5 rom du bare skal smage!

Indlæser...
5 rom du bare skal smage!

Rommens verden er en vidunderlig verden at dykke ned i, for den indeholder så meget rigdom og gode smagsoplevelser, at du aldrig kan udtømme den for nye nuancer.

På samme måde som whisky, bliver rom drukket og nydt verden over af både unge og gamle, mænd og kvinder, høj som lav.

Rom er med andre ord en mangfoldig nydelsesspiritus, som ikke dømmer ud fra økonomisk eller social status, men blot ud fra den enkeltes begejstring og kærlighed til den himmelske drik.

Dog kan det være svært at vide, hvor man lige skal starte henne, for udvalget af romflasker på markedet er tæt på at være uendelig stort.

Derfor har vi samlet denne liste på 5 fantastiske flasker rom, som vi mener, at du i den grad bør smage, da disse rom indkapsler nogle af de fineste elementer i, hvad der gør en god flaske rom til en god flaske rom.     

 

Appleton Estate 21

Vi starter i det jamaicanske hjørne med denne fantastiske Appleton Estate 21 som har lagret på Bourbon egetræsfade i 21 år.

Vi har med en Appleton rom at gøre, som befinder sig i den mere blide ende af skalaen, og nogle romentusiaster vil nok næsten beskrive denne Appleton rom, som en børnevenlig Jamaica rom. Så hvis du er til den fyldige og aromatiske Jamaicastil, så er denne rom lige noget for dig.

Appleton Estate 21 er en så kaldt ”limited edition-rom”, som har lagret i minimum 21 år på bourbon egetræsfade. Aromaen har noter af appelsinskal, muskatnød, vanilje, mandler, kaffe og kakao.

Smagen har noter af nødder, melasse og eg, som bare skal træde i karakter ved en rom, som har lagret i 21 år. Derudover har Appleton Estate 21 års en lang, tør eftersmag, hvor fornemmelsen af brunt sukker dukker frem og hvor lysten til et glas rom mere så sandelig også dukker frem.

Denne Jamaica rom er et utroligt godt sted at begynde, hvis aldrig før du har beskæftiget dig med jamaicansk rom, da den er utrolig frugtig, dyb og væsentlig mildere end andre typer rom fra Jamaica.

Det betyder altså, at hvor andre typer Jamaica rom eksploderer i munden og kommer med en wauw-effekt, så bærer denne rom i langt højere grad præg af en fyldighed, en dybde og en kompleksitet, som er rundere og mere mild.

Og du er bestemt ikke i tvivl om de minimum 21 år, som rommen har ligget på Bourbonfade, som de karismatiske noter af tannin, de krydrede noter og noterne fra fadene på fineste vis fremhæver.  

 

Zacapa Centenario Edicion Negra 23

Fra Jamaica hopper vi videre til landet Guatemala, som siden slutningen af halvfjerdserne har forkælet verdens romelskere med deres fuldstændige fantastiske Ron Zacapa rom, der ved flere lejligheder er kåret som den bedste premium rom i verden.

Zacapa Centenario Edicion Negra 23 er flere gange blevet kåret som verdens bedste rom og der er flere unikke fremstillingsprocesser, som kunne indikere hvorfor.

Først og fremmest anvender Ron Zacapa ikke melasse, som ellers er tilfældet i 90% af romindustrien.

De har derimod deres egne sukkerrørsmarker og bruger rørsukkerhonningen derfra, som er en anelse dyrere men også mere sukkerholdig, hvilket gør Zacapa rom sødere end mange af deres konkurrenters.

For det andet er Zacapa-rommen lagret efter Solera lagringssystemet, hvilket giver rommen en fantastisk karakter.

Så alt i alt er Zacapa Centenario Edicion Negra 23 et rigtig godt bud på en flaske rom, som du helt sikkert bør smage mindst én gang i livet. 

 

A.H. Riise Non Plus Ultra

Tag med flyveren tilbage til Jamaica, hvor A.H. Riise har fremstillet den vidunderlige rom ´non plus ultra’, som oversat til dansk betyder ’den bedste’ eller ’intet efter dette’, hvilket er en meget god beskrivelse af den ældste og fineste rom i A.H. Riises sortiment.

A.H. Riise Non Plus Ultra er kendetegnet ved sin flotte mørke farve og de spændende noter af vanilje, orange, karamel og kirsebær, som sammenkoblet skaber en fantastisk blød og velbalanceret smag, som giver en mild og blød afrundende eftersmag.

Vi kunne fortælle så meget om lige netop denne skønne rom, men det er faktisk bedst, at du smager den selv. Så kan du selv få lov til at bedømme den vidunderlige spiritus.   

 

Bumbu Rom

I en mild ende af skalaen finder du denne Caribiske Bumbu Rom, som på trods af sine kun 35% har utroligt meget at byde på smagsmæssigt.

Selve opskriften bygger på en flere hundrede år gammel caribisk romtradition, så denne rom fremstilles altså, som helt traditionel rom fra Caribien.

For at få det fulde udbytte ud af denne rom, skal den nydes fuldstændig, som den er, hvor den virkelig får lov til at brilliere med sin fantastiske smag.

Duftnoterne er utroligt søde og byder på et strejf af tropiske frugter. Smagsnuancerne er meget komplekse og domineres først af de tropiske frugtaromaer. Når disse er tonet en anelse ned, vil du begynde at kunne fornemme fremtrædende karaktertræk af karamel og kakao.

Bumbu rom har altså meget godt at byde på og er helt sikkert en smagsprøve værd.

 

Plantation Jamaica 

Vi slutter denne liste af med en Plantation Jamaica rom fra Caribien. Særligt ved denne rom er hele destilleringsprocessen, som foregår i arabiske destillationsapperater efter en lang gæringsproces, hvilket i den grad repræsenteres i rommens intensitet og styrke.

Karakteriseret med en gylden ravfarve og en kraftfuld smagsoplevelse, er denne rom både vellidt og prisbelønnet, hvilket alene gør den berettiget til en plads på denne liste over rom, som du virkelig bør overveje at smage.

 

Som sagt er rommens verden stort set uendelig, så der findes ikke et rigtigt eller forkert sted at starte. Men med denne liste har du et godt fundament, når du ønsker at smage på nogle af de bedste dråber rom som findes på markedet.

Vi håber du har fundet inspiration i dette indlæg, og du er naturligvis mere end velkommen til at søge yderligere inspiration her hos BarLife.

Rigtig god fornøjelse! Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.8
Copyright © 2015-2022 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna