5 fejl du laver når du sabler din champagne

Indlæser...
5 fejl du laver når du sabler din champagne

5 fejl du laver når du sabler din champagne

Det kan virke som noget at en udfordring at skulle sable en champagne. Men med disse 5 enkelte og lette tricks behøver det aldrig at være en udfordring mere. Så kan du være mand eller kvinde for det festlige indslag, der aldrig går af mode, til alle livets store og små begivenheder og fester.

 

Først lidt forhistorie

Det kommer måske ikke som en overraskelse, at champagne stabling gik sine spæde skridt i Frankrig. Men hvornår og hvordan fænomenet helt præcist opstod, findes der desværre kun myter og gisninger om.

 

Napoleon 

En fortælling siger, at det opstod under den franske revolution, hvor Napoléon Bonaparte, angiveligt skulle have trukket sit sværd og sablet en champagne. Og han skulle da også være manden bag dette citat: ”Når du sejrer, fortjener du champagne. Når du taber, har du brug for den.” Så måske er historien sand nok.

En anden siger, at det opstod mere tilfældigt, da en officer havde fået en flaske champagne med sig fra en fest. Han må have haft problemer med at åbne flasken samtidig med, at han skulle styre sin hest. Så i stedet for den almindelige metode, trak han sin sabel og sablede i stedet proppen af.

 

Nu til de 5 punker

Når du har lært at praktiserer de 5 punkter nedenfor, vil du til hver en tid, og næsten med hver en genstand, kunne sable en champagne. Det hele handler om teknikken – og så er det kun fantasien der sætter grænser for hvad du skal prøve at sable den med... Foden af et vinglas måske?

 

Punkt 1 – Sørg for at vælge den helt rigtige flaske

Ikke alle flasker er ens, og derfor er det heller ikke alle flasker der er lige nemme for dig at sable. Den type flaske du skal have fat i, skal være af den type der genererer det største tryk. Og da det i sidse ende er trykket der skal gøre det meste af arbejdet for dig, det dette meget vigtigt.
champagne

Heldigvis er det meget ligetil at finde ud af. Langt de fleste mousserende vine, champagner og cavaer kommer nemlig i denne type flaske. Dog skal du være mere opmærksom med Prosecco, de har nemlig et mindre tryk i flasken.

 

Se vores store udvalg af champagne her →

 

Punkt 2 – Er flasken kolde nok?

For at gøre det nemmest for dig selv, skal du sørge for at din flaske er kold. Jo koldere en flaskehals, jo nemmere er det at sable den. Smid derfor enten flasken i fryseren i et par minutter, eller læg den på is i en champagnekøler.

 

 

Er flasken ikke kolde nok, er chancen for et urent brud eller totalt ødelæggelse og tab af flaskehalsen, meget større.

 

Se udvalget af champagnekølere her →

 

Punkt 3 – Gør din flaske klar

Før du går i gang med at sable din champagne, er det vigtigt, at du fjerne alt papir og folie der måtte komme i vejen når sablen skal mod toppen af flasken. Desuden skal du også sørge for at fjerne det lille metal net, der sidder rund om og holde på proppen.

Så snart disse ting er afvejen, er din champagne helt klar til at blive sablet.

 

Punkt 4 – Find samlingen på flasken

På langs af alle glasker mousserende vin løber en samling, hvor glasset i sin tid er blevet smeltet sammen. Det er både muligt at mærke sig frem til den med fingerende, men formentlig vil du også kunne se den. Det er denne samling, der gør dig i stand til at sable din champagne helt perfekt og med næsen en hvilken som helst genstand.

 

<h3>Punkt 5 – Så er det nu</h3> <p>Nu er du endelig nået dertil, hvor det bliver rigtig sjovt. Du skal nemlig til at sable champagnen nu.</p> <p>Hold flasken i den ene hånd og forsøge vinkle den ca. 45 grader op af. </p> <p>Proppen vil flyve af med en enorm kraft og omkring 12 til 15 meter afsted, så sørg for at du ikke peger flasken mod nogen andre. </p> <p>Husk, at det ikke handler om muskelstyrke når du skal sable en champagne, det er trykket i flasken der skal gøre arbejdet for dig. Ram flasken på dens svageste punkt og den vil overgive sig med det sammen, og toppen vil ryge rent af.</p> <p>Stryg måske lige sablen op og ned ad samlingen et par gange og så er det ellers bare at slå til.</p> <p> </p> <h2>Hvad med værktøjet</h2> <p>Det mest optimale værktøj til champagnesabling er selvfølgelig en champagne sabel, som eksempelvin denne fra det populære mærke Laguiole - <span style=">Køb den her →

 

Se de andre sabler her →

Men har du første mestret teknikken, vil du kunne gøre det med en smørkniv, bunden af et vinglas eller noget helt tredje.

Dog lyder den gyldne regel, at jo tungere værktøjet er, jo nemmere er det.

 

Er det risikabelt at bruge en champagnesabel?

Nej, hvis du føler ovenstående tips og tricks er der ingen grund til at være bekymret når du skal sable en champagne.

Sablen er heller ikke skarp og du kommer derfor heller ikke til at skære dig på den.

Dog er det altid vigtig at tage de nødvendige forholdsregler, så som ikke at sigte på nogen og at sørge for, at der er godt plads hvor du skal gøre det.

Når du er færdig, vil spidsen af flasken, der hvor du hælder fra, være skarp så her skal du selvfølgelig passe lidt ekstra på.Copyright © 2020 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna