Forskellen på rødvinsglas og hvidvinsglas

Indlæser...
Forskellen på rødvinsglas og hvidvinsglas

Her hos BarLife er vi vilde med vin, og i den forbindelse naturligvis også servering af vin, hvortil det selvfølgelig er vigtigt at have det rigtige udstyr ved hånden samt at have styr på de forskellige glas’ egenskaber.

Når der skal nydes et dejligt glas vin, skal der selvfølgelig bruges et vinglas til formålet. Netop vinglasset kommer i fokus i dette blogindlæg, hvor vi vil tage dig igennem forskellen på rødvins- og hvidvinsglas.

Kender du til forskellen på rødvinsglas og hvidvinsglas? Ved du hvorfor skelner vi imellem de to typer glas? Hvis du ikke allerede kender svaret på førnævnte spørgsmål, så vil du med garanti blive klogere i takt med, at du bevæger dig igennem teksten nedenfor.  

 

Vinglassets findes i mange afskygninger

I vores sortiment findes et hav af forskellige typer vinglas, og endnu flere udgaver af de forskellige typer vinglas.

Et eksempel herpå er, at et rødvinsglas ikke blot er et rødvinsglas. Der findes et utal af forskellige glasproducenter, som hver især har givet deres bud på, hvordan rødvinsglasset tager sig ud. For at opridse et par stykker, så kan Zalto og Spiegelau fremhæves som et udpluk af de mange anerkendte glasproducenter.

Ikke nok med, at der findes mange typer glas, så findes der også diverse typer af eksempelvis rødvinsglasset. Hertil kan du blandt andet vælge mellem universale vinglas, bourgogne vinglas samt bordeaux vinglas.

Helt overordnet set, så kender alle omtrent forskellen i grove træk mellem de forskellige typer vinglas i form af rødvins- og hvidvinsglas. Dog vil vi dykke lidt mere ned i, hvad der egentlig adskiller sig mellem glassene.

 

Glassenes størrelse og udformning

En væsentlig forskel mellem de forskellige typer glas kendetegnes ved glassets størrelse, form og åbning. Førnævnte faktorer har en afgørende betydning for, hvordan vinen opleves. En vin kan udfolde sig på forskellige måder alt afhængigt af, hvilket glas du serverer vinen i. Med andre ord, så påvirker glasset smagsoplevelsen betydeligt.

En iøjnefaldende er den størrelsesmæssige forskel. En tommelfingerregel er, at rødvinsglasset typisk er højere og bredere sammenlignet med hvidvinsglasset. Glassets størrelse har en betydning for, hvor stor en del af vinen, der kommer i kontakt med ilt. Netop kontaktfladens størrelse påvirker nemlig, hvordan vinen opleves, da det har en indvirkning i, hvordan vinen udvikler sig.

En anden indlysende forskel er, hvordan glassets udformning er. Der findes varianter, der er brede ved glassets midte og som snævrer ind mod åbningen. Dette kan også betegnes som, at glasset har en bredere skål. Denne form giver anledning til, at der tilføreres ekstra ilt til vinen, så vinen udvikles og åbner sig op.

Glasskålens størrelse påvirker ydermere, hvilke betingelser der er for at slynge vinen i glasset. En større glasskål vil alt andet lige resultere i bedre plads til, at vinen kan bevæge sig rundt i glasset.

Modsat findes der også glas, hvor åbningen har en let runding udad, hvilket giver glasset en silhuet, der minder om en tulipan. Denne udformning vil koncentrere vinens aromaer.

Åbningen på glasset har desuden stor betydning for smagsoplevelsen. Åbningen afgør nemlig, hvor meget vin samt hvor på tungen vinen rammer først. Eksempelvis vil et glas med en mere smal åbning gøre, at vinen rammer smagsløgene bagerst i munden først, da man vil have tendens til at læne hovedet længere tilbage når man nyder et glas vin af denne glastype.

 

Vinglassets stilk

Udover ovenstående forskelle, så kan der også være stor forskel i, hvordan vinglassets stilk ser ud og tilmed også, om glasset overhovedet har en stilk. Der findes nemlig bud på vinglas helt uden stilk, men langt størstedelen har, som du formentlig ved, altså en stilk.

Vinglassets stilk er ikke blot en stilk. Der findes langstilkede glas, men også glas med en bredere stilk og modsat elegante glas med en næsten papirstynd stilk. Glassets stilk og fod agerer håndtag, hvorfor udformningen heraf vil have betydning for, hvordan man holder ved glasset og påvirker desuden også, hvilke muligheder, der er for at slynge vinen rundt i glasset.

 

Vinglassets udseende

Der er naturligvis også en forskel i, hvordan de mange forskellige glas ser ud ret æstetisk. I den forbindelse findes der glas med smukke mønstre i glassets overflade eksempelvis krystal vinglas.

Derudover findes der blandt andet også farvede vinglas, hvor Bormioli står bag Romantic glasserien, der er et eksempel herpå. Bormioli Romantic glassene findes eksempelvis i en flot grøn farve og derudover er glassene pyntet med et smukt mønster.

Udover de mønstrede og farvede glas, så finder der selvfølgelig også de helt simple og klassiske varianter som vi alle kender dem.

 

Afslutningsvist vil vi altid anbefale dig at smage dig frem. Forstået på den måde, at det er en fordel at smage på vinen med forskellige glas. Denne metode giver dig erfaring med, hvordan glasset har indvirkning på oplevelsen af vinen.

Du kan også med fordel smage vinen inden du giver den en svingtur i glasset, så du kan fornemme, hvilken forskel dette giver. Ligeledes er det også altid en fordel at smage på vinen inden du tyer til at dekantere den. Kort fortalt, så prøv dig frem.Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.8
Copyright © 2015-2022 Barlife Aps
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna