
Appleton Estate 21 YO Jamaica Rum FL 70
Beskrivelse
Appleton Estate 21 YO Jamaica Rum
Indhold: 70 cl.
Land: Caribien ”Appleton Estate 21-Year-Old Jamaica Rum er en Jamaica rom i absolut topklasse. Vi har med en Appleton rum at gøre, som befinder sig i den mere blide ende af skalaen, og nogle romentusiaster vil nok næsten beskrive denne Appleton rom, som en børnevenlig Jamaica rom. Så hvis du er til den fyldige og aromatiske Jamaicastil, så er denne rom lige noget for dig.
Appleton Estate 21 YO er en så kaldt ”limited edition-rom”, som har lagret i minimum 21 år på bourbon egetræsfade. Aromaen har noter af appelsinskal, muskatnød, vanilje, mandler, kaffe og kakao.
Smagen har noter af nødder, melasse og eg, som bare skal træde i karakter ved en rom, som har lagret i 21 år. Derudover har Appleton Estate 21 års en lang, tør eftersmag, hvor fornemmelsen af brunt sukker dukker frem og hvor lysten til et glas rom mere så sandelig også dukker frem.
Denne Jamaica rom er et utroligt godt sted at begynde, hvis aldrig før du har beskæftiget dig med Jamaica rum, da den er utrolig frugtig, dyb og væsentlig mildere end andre typer rom fra Jamaica.
Det betyder altså, at hvor andre typer Jamaica rom eksploderer i munden og kommer med en wauw-effekt, så bærer denne rom i langt højere grad præg af en fyldighed, en dybde og en kompleksitet, som er rundere og mere mild.
Og du er bestemt ikke i tvivl om de minimum 21 år, som rommen har ligget på bourbon fade, som de karismatiske noter af tannin, de krydrede noter og noterne fra fadene på fineste vis fremhæver.
Faktisk er det ikke ofte, at vi ser rom fra det Caribiske Øhav, som er lagret i 21 år, og det er en utrolig høj alder for en Caribisk rom.
Det skyldes bl.a. at modningsprocessen på spiritus, der lagres på disse breddegrader, er op mod 3 gange så hurtig, som spiritus der lagres i Europa. De højere temperaturer påvirker nemlig de kemiske reaktioner, som sker i fadene og dermed speedes modningen op.
I visse kredse bruges tommelfingerreglen, at hvis du står med en flaske rom fra Caribien, som har lagret i 5 år, kan du modningsmæssigt sammenligne det med en flaske skotsk whisky, som har lagret i 15 år.
En anden faktor, som især påvirker de Jamaicanske rom, er den relativt høje mængde af Angel-share, som sker i modningsprocessen.
Angel-share betyder i bund og grund al den fordampning, som sker i fadene, og som reducerer den mængde rom, der oprindeligt blev fyldt heri. For at skære det ud i tal, ligger procentdelen af Angel-share for Jamaica rom på et sted mellem 60-65%.
Så når destillerierne fylder 100 fade op med rom, vil der efter 12 år blot være 33-34 fade tilbage. Lagre det så endnu 12 år, vil mængden af fade atter reduceres ned til omkring 9-10 fade. Resten er simpelthen fordampet ud af tønderne og steget op til englene, hvoraf begrebet Angel-share er opstået.
Derfor er det ikke tit, at man støder på en så moden rom, som er tilfældet med Appleton Estate 21 YO Jamaica Rum.
Uanset om du er kender af Jamaica rom eller først skal til at kaste dig ud i det fantastiske univers, så er denne Jamaica rum noget ganske særligt, som vil behage både den erfarne og knap så erfarne romnyder.
Rigtig god fornøjelse!"