Ølglas guide – hvilket glas skal din øl serveres i?

Indlæser...
Ølglas guide – hvilket glas skal din øl serveres i?

Ølglasset findes i forskellige afskygninger, men hvilket glas skal du vælge når du skal servere en øl? Det kan være en jungle at finde rundt i de mange størrelser, men også de mange typer, hvor du både finder ølglas med stilk, ølkrus med hank, høje smalle glas og meget andet.

Det kan være svært at beslutte, hvilket glas øllen skal skænkes op i, men det er ikke helt uden betydning. Med det rette glas bliver smagsoplevelsen bare bedst. Ølglas fremstilles med et meget vigtigt formål, nemlig at præsentere din øl bedst muligt, så smag, skumlag, duftaromaer og udseende tager sig bedst muligt ud.

Læs med nedenfor, hvor vi guider dig gennem et udvalg af ølglas, så du kan blive klædt bedre på til at vælge det rette ølglas.

 

Glassets påvirkning på smagsoplevelsen

Hvad end du er øl-entusiast eller hvis du som os nyder at få en god kold øl i festligt selskab, så er vores klare anbefaling, at man erhverver sig nogle rigtige ølglas. Der da nærmest ingenting, der ser mere indbydende ud end en iskold dugglinsende øl serveret i et smukt glas.

Inden du går på udkig efter ølglas, skal du gøre op med dig selv, hvorvidt du ønsker at have et udvalg af ølglas, der er lavet med en bestemt type øl for øje eksempelvis hvede, stout eller pilsner eller om du ønsker et mere universelt ølglas.

 

Ølkrus med hank

Hvis du ønsker at bringe oktoberfeststemningen frem, så er der ingen tvivl om, at du skal vælge et ølkrus med hank. For at være endnu mere specifik, så er der tale om 1 liters ølkrus med hank.

Når først man sidder med de store ølkrus i hånden, og den tyske schlager musik spiller på højtaleren, så er den klassiske ”skål” erstattet med den tyske udgave ”prost”. Denne type ølkrus bruges typisk til servering af lagerøl eller pilsner, og oftest i rigelige mængder grundet ølkrusets størrelse.

 

Pintglasset

Pintglasset er hvad mange vil betegne som et klassisk ølglas. Det er det velkendte cylinderformede glas, som oftest bruges på caféer og pubs. Hvortil du formentlig har stiftet bekendtskab med det, hvis du har bestilt en fadøl på en bar.

Udformningen gør, at øllen tager sig flot ud, hvortil der er rigelig plads til, at øllens skum kan pryde toppen. Glasset har en god størrelse, der oftest kan rumme en halvliter øl. Det er hvad vi vil kategorisere som et universelt- eller allroundglas eftersom, at pintglasset er anvendeligt til mange forskellige typer øl.

 

Ølglas med stilk

Et glas med stilk udstråler noget helt særligt. Det skaber et specielt udtryk, der er elegant og stilrent. Stilken fungerer desuden som hank, så du ikke påvirker din øl unødigt med varmen fra dine håndflader.

Glassets udformning gør, at øllens duft aromaer og smagsnuancer fremhæves. Ølglas med stilk kendes også som et såkaldt pokalglas, og du kan servere mange forskellige typer øl i glasset eksempelvis blonde øl.

 

Tulipanglasset

Blandt ølglas med stilk finder du også tulipanglasset. Som navnet antyder, så er glassets udseende inspireret af tulipanens fine facon. Glasskålen snævrer ind og bliver smallere mod åbningen, hvortil det sidst åbner ud igen. Hvilket bidrager til, at øllens smags- og duftaromaer bevares og koncentreres samtidig med, at der er plads til skum på toppen af din øl.

Tulipanglasset er ligeledes nyttigt til servering af flere typer øl. Det er tilmed et glas, der blandt mange vil blive betegnet som en alsidig allrounder. Du kan derfor både servere lette lyse øl og mørke øl med masser dybde i sig.

 

Pilsnerglasset

Pilsnerglasset er imponerende og æstetisk i kraft af sin høje, slanke og kegleformede facon. Glasset bruges oftest til servering af pilsner eller andre lyse øl. Øllen præsenteres på fineste vis, hvor væskens smukke nuance især kommer til syne, og skumlaget bliver kronen på værket.

Udover at glasset uden tvivl brillerer på udseende, så gør glassets form, at øllens smage fremhæves bedst muligt. Det skyldes, at udformningen gør, at øllen rammer bagerst i munden, så bitterheden kommer til udtryk.

 

Hvedeglasset

Et glas, der minder utrolig meget om pilsnerglasset, er hvedeglasset. De mest indlysende forskelle er dog, at hvedeglasset runder mere mod glassets åbning. Denne facon gør, at øllens skum får lov at udfolde sig.

Hvedeglasset har derudover en blid bue indad mod glassets top, som hjælper til at øllens aromaer bevares. Ligesom pilsnerglasset, så formår hvedeglasset at imponere ved at fremhæve øllen æstetisk, så den ser utroligt indbydende ud.

 

Snifterglasset

Snifterglassets design gør at skum, smagsnoter og duftaromaer indfanges og derved tager sig bedst muligt ud. Glasskålens udformning minder i høj grad om et cognacglas grundet bredden, der er centreret omkring glassets midte samt den smalle åbning.

Hvis du skal servere en mørk øl eksempelvis en mørk ale, så er snifterglasset et ideelt ølglas til formålet. Blandt mange øl-entusiaster er denne type glas at foretrække, da faconen giver anledning til, at man let kan slynge øllen rundt, så smags- og duftindtryk frigives.

 

Polycarbonat ølglas

En anden vigtig ting du skal tage stilling når du skal vælge ølglas, er hvilket materiale glasset er fremstillet i. Hvis du skal holde en fest, hvor du kan have en lille bekymring om, hvorvidt dine fine ølglas kan holde til festlighederne, så er ølglas i polycarbonat det rette valg til dig.

Det er et holdbart og slidstærkt materiale, og dermed behøver du ikke spekulere unødvendigt i om ølglassene skulle risikere at blive væltet eller tabt.

 

Hermed skulle vi gerne have præsenteret de mest gængse typer ølglas for dig, så du er lidt bedre informeret til at tage en beslutning om, hvilket glas din øl skal serveres i. Dermed sikrer du dig også, at din øl præsenteres bedst muligt.

Nu er det bare at gå på udkig i vores store sortiment af ølkrus og ølglas, hvor du finder noget til enhver anledning og smag.Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.8
Copyright © 2015-2022 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna