Hemmeligheden bag en god kop kaffe

Indlæser...
Hemmeligheden bag en god kop kaffe

Sådan laver du en god kop kaffe

Kaffe er ikke bare kaffe. Er du en af dem der sætter pris på en god kop kaffe, så kommer her hemmeligheden, der sikre at du kan blive den bedste hjemme barista.

Bønnerne

Det første punkt drejer sig om bønnerne. Uden de rigtige bønner, kan du være nok så godt til at lave kaffe, men den vil aldrig tage dig helt til den syvende himmel.Hvad med smagen?

Når du skal vælge din kaffe, er det vigtigste, at du går efter de smagsnuancer du bedst kan lide. Nogle gange kan det kræve et par forsøg, før du finder din yndlingskaffe. Her kommer dog et par ting du kan kigge efter, når du er på kaffejagt.

Hvad betyder det når der fx står, at kaffen har noter eller aromaer af chokolade?

Du har sikkert undret dig over, hvorfor der på kaffepakken fx står, at din kaffe har noter af både chokolade og syrlige frugter – du kan jo ikke smage hverken det ene eller andet. Det det faktisk siger noget om er, hvordan og hvor i munden du smager kaffen. Eksempelvis vil du smage syrligheden bagerst på tungen, ligesom surt slik og chokolade forreste på tungen, hvor du smager sødme.

Se vores store udvalg af kaffe her

Forskel på ristningen

Med det på plads, kan vi gå videre til forskellen på ristningen. På pakken kan du læse om dine bønner er lys, medium eller mørkt ristet, og det er ikke lige meget hvilken du vælger. Smagen på bønnerne ændrer sig nemlig jo mere de bliver ristet.

 

  • Lys ristet: Overfladen på bønnerne er lysebrun og smagen er ofte let syrlige og mild.

  • Medium ristet: Det er ofte de bønner du finder i dit supermarked. Smagen er lidt stærkere, men med mere sødelige noter end de lysristet.

  • Mørk ristet: Disse bønner er helt mørkebrune og er især gode til espresso. Smagen er kraftig og fylder godt i munden. Smagsnoterne er ofte bittersøde og mindre syrlige.

Hele- eller formalet bønner?

Du får altid den største smagsoplevelse, hvis du køber hele bønner og selv maler dem umiddelbart inden du skal bruge dem. Udover at give dig en mere intens smagsoplevelse, kan du også male til præcis den slags kaffe du skal lave. Eksempelvis skal kaffen males grovere til stempelkaffe og helt fint til espresso.

Se udvalget af kaffekværne her

Det er dog ingen skam at vælge formalet kaffe. Tiden kan være knap, når der skal laves morgenkaffe, og her er det dejligt at være et skidt foran i kaffebrygningsprocessen. Desuden kan du også sagtens finde rigtig godt og lækker kaffe, der er formalet. Du skal bare være opmærksom på, at smagen hurtigere forsvinder.

Sådan skal du opbevare din kaffe

Uanset om du har købt hele- eller formalet bønner, er opbevaringen ikke ligegyldig. Når du bryder emballagen, skal du enten hælde kaffen over i en lufttæt beholder, eller lukke posen så lufttæt som muligt. Kaffen mister nemlig sin smag rigtig hurtigt, når den er i kontakt med luft. Derfor skal du heller ikke gemme på din kaffe for længe. Efter ca. 14 dage begynder kaffen at miste sin smag, dog kan den stadig fint drikkes.

 

Sådan laver du filterkaffe eller stempelkaffe

Er du mest til en helt almindelig kop sort kaffe – måske med lidt mælk og sukker? Så laver du den nemt på en helt almindelig filterkaffe maskine eller i en stempelkande.

Filterkaffe

Først er det vigtigt at vælge den rette kaffemaskine. Her kan det være en god idé at kigge efter maskinens brygge temperatur. Den optimale temperatur ligger mellem 94°C og 96°C. Ved for lav en temperatur, får kaffen ikke sin optimale smag og er temperaturen for høj bliver kaffen bitter.

Et rigtig godt bud på en god kaffemaskine er denne fra Gastroback

Dosering

Læs altid doseringsanvisningen på pakken. Har du en kaffeske er en god tommelfingerregel dog, at der går ca 0,5 ske til 1 kop kaffe. Hælder du vand op til 4 kopper skal du altså bruge 2 skeer malet kaffe. Maler du selv din kaffe, skal bønnerne medium males. 

Stempelkaffe

Alternativt kan du lave din sorte kaffe på en stempelkande. Der er noget mere hyggeligt over denne metode, desværre kan du ikke lave helt så mange kopper af gange.

Se eksempelvis denne fra populære og eksklusive mærke Laguiole

Fordelen ved denne bryggemetode er, at du får trukket mere smag ud af kaffen, og den får en mere koncentreret og fyldig smag. Brygger du kaffe i en almindelig kaffemaskine, løber vandet ’bare’ igennem kaffen. Bruger du i stedet en stempelkande ligger kaffen i vandet, og der bliver derfor trukket mere smag ud af den. Copyright © 2020 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna