Hvad er absinth?


Absinth er en meget velkendt alkohol. Den stærke spiritus er nemlig kendt blandt mange, men den kan også have tendens til ofte at blive misforstået. Mange kender ikke absinth som andet end en af de stærkeste typer alkohol, men absinth er meget mere end førnævnte titel. Derfor har vi nedenfor samlet information samt inspiration til dig, så du kan blive klogere på den grønne spiritus.
Mere end en stærk spiritus
Absinth kan prale med en alkoholprocent på alt fra 45% og op mod 90%. Spiritussen har typisk en klar grønlig nuance, hvortil den også har fået tilnavnet den grønne fe. Hvoraf udtrykket om, at man har fået besøg af den grønne fe, er udsprunget.
Absinths historie strækker sig tilbage til 1700-tallet, hvor den første gang blev fremstillet. Historien lyder, at spiritussen blev udviklet i Frankrig, hvor den blev fremstillet af en læge med henblik på, at absinth skulle agere lægemiddel eller medicin. Indledningsvist var det også tilfældet, og drikken blev blandt andet brugt af franske soldater.
Hvis vi springer videre til 1800-tallet, så havde absinth dog fået rollen som spiritus, og den var udbredt i store dele af Frankrig. Historien tager dog en drastisk ændring, da man i starten af 1900-tallet i mange lande forbød produktionen af absinth med påstanden om, at den gjorde folk sindssyge.
Denne opfattelse har heldigvis ændret sig, og den grønne spiritus er igen i produktion.
Spiritussen drikkes i dag verdenen over, og produceres endvidere i flere forskellige lande herunder Frankrig, Tjekkiet og Schweiz.
Der afholdes endvidere en årlig såkaldt Absinthiade, som er en festival, der afholdes med spiritussen som centrum. Festivalen afholdes i den franske by Pontarlier. Til festivalen konkurrerer diverse absinthdestillerier om forskellige titler og medaljer.
Festivalen er et af mange initiativer, der bidrager til, at kendskabet til absinth udbredes, at absinth opfattes som mere end bare en stærk spiritus samt, at spiritussens kvalitet og smag videreudvikles.
Hvad smager Absinth af?
Oprindelig var smagen karakteriseret af malurt, hvorefter smagene har udviklet sig i kraft af tilføjelse af anis og andre krydderurter. Anissens aromaer har ydermere bidraget til en mere afrundet smag, der klæder malurtens bitre smagsnuancer utroligt godt.
Der findes et utal af forskellige typer absinth, som har hver deres smagsindtryk. Fælles er dog den karakteristiske krydrerede aroma fra alverdens forskellige krydderurter, der typisk akkompagneres af noter fra stjerne anis, malurt samt fennikel.
Derudover tilføjes der diverse øvrige smagsgivere herunder eksempelvis citrusfrugter, mynte og muskatnød. Smagen af anis minder på mange måder om den som vi kender fra blandt andet ouzo, raki, sambuca og pastis.
I en let sødlig ende af spekteret finder du Tabu Absint Strong, som desuden har blomstrede noter, der står i en skøn kontrast til de krydrede smagsnoter. Førnævnte er en populær variant samt en absinth, der har en helt særlig plads hos mange absinthentusiaster.
Hvis du er på udkig efter en absinth, hvor der absolut ikke er sparet på alkoholprocenterne, så skal du rette blikket mod Hapsburg Absinthe XC Original. Det er nemlig intet mindre end den stærkeste absinth på markedet med en alkoholprocent på 89,9%. Derfor anbefales det også, at denne stærke udgave fortyndes inden servering.
Hvordan drikkes Absinth?
Der findes forskellige måder til, hvordan den grønne spiritus kan nydes. Heriblandt at servere væsken som shots, en simpel måde, hvor du kan fornemme absinthens aromaer.
Det er dog ikke alle, der foretrækker at nyde spiritussen rent, hvorfor der heldigvis også findes et utal af spændende drinks og cocktails med absinth.
En klassisk måde at indtage absinth er en drink, hvor spiritussen serveres i samspil med sukker og vand. Start med at hælde koldt vand og isterninger i et glas. Dernæst skal du bruge en absint ske og en sukkerknald. Placer sukkerknalden på skeen og hæld langsomt absinth over indtil sukkeret opløses.
Nogle foretrækker at bytte om på rækkefølgen af vand og absinth, og hælder derfor absinth i glasset til at starte med, så vandet bruges til at opløse sukkerknalden. Fælles for begge metoder er dog, at resultatet bliver en uklar væske, som du formentlig kender der fra traditionelle drinks med ouzo.
Der findes tilmed specielle vandfontæner til formålet, der er designet til, at iskoldt vand drypper let ned i glasset med absinth. Det er dog ikke nødvendigt at erhverve sig sådan et imponerende stykke værktøj, hvis ikke man er garvet absinthentusiast.
Drinks med Absinth
Hvis du ønsker at lave drinks med Absinth kan du med fordel vælge en blødere aroma eksempelvis Rodnik’s Classic Absinthe, der er af spansk oprindelse. Absinth er misforstået blandt mange, hvor man frygter den stærke spiritus, men ligesom andre typer spiritus kan den bruges i et utal af forskellige skønne drinks.
Absinth spiller blandt andet en rolle i den omtalte drink Sazerac. En drink, der for alvor kom i fokus efter sin optræden i filmen Druk. Det er dog blot et af mange eksempler på, hvilke drinks absinth indgår i.
Om forfatteren

Barlife Bartender er skabt af Barlife.dk for at give et indblik i hvordan vores barudstyr skal bruges, hvilke værktøjer man ikke kan leve uden, samt hvilke opskrifter der er absolut nødvendige at prøve.
Kategorier
Emner
- Cocktail shaker
- Drinks
- Isterningbakke
- Jigger
- Blender
- Plates
- Stentøj
- Keramik
- Stentøjstallerkner
- Barsæt
- Bartenderudstyr
- Barredskaber
- Bartender
- Glas
- Krystalglas
- Champagneglas
- Sugerør
- Cocktailtilbehør
- Gaver
- Champagnekøler
- Barværktøj
- Drukspil
- Stentøy
- Bar sett
- Bartenderutstyr
- Glass
- Drinker
- Cocktailer
- Kaffe
- Kaffemaskine
- Kaffebønner
- Champagnesabel
- Champagne
- Vinkøler
- Proptrækker
- Grill
- Pizza
- Knive
- Knive
- Vodka
- ølglas
- Vinglas
- Luigi Bormioli
- Gin glas
- Rom
- ølkrus
- Gin
- Portvin
- Portvinsglas
- Rødvinsglas
- Hvidvinsglas
- Vandglas
- Krystal vandglas
- Snapseglas
- Snaps
- Tonic vand
- Barudstyr
- Vinkøleskabe
- Brandy
- Cognac
- Tequila
- Zalto Glas
- Romglas
- Margaritaglas
- Martiniglas
- Gin Mare
- Gin Mare Gläser
- Vinholder
- Glitter Fisk
- Shots
- Bitter
- Gammel Dansk
- Nordsø Bitter
- Juicepressere
- Saftpressere
- Slowjuicer
- Saftcentrifuge
- Steakknive
- Plastglas
- Bionedbrydelige glas
- Isterningmaskiner
- Whiskey
- Whiskey Glas
- Ølskum
- Kokos
- Likør
- Blandingsspiritus
- Cocktailglas
- Sirup
- Ginger beer
Tags