En guide til de bedste proptrækkere


Åben din vin som en prof derhjemme
Langt de fleste sætter pris på et godt glas vin. Og langt de fleste vil nok også nikke genkendende til, at der er noget over den følelse det giver, når man trækker proppen op af flasken. Det er en lille oplevelse i sig selv, når der skal åbnes op for noget, der har lagt og ventet i flere år. Derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvilket redskab du bruger til det.
Først lidt for historie
I 1600-tallet brugte militæret pistolorme, når de skulle fjerne fastsiddende kugler fra deres geværløb, på mange måder kan en pistolorm godt minde om en proptrækker. Derfor er det også meget sandsynligt, at den proptrækker vi kender fra i dag, er formentlig en videreudvikling af pistolormene.
Den første patent på en egentlig proptrækker blev dog først taget i 1795, af Samuell Hensall. Hans udvikling bestod, af en form for et træhåndtag med en påmonteret spiral, og minder på mange måder om basisproptrækkeren som du vil blive introduceret for senere.
Efterfølgende, var det først i 1800-tallet, at der begyndte at komme flere proptrækkere til. Til gengæld var det også her, at dem vi kender i dag, blev udviklet.
Hvilken proptrækker skal du så vælge?
Som sagt, er det, for mange mennesker, at trække proppen ud af vinflasken en stor del, af hele den vin oplevelse der netop venter forude. Og derfor er det heller ikke helt lige meget, hvilken proptrækker du vælger.
Læse med her, hvor vi guider dig til de forskellige typer af proptrækkere, så du kan finde den, der passer til dit behov.
Vores favorit først – tjenerproptrækkeren
Dette er nok den mest kendte proptrækker i dag. Du kan få den i alverdens forskellige farver og designs og både i meget billige og dyre udgaver.
------------- Se det store udvalg af proptrækkere her -------------
Det er nok ikke så underligt, at denne type proptrækker er så populær. Den klarer arbejdet upåklageligt hver gang, den ligger godt i hånden og for tjeneren, eller den, der skal have den med på farten, fylder den ikke meget i lommen eller tasken. Derudover har du med denne proptrækker også alt det værktøj du skal bruge, samlet i et værktøj – lidt ligesom en lommekniv. Det er smart og det er nemt.
Når du åbner en vin med denne proptrækker, vil det se både let og elegant ud. Dog kræver det ofte lige et par forsøg, før bevægelsen sidder i hånden. Men når først du har luret taktikken, vil det føles som det nemmeste i verden.
En lille ekstra info er, at det desuden også altid er denne type proptrækker, der bliver test vinder, når diverse fagblade og andre professionelle laver tests.
Få proptrækkeren på billedet her→
Basismodellen – den helt simple
Her har vi afgøre med en helt simpel what-you-see-is-what-you-get-model. Spiralen er påmonteret direkte i et håndtag. Skru spiralen ned gennem proppen og træk herefter proppen op af flasken. Som du nok kan regne ud, skal du, inden du køber denne proptrækker, være opmærksom på, at den altså kræver lidt råstyrke. Til gengæld er den ofte billig at erhverve sig.
Den med vinger
Du finder proptrækkeren med vinger lige her→
Her har vi igen afgøre med en anden af de mest populære proptrækkere. Oprindeligt så denne proptrækker først dagens lys i 1030’erne i USA, men har siden spredt sig til det mest af verden.
Proptrækkeren er meget simpel og nem at anvende. Skru spiralen ned i proppen og skub langsomt armene ned af, for at trække proppen op. Opgaven vil blive klaret upåklageligt, men det føles måske ikke på samme måde så elegant, som når vinen åbnes med en tjenerproptrækker.
Den der (næsten) gør alt arbejdet for dig
Denne proptrækker kaldes også rabbit-proptrækkeren, formentlig på grund af de to arme der kunne minde om lange øre. Men måske også grundet den hastighed, det er muligt at åbne vinen med.
Proptrækkeren er, ligesom de foregående, rigtig nem at anvende. Du sætter den blot ned over vinen, hvorefter du klemmer om de to nederste håndtag, så flaske og proptrækker bliver holdt fast sammen. Dernæst presser du det øverste håndtag langsomt ned, så spiralen skruer sig ned gennem proppen og herefter trækker du håndtaget langsomt op igen.
Det er super nemt, simpelt og hurtigt – og så kræver det næsten ingen styrke overhovedet. Dog er den ikke så handy, hvis du skal have den med nogen steder. Og så giver den ligesom ”den med vinger”, ikke den samme elegante følelse.
Find proptrækkeren på billedet her →
Blev du klogere på, hvilken proptrækker du skal vælge?
Om forfatteren

Barlife Bartender er skabt af Barlife.dk for at give et indblik i hvordan vores barudstyr skal bruges, hvilke værktøjer man ikke kan leve uden, samt hvilke opskrifter der er absolut nødvendige at prøve.
Relaterede Blog Indlæg
Laguiole – Knive i absolut verdensklasse
Verdens bedste proptrækker
Gaveideer til manden, der har alt
Kategorier
Emner
- Cocktail shaker
- Drinks
- Isterningbakke
- Jigger
- Blender
- Plates
- Stentøj
- Keramik
- Stentøjstallerkner
- Barsæt
- Bartenderudstyr
- Barredskaber
- Bartender
- Glas
- Krystalglas
- Champagneglas
- Sugerør
- Cocktailtilbehør
- Gaver
- Champagnekøler
- Barværktøj
- Drukspil
- Stentøy
- Bar sett
- Bartenderutstyr
- Glass
- Drinker
- Cocktailer
- Kaffe
- Kaffemaskine
- Kaffebønner
- Champagnesabel
- Champagne
- Vinkøler
- Proptrækker
- Grill
- Pizza
- Knive
- Knive
- Vodka
- ølglas
- Vinglas
- Luigi Bormioli
- Gin glas
- Rom
- ølkrus
- Gin
- Portvin
- Portvinsglas
- Rødvinsglas
- Hvidvinsglas
- Vandglas
- Krystal vandglas
- Snapseglas
- Snaps
- Tonic vand
- Barudstyr
- Vinkøleskabe
- Brandy
- Cognac
- Tequila
- Zalto Glas
- Romglas
- Margaritaglas
- Martiniglas
- Gin Mare
- Gin Mare Gläser
- Vinholder
- Glitter Fisk
- Shots
- Bitter
- Gammel Dansk
- Nordsø Bitter
- Juicepressere
- Saftpressere
- Slowjuicer
- Saftcentrifuge
- Steakknive
- Plastglas
- Bionedbrydelige glas
- Isterningmaskiner
- Whiskey
- Whiskey Glas
- Ølskum
- Kokos
- Likør
- Blandingsspiritus
- Cocktailglas
- Sirup
- Ginger beer
Tags