Dessertvin

Dessertvin i mange afskygninger

Har man lavet en lækker dessert til sine gæster, så kan man vælge at drikke dessertvin. Dessertvin bliver ikke drukket ret meget i Danmark, men det vinder mere og mere frem. Er du ny indenfor denne type tvin, så er det en god ide, at kigge vores sortiment igennem. Vi har en udførlig beskrivelse til hver flaske. Dessertvin er ikke noget, man drikker meget af. Normalt nydes et til to glas til en dessert eller ostebord. Læs mere om hvad du kan forvente af disse vine her

Faldende orden
Side
  1. Porto Seguro - Tawny - 75 cl.
    Porto Seguro - Tawny - 75 cl.
    129,00 kr
    Quickview
  2. Prunus "Rosa" 2016 FL 50
    Prunus "Rosa" 2016 FL 50
    293,00 kr
    Quickview
  3. Pyrus "Communis" 2014 FL 50
    Pyrus "Communis" 2014 FL 50
    455,00 kr
    Quickview
  4. Ribes "Nigrum" 2015 FL 75
    Ribes "Nigrum" 2015 FL 75
    228,00 kr
    Quickview
  5. Ribes "Ruby" 2014 FL 50
    Ribes "Ruby" 2014 FL 50
    202,00 kr
    Quickview
  6. Villa Oppi, Fiordirosa 2011 FL 37,5
    Villa Oppi, Fiordirosa 2011 FL 37,5
    602,00 kr
    Quickview
  7. Brillet Pineau des Charantes Blanc Prestige FL 75
    Brillet Pineau des Charantes Blanc Prestige FL 75
    209,00 kr
    Quickview
  8. Brillet Pineau des Charantes Rouge FL 75
    Brillet Pineau des Charantes Rouge FL 75
    199,00 kr
    Quickview
  9. Dubonnet Rouge FL 75
    Dubonnet Rouge FL 75
    119,00 kr
    Quickview
  10. Hutchisons Ginger Wine FL 70
    Hutchisons Ginger Wine FL 70
    149,00 kr
    Quickview
Faldende orden
Side

Mange forskellige slags dessertvin

Der findes ikke kun én type dessertvin, som du altid serverer. Dessertvin er en slags betegnelse for mange forskellige slags vin, som alle har det til fælles, at de er søde. En af dem, som du kan købe er for eksempel sherry, som er en klassisk dessertvin. En sherry kan betegnes som værende en hedvin, og oprindelsesstedet er den sydlige del af Spanien. Det der betegner hedvin er, at man stopper gæringen, når man tilsætter alkohol til vinen. Det betyder, at man lader vinen gære, og når gæringen ønskes stoppet, så tilsættes der rent alkohol. Den lange gæring er med til at give sherry sin sødme og bløde krop. Samtidigt betyder tilføjelsen af alkohol, at sherry opnår en højere alkoholprocent end almindelig vin. Sødme og højere alkoholprocent, er det der kendetegner denne type vin.

 

Madeira dessertvin

En anden og meget populær udgave er Madeira. Madeira er blevet produceret i mange århundreder - faktisk helt tilbage siden 1600-tallet. Siden da, har man altid brugt den samme fremstillingsmetode. Under fremstilling af denne type dessertvin, gennemgår vinen et specielt stadie, der hedder ‘Estufagem’’. Estufagem er en varmepåvirkning af vinen. I gamle dage skete varmepåvirkningen i flere måneder under transporten af vinen. Transporten skete i det sene forår og tidlig sommer, så solen havde en stor indvirkning. Nu foregår Estufagem i kældre, som opvarmes sommerluften, og let kan overstige 30-35 grader. Vælger man en billige udgave Madeira, er Estufagem helt sikkert foregået i store ståltanke. Det giver ikke den samme flotte og komplekse smagsoplevelse. Udover den helt specielle varmepåvirkning, så fyldes fadene aldrig helt op. Der tillades meget luft, og dermed også ilt, i fadene. Det giver en speciel oxideret duft, farve og smag.


Den rette dessertvin til desserten

Når du skal vælge en dessertvin til din dessert, er der et par gode råd, som kan følges. Først handler det om at have styr på desserten. Ingredienserne er afgørende for, hvilken vin du skal bruge. Portvin er god til desserter med frugter og cremede desserter ala Creme Brulee. Den føromtalte Madeira er det rette valg, hvis du serverer ost. Måske et ostebord med forskellige nødder og kraftige marmelader til. Sherry serveres også ofte, når der serveres ostebord. Det går godt til kraftige oste samt tørrede og syltede nødder. Da der sjældent drikkes meget af vinen til en dessert, anbefales det, at man går lidt op i pris og kvalitet. Hellere en kvalitetsflaske end to billigere udgaver. Serveringstemperaturen er omkring 12-14 grader ved de fleste dessertvine.

Copyright © 2019 Barlife Aps