Hvad er pastis? Bliv klogere på den franske spiritus

Indlæser...
Hvad er pastis? Bliv klogere på den franske spiritus

Kender du den ikoniske spiritus pastis? En skøn type alkohol, der har en kraftfuld smag. Smagsindtrykket præges typisk med noter af anis ligesom vi kender det absint og sambuca. Pastis har franske rødder, men er i dag kendt og elsket i hele verden. Hvis ikke du allerede kender til pastis, så er det vores fornemmeste opgave at gøre dig klogere på den franske spiritus.

 

Definition

Navnet pastis stammer fra det franske begreb for ”at blande”, hvilket giver god mening eftersom, at pastis ofte produceres med en blanding af forskellige smage, hvortil resultatet bliver en smagsoplevelse bestående af adskillige indtryk. Traditionelt set er pastis en alkohol, der primært har smag af anis.

Spiritussen minder på mange måder om absint. De to typer spiritus har blandt andet smagsnuancer til fælles i form af eksempelvis anis og fennikel. Dette skyldes formentlig, at pastis er udviklet med inspiration i absint.

Absint blev forbudt i Frankrig i 1900-tallet, da opfattelsen lød, at indtagelse af væsken medførte sindssyge. Forbuddet omhandlede ingrediensen malurt, der bruges i fremstillingen af absint.

De franske absintproducenter blev hårdt ramt af denne regulering. Producenterne tænkte dog hurtigt i nye baner, hvortil spiritussen pastis opstod. For at være mere præcis, så blev absint forbudt i år 1915, og i 1922 blev pastis udviklet. Forbuddet blev senere hen ophævet igen, men det betød ikke, at pastis blev udfaset igen. Spiritussen er en del af Frankrigs historie og traditioner, hvorefter den senere hen blev kendt i resten af verden.

Hvis man sammenligner absint og pastis, er absint typisk højere i alkoholprocenten. Derudover har pastis en blødere smag, hvor der optræder mere sødme end i absint. Pastis smager typisk af en skøn blanding mellem anis og lakrids, hvorfor den franske spiritus også kan minde om tyrkisk raki eller græsk ouzo.

 

Pastis varianter

Pastis kan nærmest kategoriseres som en af Frankrigs nationaldrikke. Smagsindtrykket i pastis er traditionelt set primært karakteriseret af anis, men derudover findes der mange pastisvarianter, som har forskellige smage. Det er blot at gå på udkig efter din yndlingsvariant blandt de mange udgaver af den franske anisspiritus.

 

Pastis 51

Iblandt ovenstående finder du eksempelvis Pastis 51, som produceres i den franske by Marseille. Førnævnte variant er meget populær, hvilket kan forklares ved smagssammensætningen, hvor der er kredset om råvarerne. Pastis 51 fremstilles blandt andet af kinesisk stjerneanis, orientalsk lakrids samt krydderurter fra Provence.

Det er den velkendte producent Pernod Richard, der i 1951 udviklede denne variant. Væsken gennemgår en såkaldt dobbeldestillation. Hvortil resultatet bliver en unik og kraftfuld pastis, der er fyldt med smagen fra naturlige anis aromaer.

 

Pastis Ricard de Marseille

En anden populær udgave af pastis, er Pastis Ricard de Marseille, hvis historie går tilbage til 1932. Det er destilleriet Ricard, som står bag førnævnte. Ricard producenten er tilmed blandt verdens førende indenfor spiritus baseret på anis.

Som du formentligt har gættet ud fra ovenstående, så har Pastis Ricard de Marseille den velkendte smag af anis, men derudover har denne fået selskab af smagsnoter fra blandt andet fennikel, lakrids samt en speciel urte- og krydderiblanding. Denne pastis har dermed en kraftfuld smag, der både opleves bitter og blød i udtrykket.

 

Henri Bardouin

Henri Bardouin er navnet på en tredje type pastis. En pastis, der består af intet mindre end 65 smagsnuancer. Der er virkelig kredset for denne pastis, hvorfor ingredienserne er nøje udvalgt samt hemmeliggøres så vidt muligt. Ud af de 65 er 12 dog kendt, hvortil blandt andet nellike, kardemomme, kanel, peber og tonkabønne indgår i produktionen af denne overdådige pastis.

 

Servering

Det er selvfølgelig helt op til dig, hvordan du ønsker at nyde din pastis, men vi vil lige give dig lidt viden med på vejen om, hvordan den franske spiritus traditionelt serveres samt lidt inspiration til, hvordan du også kan nyde den.

Pastis serveres typisk over isterninger, hvor der tilføres kildevand i glasset. Blandingen af pastis og vand medfører et farveskifte, så du ender drink, der er har en lys grumset farve.

Du kan dog også lave forskellige velsmagende velkomstdrinks med pastis eller lade pastis indgå som en del af cocktails eksempelvis i samspil med frugtige smage. Der er adskillige muligheder for, hvordan du kan nyde eller servere pastis.

 

Vi håber, at du er blevet klogere på pastis samt er blevet inspireret til at se nærmere på den franske anisspiritus. Gå på udkig i vores udvalg af pastis, absint og sambuca, hvor du finder et bredt udvalg af smagfuld spiritus.Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.8
Copyright © 2015-2022 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna