Rødvin

Den rette rødvin til mad
Når du skal vælge en rødvin til maden, kan det være svært at finde en, som matcher perfekt. Det er selvfølgelig en smagssag, men der er et par gode råd at følge, når du skal vælge en god rødvin til mad. Står menuen på lam, er syrah-druen et sikkert valg. Ligeledes er der mange der vælger at bruge lette rødvine fra Rhône. Der hvor rigtigt mange gerne vil vælge rigtigt, og ofte vælger dyrer vine, er til oksekød. Oksekød kan tilberedes på måder, men ofte er kraftige saucer eller grillsmag indblandet. Især når grill er indblandet, går kraftige vine fra Ribera del Duero mange gange rigtigt godt til retten. Er du generelt til italienske vine, så er vine fra Piemonte ofte at foretrække. Gå gerne efter Nebbiolo druen. I Danmark spiser vi rigtig meget kylling. Valget af vin til kylling afhænger rigtigt meget af de andre ingredienser. Dog er gode valg ofte Pinot Noir fra Bourgogne eller Barbera fra norditalien.
God rødvin til en hyggeaften
Har du gæster på besøg til en god middag afsluttes den måske med et ostebord. Til ost er der mange vine, der går godt til. Generelt skal man forsøge at undgå rødvine, som har et højt niveau af tanniner. Da oste tit serveres efter aftensmaden, må vinen heller ikke være for tung og kraftig. Server eksempelvis en klassisk Chianti eller måske Barbera. Det er begge vine, som er relative lette og har et lavt indhold af tannin. Vælg gerne nogle rødvine med alder, så er der større sandsynlighed for at de bløde og lækre. Når osten serveres har dine gæster typisk fået et par glas inden, og kan derfor ikke drikke så meget mere. Prøv derfor at vælge en lidt dyre flaske vin til ostebordet.
Vin fra forskellige lande
Der er stor forskel på, om du køber vin fra Italien, Frankrig eller Spanien. Italien er verdens største vinproducent, og ligeledes er de også verdens største vineksportør. Især er det nordlige Italien kendt for produktionen af Barolo og Barbaresco. Det er kun i et lille område omkring byen Alba, at disse flasker produceres. Det specielle ved Italien er også, at vin produceres i hele landet. Det giver stor diversitet i smagsnuancerne. I Spansk rødvin bruges druerne Tempranillo og Grenacha. Spansk rødvin er ofte kraftige, fyldige og til tider miniralske vine. De egner sig især godt til grillretter og rødt kød. Frankrig er også et af de største vinlande, men modsat Italien, så bliver vinen i Frankrig dyrket i mindre områder, spredt ud over landet. De mest kendt områder for god rødvin er Bordeaux, Rhone og Bourgogne. Der er stor kompleksitet i rødvin fra Frankrig, og grundet store forskelle i vejret fra år til år, skal man kigge godt efter årgange.