Bliv klogere på vodka – fakta og drinksopskrifter

Indlæser...
Bliv klogere på vodka – fakta og drinksopskrifter

Vodka er blandt de mest udbredte typer spiritus, og vodkaen spiller en afgørende rolle i utallige drinks. Vi har næsten alle erfaringer med den stærke spiritus, om det er gode festlige minder eller lettere sløret erindringer, hvor der er indtaget en cocktail eller to for meget. Nedenunder har vi samlet en række fakta om vodka og selvfølgelig nogle drinksopskrifter, hvori der indgår vodka.

 

Vodkaens betegnelse

Som du formentlig allerede ved, så er vodka en spiritus, der består af en alkoholprocent på ca. 40-60%. Navnet vodka stammer fra den russiske betegnelse for vand, men det er dog vigtigt at slå fast, at der ikke er mange ligheder blandt vand og vodka udover den klare væske. Der er overvejende forskelle derimellem, der især kommer til udtryk i smag og alkoholprocenten, hvor vodkaen adskiller sig med sine høje alkoholprocenter og kraftfulde smag.

 

Fremstilling af den stærke spiritus

Vodka fremstilles typisk af en type sukker eller stivelse, der blandt andet kan stamme fra kartofler, kornsorter eller sukkerroer. Væsken destilleres og filtreres dernæst, hvorefter den fortyndes med vand. Resultatet er en klar væske, der alt efter kvalitet og smagsnoter kan nydes for sig eller i sammenspil med øvrige ingredienser når der skal mikses drinks.

 

Vodkaens oprindelse

Opfattelsen blandt mange er, at vodka er lig med Østeuropa, hvor vodkaen netop har sin oprindelse. Især den såkaldte ’slave-vodka’ forbindes med Rusland. Vodkaen blev opfundet i de Østeuropæiske lande, men der er ikke helt enighed om, hvem der var først. Men en ting er i hvert fald sikkert, nemlig at vodkaen sidenhen er blevet udbredt til omtrent hele verden. Den både indtages og produceres i stort set alle verdens lande, hvor der er forskellige fortolkninger af den klassiske vodka. Der findes desuden flere bud på skønne vodkaer, som fremstilles i Danmark, hvortil Danzka Vodka, Vødtka Økologisk Vodka samt Vodka Bornholm kan fremhæves. Førnævnte forhandles her hos BarLife, og hvis du endnu ikke har prøvet dansk produceret vodka, så er tippet hermed givet videre.

 

Anvendelsesmuligheder

Udover at vodka er en klassiker i barskabet, hvor den både kan nydes for sig samt indgå i sammenspil med andre spændende ingredienser, så kan vodkaen også anvendes i køkkenet som en del af din madlavning. Der er forskellige bud på, hvordan vodkaen indgår i madlavningen. Det kan være den såkaldte ’Vodka Pasta’, som er en cremet og smagfuld pastaret, hvori der tilføjes lidt vodka. Derudover kan det være saucer, hvor vodkaen tilføres eller desserter med vodka eksempelvis i form af hjemmelavet is eller sorbet.

 

Forskel i vodkaens kvalitet

Når det handler om vodka, så er der stor forskel på kvaliteten i produktet. Vodkaens kvalitet vurderes typisk afhængigt af produktets renhed. Førnævnte vurderes ud fra destilleringsmetode og især antallet af destilleringer. Ligeledes har vodkaens filtrering en afgørende rolle i relation til kvaliteten, hvor at nogle vodkaer filtreres med kul, kalksten, sølv eller krystaller.

Antal destilleringer og filtreringsmetoden spiller en overvejende rolle i forhold til vodkaens renhed og smagsnuancer. Derudover fortyndes vodka med vand under fremstillingen, hvorfor vandets kvalitet også er betydelig for det endelige produkts kvalitet. Nogle firmaer ligger en stor ære i, hvilken type vand, der er anvendt eksempelvis gletsjervand.

 

 

Forskellige varianter

Som du formentlig er bekendt med, så findes der adskillige varianter af vodka. Det kan udover at komme til udtryk i forskellige typer kvalitet, være i form af de forskellige smagsvarianter, der findes. Der er den klassiske vodka eksempelvis Stolichnaya Original Vodka, men derudover findes diverse fortolkninger, hvori der er tilsat spændende smage i væsken. Varianterne spænder bredt og kan være i form af tilføjelse af bær eller frugter heriblandt grønt æble, blåbær, citrusfrugt og fersken. Derudover er der mere innovative bud på den stærke spiritus, hvor Graskovka har lavet en helt særlig vodka, hvori der er i hver flaske er et blad bisongræs. En anden lidt mere kreativ fortolkning og udforskende variant er Cannabis vodka, der er tilsat et topskud fra cannabisplanten samt essens fra cannabisfrø.

 

Drinksopskrifter med vodka

Vodka er en alsidig spiritus, der kan nydes i samspil med mange forskellige smage. Drinkskortet er fyldt med forskellige drinks, hvortil størstedelen typisk har vodka i. Heriblandt drinks som Bloody Mary og Espresso Martini. Derudover anvendes vodka også i den klassiske vodka-Redbull samt Screwdriver, som er en blanding af appelsinjuice og vodka. Førnævnte er to utrolig nemme drinks, man aldrig går galt i byen med. Listen med drinks, hvori der anvendes vodka, er lang. Nedenfor får du to bud på opskrifter med vodka, nemlig en Sex on the Beach og White Russian.

 

Sex on the Beach

Den festlige Sex on the Beach er en velsmagende og frisk drink, som er en rigtig klassiker.

 

Du skal bruge:

 • 5 cl vodka
 • 4 cl tranebær juice
 • 4 cl appelsinjuice
 • 1-1,5 cl ferskenlikør
 • Isterninger
 • Cocktailshaker

 

Sådan gør du:

 1. Find et stort glas
 2. Tilfør dine ingredienser i din shaker og ryst den godt
 3. Smag til og tilfør evt. lidt mere ferskenlikør, hvis det ønskes
 4. Server og nyd din drink

Tip: Hvis du har rød grenadine stående i skabet, så kan du med fordel tilføre lidt af den i glassets bund og forsigtigt hælde din væske oveni for at opnå et fint farveskift.

 

White Russian

En blød og velsmagende drink, der er det perfekte møde mellem vodka, kaffelikør og mælk.

 

Du skal bruge:

 • 4 cl vodka
 • 3 cl kahlua
 • 6 cl sødmælk
 • Isterninger
 • Cocktailshaker

 

Fremgangsmåden er:

 1. Fyld dine ingredienser i din shaker og ryst dem godt sammen
 2. Server din væske i et glas med isterninger
 3. Server og nyd den skønne cremede drink

 

Nu skulle du gerne være blevet lidt klogere på vodka samt have fået et par bud på nogle lækre drinks du kan lave med vodka. Ønsker du at få endnu flere bud på drinks med vodka, så læs lækre sommerdrinks med vodka. Vi håber, at du har nydt at læse med. Du er som altid velkommen til at se nærmere på vores store udvalg af spiritus, så du kan få styr på det næste køb til barskabet.Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.7
Copyright © 2015-2021 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna