7 facts, du sikkert ikke vidste om Tonic Vand

Indlæser...
7 facts, du sikkert ikke vidste om Tonic Vand

Vi kan hurtigt blive enige om, at tonicvand hører hjemme i cocktailverdenen. Sammen med gin udfører tonicen nærmest mirakuløse bedrifter. Den bitre kinin komplimenterer den krydrede enebærsmag, som karakteriserer gin, og du står dermed tilbage med en fabelagtig lækker cocktail, der som udgangspunkt er meget let at lave.

Men hvad ved vi i bund og grund om tonic vand?

Medmindre du virkelig er en cocktailnørd, så er det sikkert begrænset. Derfor har vi samlet denne liste med 7 facts, som du sikkert ikke vidste om tonic.

 

1.   Hvad er tonic vand?

For at gøre det helt simpelt så er tonic i princippet vand med kulsyre og kinin. Det er kininen, som tilfører den bitre smag. Jo højere koncentration af kinin, jo mere bitter bliver smagen. Sommetider tilsættes der også andre smage i form af frugt eller sukker for at twiste den traditionelle smag.

Selve kininen kommer fra kinatræets bark, som rent faktisk stammer fra Sydamerika. Tonic stammer fra det oldgræske ord ”tonikos”, som betyder opkvikkende.

 

2.   Hvad er Kinin?  

I dag kan du købe kinin på apoteket, men den mystiske substans har en lang historie bag sig. Sydamerikanske indfødte har i mange hundrede år kendt til de helbredende kræfter, som kinin besidder. Dog var det europæerne, der i sin tid første gang brugte kinin til at kurere malaria. Der findes mange historier omhandlende, hvordan kinatræets bark har reddet liv på europæiske soldater. Og for bare 100 år siden var kinin stadig det mest effektive middel mod malaria.

 

3.   Hvem opfandt tonic vand?

Selv den dag i dag står det stadig uklart, hvem der officielt står bag den geniale opfindelse. Dog er der flere, som peger på de to franske apotekere Pierre Joseph Pelletier og Joseph Bienaimé Caventou.

Bl.a. var Schweppe en af de første fabrikanter til at få patent på deres udgave af tonicvand, som havde en blanding af kinin og lime.

 

 

4.   Hvor høj må koncentrationen af kinin være?

I Europa er maksimumsgrænsen ca. den samme, når det omhandler, hvor høj koncentrationen af kinin i tonicvand må være. Den ligger på maksimalt 85 mg pr. liter, men det ville heller ikke give mening andet.

Bliver koncentrationen meget højere end det, vil det være nært umuligt at drikke, da bitterheden vil blive for voldsom. Derfor er restriktionerne nærmest selvskabte.

 

5.   Hvorfor er Tonic Vand selvlysende?

Det eneste vi kan sige er, at kinin er svær at blive klog på. Præcist hvorfor det er selvlysende, findes der flere forklaringer på, men det er stadig virkelig sejt. I pulverform, når kininen udvindes fra barken, har den ikke nogen duft. Men alligevel vil den kunne smages, selvom der kun er en mikroskopisk mængde tilsat i vand. Det samme gør sig gældende i forhold til den selvlysende egenskab. Her er det også blot mikroskopiske mængder, der skal til.

 

6.   Kan kinin være skadeligt?

Ligesom med så mange andre ting, må det rigtige svar i dette tilfælde være alt med måde. Kinin kan godt være skadeligt, hvis det indtages i for stor en dosis. Men i dette tilfælde vil bitterheden være så ekstrem, at det næsten vil være umuligt alligevel.

Hvis du lider af tinnitus, bør du holde dig fra store mængder kinin, lige såvel som hvis du er gravid. I gamle dage blev kinin anvendt til at igangsætte fødsler, da det har en muskelstimulerende virkning.

Men den mængde kinin, der findes i tonic vand, gør ingen harme.

 

7.   Kan jeg lave min egen tonic vand?

Hvis du gerne vil lave tonic vand selv, kræver det blot en smule øvelse og en god portion tålmodighed. Du kan prøve din tonicrejse med denne opskrift:

  • 4 kopper vand
  • 1 håndfuld groft hakket citrongræs
  • Juicen fra en appelsin
  • Juicen fra en lime
  • Juicen fra en citron
  • 1 tsk. Allehåndebær
  • En knivspids salt
  • 2 spiseskeer kininpulver

Fyld alle ingredienserne i en gryde og bring det i kog. Når du har nået kogepunktet, skruer du ned for varmen, og lader det simre under låg i 20 minutter.

Hæld væsken gennem en si og kog væsken igen med en lille kop agavesirup. Når det har kogt, hælder du væsken over i en flaske og lader den køle af.

Tilsæt danskvand for at give den sprudlende tonicfornemmelse.

 

Hermed er du allerede blevet en hel del klogere på, hvad tonic er for en størrelse. Du kan endda prøve kræfter med at lave den selv.

Hvis du gerne vil læse endnu mere omkring tonicvand, kan du læse vores blogindlæg om, hvordan du finder den helt rigtige tonic til din gin.

Rigtig god fornøjelse!     Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.7
Copyright © 2015-2021 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna