeman portvin, som med sin enkelthed passer utrolig godt som aperitif eller til en sød dessert.

Til slut vil vi lige komme omkring denne klassiske Rozes Ruby Portvin, som indkapsler de klassiske portvinsnoter af mørke bær, chokolade, vanilje og krydderier. Passer perfekt til en lækker frugtdessert.

Hermed er du godt klædt på til at udvælge din næste portvin.

Rigtig god fornøjelse!

Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.8
Copyright © 2015-2022 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna