En bitter om dagen holder doktoren for døren

Indlæser...
En bitter om dagen holder doktoren for døren

Du kender sikkert allerede til denne slags ordspil. Der kan dog være regionale forskelle på hvilket type objekt, der er tale om. Nogle siger det er frugt og grønt, hvilket, set i moderne kontekst, kunne tyde på at være rigtigt. Men vi holder os nu til denne lidt mere sprittede version, om ikke andet, så blot fordi den er sjovere.

Men rent faktisk har bitter alkohol før i tiden blevet markedsført som medicin, da de mange forskellige urter som Bitter er sammensat af, blev anset som helende. I dag hersker der naturligvis delte meninger om alkohols indvirkning på den enkeltes sundhed, men ligesom Shu-bi-dua synger, at øl er sundt for sjælen, så kan vi godt lide tanken om, at bitter har samme sunde sjælelige indflydelse.

 

En fast følgesvend i danskernes liv

Op gennem 70’erne voksede den bitre popularitet, og det var næsten utænkeligt at finde et dansk morgenbord, hvor der ikke var stillet en flaske med Gammel Dansk frem. For mange blev Gl. Dansk og bitter dram i det hele taget forbundet med hygge. Et øjeblik hvor det var tilladt at læne sig lidt længere tilbage i stolen og slå hovedet fra. Og når den ikke blev drukket rundt om morgenbordet eller inde i dagligstuen, ja så blev den hevet med på jagt eller serveret efter de friske vinterbadere havde dyppet sig i de kolde bølger. Mange af disse traditioner har heldigvis overlevet og eksisterer stadig i bedste velgående. Men sundhedsbølgen som indtraf op gennem 80’erne og i særdeleshed i 90’erne, fik dog sat en kæp i hjulet for salget af Bitter i de danske supermarkeder. Denne udvikling har sat sine spor frem til den dag i dag, hvor salget af Bitter siden begyndelsen af 80’erne er blevet halveret.

Men selvom Bitter har fået hård konkurrence fra både øl, vin og andre spiritusproducenter, så er den bestemt ikke skrevet ud af historiebøgerne endnu. I perioder får den endda pustet lidt nyt liv i sig. F.eks. da Klovn The Movie gik i luften, hvor Underberg spiller en stor rolle, der steg efterspørgslen på den tyske Bitter Dram naturligvis også.

 

 

Gammel Dansk

Vi har allerede nævnt Gl. Dansk et par gange i dette blogindlæg, men denne er også indbegrebet af Bitter Dram i Danmark. Faktisk er Gammel Dansk en stor del af nyere Danmarkshistorie, hvor den både er det mest solgte enkeltstående spiritusmærke, og hvor kendskabsgraden hos den danske befolkning ligger mellem 99% - 100%.

Med andre ord så kender alle danskere, ung som gammel, til Gammel Dansk. Danskernes hyggekultur er i mange sammenhænge blevet sammenkoblet til den populære spiritus, hvor den både er blevet hevet frem i nærvær med familie og venner. Det viser sig endda, at forretningsmænd før i tiden forseglede handelsaftaler over en SKÅL! i Gammel Dansk, der manifisterede at aftalen var indgået i et venskabeligt sindelag.

Gammel Dansk har nærmest inkorporeret sig i danskernes identitet, hvorfor det også siges, at når du åbner en dansker hjerte, vil du finde: Dronningen, Den Lille Havfrue, Dannebro og en flaske Gammel Dansk.

 

Hvad er Gammel Dansk?

Skal vi gå lidt i dybden med den officielle historie, der fortæller om Gammel Dansks tilblivelse, så blev den lanceret i 1964, hvor manden bag den forfriskende bitterdram hed J.K. Asmund. Det tog ham tre år at finde den perfekte kombination af naturlige urter og blomster, som skabte smagen af Gammel Dansk. Stadig op til i dag er der kun 2 medarbejdere der har fuld indsigt i den originale opskrift, så de mystiske undertoner bliver i den grad velbevaret.

Udadtil kan det måske lyde som en lang og besværlig produktionsproces, men bare rolig – det er det også! For at sikre den gyldne Bitter altid lever op til sit høje kvalitetsrygte, bliver den vitterligt kontrolleret i ”hoved og røv” under hele fremstillingen. Men selvom det kan være en langsommelig proces, så sikrer det til gengæld stor tilfredshed hos de mange danskere, som gerne nyder den lækre bitterdram.

 

Nordsø Bitter  

En anden bitter som er meget populær herhjemme, er Nordsø Bitter. Dog er dennes historie en smule mere turbulent end den foregående historie om Gammel Dansk. Siden dens lancering i 1982 har den gennemgået flere større forvandlinger for at kunne bevare sin plads på det barske bittermarked.

Nordsø Olie bliver skabt i 1981, hvor Familien Andersen eksperimenterede med kombinationen af vodka og lakrids. Og målet var netop at skabe en ny form for lakridsbitter, som der endnu ikke var set på det danske marked.

På ganske kort tid fik bitterdebutanten opbygget en stor interesse hos de danske forbrugere, hvilket resulterede i, at den i 1984 var det næststørste bitterbrand på det danske marked.

I midten af 90’erne bliver mærket solgt til De Danske Spritfabrikker, som kort efter skiftede navn til Danisco. Salget af Nordsø Bitter medførte også en designmæssig make-over, og strategien var at markedsføre produktet på en ny måde.

Danisco blev i slut 90’erne overtaget af svenske hænder, som fortsatte med at markedsføre og sælge Nordsø Bitter, indtil de i 2008 overgik til franske ejere. Denne overgang fik fatale konsekvenser for lakridsbitteren, der simpelthen udgik af sortimentet og forsvandt ud af det danske marked.

I 2014 genkøber Familien Andersen deres egen opfindelse, og Nordsø Bitter kommer dermed hjem til sit ophavssted i trygge Danmark. De raffinerer smagen og designet på flasken, så Nordsø Bitter kan genindføres på det danske marked, hvor danskerne på ny har taget godt imod den lækre lakridsbitter.

 

Der er ingen tvivl om sammenhængen mellem bitterdram og den danske kulturarv. Og selvom historien til tider kan virke en anelse rodet, som det f.eks. er tilfældet med Nordsø Bitter, så ender det hele altid med at vende tilbage til de trygge, hyggelige og rare danske stuer. For selvom bitterdram måske ikke ligefrem holder doktoren for døren, som vi antog i begyndelsen, så skaber den stadig et socialt og mentalt velværd, der alt andet lige også må betragtes som værende sundt for krop og sjæl.

 

Så hvis ikke du allerede er med på den danske bittervogn, så er det på tide, at du kommer med ombord. For ude i horisonten venter der mange gode stunder i venners og families nærvær.

 

Rigtig god fornøjelse!

 Trustpilot ratings 4.6 Google ratings 4.6
Copyright © 2015-2021 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna