Whiskey

Whiskey til baren

Tidligere har man forbundet whiskey med en “gammel-mands-drik”. Sådan forholder det sig slet ikke længere. Whiskey vinder frem på det danske marked i stor stil, men det er dog fortsat i den lidt ældre målgruppe. Whisky er en kompleks type spiritus, og mange kendere sidestiller det med vin. I vores sortiment finder du et bredt udvalg, og der er helt sikkert en flaske, der kan blive din nye favorit. Læs mere omkring denne komplekse spiritus ved at trykke lige her

Indlæser...
Faldende orden
Side
Faldende orden
Side

 Whiskey og dens oprindelse

Whiskey har sin oprindelse i Skotland og nogle af de seneste dateringer går helt tilbage til 1400. Munkene i klostrene startede med at destillere whisky, men det fik aldrig lov til at ligge og modne. Derfor var det meget kraftig og harsk i sin smag. Klostrene blev senere hen lukket af den engelske konge Henry. Det betød at munkene begyndte at producere deres whisky i private destillerier og flere fik nys om, hvordan det skulle produceres. Da England og Skotland blev forenet, pålagde man, at destillerier skulle have licens for at måtte producere whisky. Det medførte, at der blev opført en masse små ulovlige destillerier over hele skotland. Sådan stod det til i over 150 år, før whisky produktionen igen blev gjort lovlig i hele Skotland. Først herefter oplevede man en revolution i forfinelse af produktet.


Fra korn til whiskey

Whiskey produceres normalt på byg, men der kan også anvendes forskellige andre kornsorter. Selve produktionen minder meget om den måde øl laves på. Det adskiller sig først ved destilleringsprocessen og den efterfølgende lagring. Bourbon, der er den amerikanske udgave, laves hovedsageligt på majs men ellers efter samme principper. Når whiskyen er blevet destilleret, bliver den opbevaret i store “casks”. Casks er fade lavet af egetræ. Der kunne bruges andre træsorter, men der er en række krav til produktionen, og et af dem er, at det er egetræsfade. To andre krav er, at whiskeyen er minimum 3 år gammel, og at den indeholder minimum 40% alkohol. Drikken får sin klassiske brune farve fra fadene, men der tilsættes nogle gange caramel, for at få en ønsket farve. Når lagringen er overstået, er der typisk en alkoholprocent på 60%. Derfor fortyndes den ned til omkring 42-45%.


Drinks med whiskey

Gin, vodka og rom er de primære valg, når der skal laves cocktails. Whiskey har været trukket lidt i baggrunden, men flere drinks med whiskey er ved at vinde fodfæste, dog kender alle Jack Daniels, der oftes bruges blandet med cola. Old Fashioned og Whiskey Sour er sikre bekendtskaber på diverse drinkskort verden over. Ud over de to findes der et hav af andre drinks med whiskey. Hvis du selv vil lave nogle af dem, er det vigtigt, at du vælger en flaske af høj kvalitet, og hav gerne et par forskellige flasker stående. Modsat helt lys rom eller vodka, kan der være stor smagsforskel på whisky. Samtidig smager whisky meget kraftigt igennem, og en dårlig whisky kan derfor hurtigt ødelægge en god drink.

Copyright © 2020 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna